Šen?!
Enkrat in edinkrat sem imela to na obrazu. Okrog očesa. Nisem kaj dosti ukrepala, razen po navodilih zdravnika in antibiotika, ki sem ga dobila. Gledala sem le in še danes, da imam umite roke tudi, ko se samo po glavi popraskam.
Najprej antibiotik do konca pojej.
Šen ali erizipél – je akutna okužba kože in podkožja, ki jo povzročajo beta-hemolitični streptokoki, kaže se z mrzlico, vročino, rdečino in oteklino, najpogosteje na obrazu in udih, možni zaplet je glomerulonefritis; erysipelas, šen
Zdravi se z antibiotikom.
Nastane z vnosom bakterije v podkožje (ranice na nogah),določeni ljudje so podvrženi k tem okužbam in so šeni recidivantni (se ponavljajo).
značilno, da je akutno, kar pomeni, da nastane na hitro, s hudo mrzlico, povišano telesno temperaturo, ki doseže 40 st Celzija in več. Očitno je bilo tudi pri vas tako. Nekoliko kasneje se na koži pojavi omejena rdečina in oteklina, ki je znak kožne infekcije. Ponavadi pa je koža, kjer pride do omenjenih težav, že predhodno poškodovana ali obolela, najsi gre za glivično, bakterijsko ali vnetno obolenje.
Če imate recimo sladkorno bolezen je šen še toliko bolj mogoč.
Je bakterijska okužba ki jo zdravijo infektologi.
Običajno ob tem otečejo in postanejo boleče lokalne bezgavke, včasih opažamo tudi pordelo liso, ki je znak vnetja limfnih žil. Največkrat prizadene spodnje okončine, še zlasti če je koža prizadeta zaradi vnetja, ki je posledica krčnih žil. Pri nekaterih posameznikih so pogosto ponavlja. Običajno kasnejše ponovitve niso več tako intenzivne in neredko potekajo brez povišane telesne temperature. Vodijo pa v nastanek trajne trde otekline.
Za postavitev diagnoze se ponavadi odločimo kar na podlagi podatkov o poteku težav, ki nam jih pacient navede ter na podlagi klinične slike.
Obolenje zdravimo z antibiotiki – praviloma penicilinom. Trajanje zdravljenja in doza penicilina se prilagajata intenzivnosti klinične slike. Na prizadet predel na koži polagamo hladne obkladke. Obenem priporočamo počitek in lahko hrano z dovolj vitamini ter uživanje zadostnih količin tekočine. Ob tem je priporočljivo vztrajno zdraviti tudi morebitno vstopno mesto – svetujem, da se o tem pogovorite z vašim zdravnikom. Kljub doslednemu zdravljenju in upoštevanju navodil z vaše strani pa ponovitev žal ne moremo preprečiti. Kadar se šen ponavlja zelo pogosto, je priporočljivo tako imenovano profilaktično – preventivno zdravljenje. V poštev pride redno jemanje tablet penicilina ali 1x na tri tedne injekcije benzatin – penicilina. Takšno zdravljenje traja več mesecev. Morda bi se tudi o tem pogovorili z zdravnikom, ki vaše zdravljenje vodi.
jaz ravno prestajam to nadlogo…šen..naredil se mi je na nogi…sedaj jemljem antibiotike Ospen 1500.
ker se mi je šen pojavil že drugič v tem mesecu,se je zdravnica odločila za injekcijo penicilina…te je treba iti iskati v Avstrijo,ker jih pri nas ne prodajajo…z napotnico se potem javiš na infekcijski kliniki…ta injekcija naj bi dala zaščito pred okužbo eno leto.
Aprilija…prizadeti del ohlajaj v mrzli vidi,če imaš šen na nogi,obvezno povijaj z elastičnimi povojem( boš videla…povita noga…manjša bolečina…vse PREIZKUŠENO)….drugače ti lahko ostane oteklina.
Forum je zaprt za komentiranje.