Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek mačka in mladički

mačka in mladički

Pred mesecem in pol smo “posvojili” mačko – v navednicah zato, ker smo začeli hraniti mačko, ki je očitno brez lastnika – ves čas je okrog naše hiše, velikokrat spi v naši odprti garaži … Zdaj, ko smo jo hranili, se je še bolj držala naše hiše, kar ležala je dolge ure pod grmovjem pred dnevno. Pred kakim mesecem smo opazili, da je breja. V vsem tem času se drži pri nas, navadila se nas je, da jo pokličemo in kmalu priteče, toda vedno čaka po grmovjem, približamo se ji lahko samo na pol metra, potem pa ali zbeži ali pa se umakne za kak meter. Naj povem, da poskušamo res nežno pristopiti k njej, toda še vedno je tako plašna. Pa tako si jo želimo božati in crkljati. Kako naj se ji približamo ali je potreben samo čas? Se nas bo sploh navadila ali bo vedno bolj svoja in se ne bo pustila božati?

No, tole pa pišem, ker danes nas pa po mesecu in pol ni pričakala. Skoraj sigurni smo, da ima mladičke. Toda sanja se nam ne, kje. Je pa v bližini ena kmetija in mož pravi, da jih ima najverjetneje kje tam. Kaj zdaj – ne moremo kar tam brskati in niti ne vemo, kaj storiti, če jih najdemo (jih pustiti tam ali se jih sploh dotikati, če je še ona tako nezaupljiva do nas.) Tudi nevemo, kam s toliko mucki … Mi lahko date kak nasvet? Ko muca rodi, pride kaj naokrog – ji hrano pustimo ali čakamo, da bo prišla?
Pa še nekaj že večkrat sem slišala, da mačka “zanosi” lahko zelo hitro, ko ima mladičke. Kako naj jo ujamemo, da bi jo dali sterilizirati in koliko časa zdaj po mladičih imamo?

Če je kdo tako dober, da bi mi odgovoril vsaj na kako vprašanje, bom zelo hvaležna.

Te mladiče je potrebno čim prej najt in jih navadit na človeka.

Jaz bi tako:
– počakala bi da pride mačka jest k vam
– na skrivaj jo zaselduješ in vidiš kam gre do mladičev
– če imaš srečo se bo do mladičev dalo prit – glede na to, da pa omenjaš neko kmetijo, se bojim, da se je zavlekla ne vem kam – mačke najrajši povržejo v senu – med senom in streho je ponavadi “nezatlačen prostor” – navječkrat so tam – je pa zelo težko priti zraven.
– Mladičke pobereš v košaro in jih odneseš domov – poskrbiš, da bo mama muca zraven in da bo videla in slišala, da mladički gredo s tabo – tako ti bo sledila – oz. poskrbi, da ti bo sledila.
– mladičke daš v nek zaprt prostor – v garažo, klet, lopo ali kaj podobnega, greš ven, počakaš, da gre mama mačka k njim in zapreš vrata.
– za gnezdo morajo imeti suh mehek prostor – najboljše kakšna škatla v katero daš doosti sena ali kaj podobnega – tako da bo seno okoli in okoli njih, če razumeš, kaj hočem povedati – gnezdo ne sme biti na prepihu in mora biti rahlo “skrito” ter po možnosti ne na tleh – pri tem je potrebno vseeno pazit, da mladički ne bodo padli dol
-mami mački nosiš hrano/vodo/pesek v tisti prostor
– paziš, da mama mačka ne znosi mladičev neznano kam, ko jo spuščaš ven.
– po kakšnih dveh tednih, ko mama mačka ne kaže več znakov, da bo mladiče pobasala in odnesla jih začneš žulit – jih božaš ipd.

No, mi smo pred 10 leti posvojili neko muco iz ceste, za katero se je izkazalo, da je breja, čeprav je veterinar pri pregledu potrdil, da ni. Je bila pa že od vsega začetka izredno scrkljana muca, mucke je potem imela v sobici spodaj, katero smo ji uredili prav za ta namen, tako da nismo imeli nobenih težav glede tega. Največja je bila 4 – im mladim mucam najti dobre in odgovorne lastnike. Dva sta imela srečo, mucka žal ne (je sicer še vedno živa, a nesterilizirana, hranjena z najslabšo hrano, … ), mamo muco in enega mucka smo pa obdržali mi. Smo vsi tako jokali, ko so mladički odšli v nov dom, da ne bi šli še enkrat skozi to.
Mucka, katero smo oddali, ima tako nekje 2x letno mladičke, ampak nikoli v bližini hiše ali v njej, čeprav je lahko tudi notri. Verjetno jih ima v bližnjem gozdu nekje, pri katerem od sosedov verjetno ne, ker imajo tudi tam muce, tako da dvomim, … Jih pa potem čez dober mesec sama pripelje pokazat (ponavadi ima 3 – 4). Če zračunam, koliko jih je imela v 10 – ih letih, … :((((
O sterilizaciji pa lastnik noče niti slišati. Noben od mačjih mladičev ni dočakal niti enega leta 🙁

Skušajte si pri DPMŽ sposoditi mačjelovko, saj tako lovijo potepuške muce, katere potem sterilizirajo in vrnejo v okolje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close