Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek legalen & legitimen

legalen & legitimen

Kakšna je razlika med legalnim in legitimnim? Večkrat sem slišal, da je nekaj legalno in ni legitivmno oz. obratno.

Hvala za pomoč!

legálen -lna -o prid. (ȃ) 1. ki je v skladu z zakoni, predpisi, zakonit: legalno delovanje društva; legalno trgovanje / doseči kaj po legalni poti // z zakonom priznan ali dovoljen: stranka je legalna / predsednik legalne vlade / šalj. ali je to tvoj legalni zaročenec 2. knjiž. nanašajoč se na zakon; zakonski: študirati legalni osnutek; legalna definicija legálno prisl.: kako je prestopil mejo: legalno ali ilegalno? v tem kraju je živel legalno ♪

legitímen -mna -o prid. (ȋ) 1. osnovan na pravu, zlasti na zakonu, zakonit: legitimna vlada / legitimni predstavniki ljudstva / legitimni dedič; pren. fantastika je legitimni otrok fantazije 2. nav. ekspr. ki je v skladu s splošno veljavnimi pravicami, normami: ta odgovor je moja legitimna obramba 3. ki izvira iz veljavne zakonske zveze, zakonski: legitimni sin / legitimna žena legitímno prisl.: legitimno zastopati koga ♪

moja razlaga:
legalen : zakonsko dovoljen
legitimen: zakonsko priznan

[/b]

Pri tvoji razlagi ne vidim nikakršne razlike!
Tole pa kopiram iz enega posta iz drugega foruma in ta razlaga se mi zdi naj bolj primerna…

Veliko krat (tudi strokovnjaki) mešajo legitimnost z legalnostjo-kar je narobe!
Vedeti moramo da legitimnost pomeni upravičenost(sprejemljiva stvar). Legalnost pa pomeni,da je nekaj zakonsko dovoljeno. Torej vidimo,da je bistvena razlika v pomenu teh dveh besed.
Seveda pa bi moralo biti vsako legalno delovanje tudi legitimno, kar pa v praksi pogostokrat ne drži.Dogaja se, da je stvar legalna ni pa legitimna-ali obratno.

Torej če to razložimo na preprostem primeru:Gradnja nekega objekta bi morala biti dovoljena,če je v skladu z zakoni,kar pomeni,da je legalna in hkrati mora imeti pozitiven vpliv na javnost,kar pomeni,da mora biti upravičena,da bi se vsi s tem strinjali-legitimna.

Če prav razumem – legalno je zakonsko določene. Legitimno pa izhaja iz posameznika. Se pravi, da je lahko umor ljubimca za nekoga legitimen, čeprav je zadeva legalna?

Jaz razumem legitimnost kot upravičenost po nekih naravnih moralnih normah pravičnosti, brez pravniških paragrafov itd., in ne kot izhajanje iz posameznika.

ena preprosta monovska razlaga. Varati partnerja (na skrivaj se kurbat naokoli) je legalno, saj ni prepovedano in samo po sebi ne nosi pravnih posledic. Ni pa tako ravnanje legitimno, saj ni v skladu z občimi moralnimi normami in dogovorom med partnerjema.

Legtimno – moralno ali eticno
Legalno – zakonsko dovoljeni

Upravičenost mora biti širše družbeno priznana, torej se mora s tako idejo, postopkom itd. strinjati veliko ljudi – toliko, da to predstavlja tudi pravni argument.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close