C vitamin 1000 mg na dan
Moji prijateljici je zdravnica zaradi popolnega hormonskega neravnovesja in brez energije, med drugim predpisala Omega3 , antioksidante, b kompleks in 1000 mg vitamina C . Kaj menite o tej kombinaciji in najbolj o količini C vitamina , ali je lahko kaj narobe, če dolgo jemlješ take količine tega vitamina ?
hvala in lep pozdrav
Dejansko me res zanima kje bo dobila pripravek s toliko vit. C? Nisem totalni profi, ampak kolikor je meni znano, se pri nas dobi (uradno v lekarni, ne preko neta) le vit C v 500 mg dozi. Vse kaj več kot to, sploh nima smisla, ker se več kot to brez vezave v telesu izloči brez učinka (vit. C je vodotopen in težko pride do vitaminoze). Zato tudi prav “uživam”, ko se ljudje bašejo pozimi s temi pripravki, da bi ja dobili čim več vit. C v telo…kr neki.
Priporočena dnevna doza je bila dolgo časa 100-110 mg, v zadnjem času se je ta doza dvignila na 200 mg/dan, vsekakor pa ne na 1000 mg, takšne količine lahko povrožajo celo težave (npr. oksalatni kamni itd.)
Hihihi, saj….500 mg tablete se dobi v lekarni, vzameš eno zjutraj, eno popoldne, pa imaš 1000 mg.[/quote]
Ja, ampak enkratna doza je pa še vedno samo 500 mg. In ko popoldan vzameš drugo dozo, je od prve v telesu ostalo bore malo.
Res sem pa rahlo pzabila na zgoraj omenjen CaC1000, še vedno pa velja da 1000 mg vit. C na dan čisto odveč in brezveze.
za kratkotrajno terapijo čisto primerno.
1 tabletka Plivit C ima 500 mg vitamina C. Dobro je edino, da je ne popije kar cele, ampak jo stopi v vodi, da ne obremenjuje želodca.
V DM pa dobiš C vitamin v prahu 100g škatlica. Sila poceni.
Tudi jaz pijem nekaj dni takšno dozo C vitamina, če me hoče položiti kaka viroza
Odvečna količina C vitamina se tako ali tako izloči. Če bi tako visoko dozo jemala dolgo časa, pa lahko povzročijo ledvične kamne.
Hihihi, saj….500 mg tablete se dobi v lekarni, vzameš eno zjutraj, eno popoldne, pa imaš 1000 mg.[/quote]
Ja, ampak enkratna doza je pa še vedno samo 500 mg. In ko popoldan vzameš drugo dozo, je od prve v telesu ostalo bore malo.
Res sem pa rahlo pzabila na zgoraj omenjen CaC1000, še vedno pa velja da 1000 mg vit. C na dan čisto odveč in brezveze.[/quote]
Ja, ampak govora je o dozi 1000 mg na dan in ne o enkratni dozi 1000 mg.
Tudi jaz jemljem večje doze C vitamina po nasvetu zdravnice. Predvsem kadar zbolim si s C vitaminom skrajšam čas prebolevanja iz 7 na 3 dni. Dostikrat pa sploh ne zbolim, če pravočasno začnem z dozo 6000 mg na dan. Jemljem C vitamin od NOW tegale https://www.hisa-zdravja.si/now-vitamin-c-1000-mg-100-tablet/. Na strani je objavljena brezplačna številka, kamor jaz vedno pokličem in mi njihova dipl. farmacevtka vse lepo razloži.
Forum je zaprt za komentiranje.