vzgoja pasijonk
Od kje pa si? Ne vem, če pasijonke preživijo na prostem drugje, kot na primorskem. Pri nas pa se resnično same sejejo in jih vsako pomlad zelo dosti populim, so prav nadležne. Zelo nezahtevne, ni treba ne zalivat, niti gnojimo jih ne pa zelo hitro rastejo, bogato cvetijo in rodijo. Pa še v senci so posajene. Samo še ne vemo, če je naša sorta tudi užitna 🙂 Če ste kje v bolj mrzlem koncu jo posadi v lonec, pa bo. In morda je res bolje, da kupiš v kaki vrtnariji. Tudi jaz nisem imela nikoli uspeha z bakkerjevimi rastlinami.
Pasijonka potrebuje, kot veliko sredozemskih rastlin, veliko sonca in kar precej vlage. Če si doma na toplem, jo posadi na sonce in dobro zalivaj. Če si bolj na hladnem, naj bo v čebru, da jo lahko pozimi pospraviš not.
Moja živi v vedru. Poleti jo postavim ob steno na tisti strani hiše, kjer najbolj pripeka sonce. Tam imam tudi speljane vrvice, da se lahko oprijema (sicer jih ne rabi nujno, ker itak pleza po steni). Jeseni jo porežem na višino približno pol metra, pustim samo 1 ali 2 daljša konca in pospravim na hodnik. Zgornji del pač snamem s stene in vržem stran, žal. Spomladi zamenjam zemljo ali dognojim in spet postavim ven.
Z malo sreče in v pravi zemlji celo dozori nekaj sadežev. V napačni zemlji je bilo pa samo zelenje in niti enega cveta.
Emmm… težko bi rekla za zemljo. Pasijonko imam namreč šele 3 leta in sem jo vmes 2x presajala oz. zamenjala zemljo. Lani sem imela še neki ostanek navadne Cvetal (brez dodatka gnojila) in sem dala pač tisto, pa nisem dočakala niti enega cveta. Prejšnji dve leti je pa cvetela, enkrat so celo dozoreli sadeži (res da mogoče 3, ampak ok). Na žalost se pa ne spomnim, v čem sem jo imela takrat.
Itak moram letos zabristai tisti Cvetal ven in poskusiti z nečim drugim, pa bomo potem videli…
To je sicer star post, pa vseeno o vzgoji pasionk. Jaz sem kupila v šparu tiste štiri pakirane marakuje, verjetno jih imajo tudi drugje. Nekaj smo pojedli, kake deset pečk sem stresla kar v en cvetlični lonček z zemljo in malo zalila in pokrila, da ni sonce žgalo na zemljo. Vse so vzklile in rastejo. Splača se direktno iz sadežev sjati, pa zraste večino stvari. Isto paradižnik, pečke ven in sprati in posejati pa zraste.
Jaz imam marakujo v velikem loncu na balkonu na južni strani. Naredili smo ji večjo oporo po kateri se razrašča. Prvo leto je le bujno rasla, lani smo že dočakali deset okusnih plodov, letos jih je bilo že 30. Ko plod dozori se obarva temno vijolično in odpade z rastline. Čez poletje jo vsakodnevno zalivam in občasno pognojim s tekočim gnojilom za vrtne rastline. Do sedaj je še nisem obrezovala. Pred mrazom jo dam v svetel hladen prostor, kjer jo manj zalivam. Spomladi jo presadim v kupljeno zemljo za vrtnine in domači kompost. Zanima me, ali ima kdo izkušnje z obrezovanjem marakuje.
Forum je zaprt za komentiranje.