Kurilno olje – mesecno koliko?
Mi imamo sicer na kurilno olje, včasih pa smo imeli na drva in zdaj spet razmišljamo o tem. Pač zakuriš zjutraj in potem spet, ko se vrneš domov, da se hiše vmes ne shladi preveč. Saj par takih konkretnih polen drži ogenj par ur 🙂
Kurjenje ti ne vzame veliko časa, tudi čiščenje peči ne, če kuriš samo na drva.. bolj zoprno čiščenje je bilo včasih, ko smo uporabljali še velenjski lignit :(((
Obstajajo tudi kombinacije oz.povezava dveh peči, ena na drva in ena na kurilca – kurit začneš, ko prideš domov, vmes pa ti dela in greje tista na olje.
Mi porabimo cca. 4000 l olja na leto. Za ogrevanje in vodo.
Olje naročimo 2-krat letno.
Imamo starejšo hišo, z zelo slabo izolacijo (brez), približno 160 kvadratov.
Pred kratkim smo za 2500 l dali 2512 €.
Obnavljamo ne, ker bomo že naslednjo zimo v novi nizkoenergijski hiši. Ogrevali se bomo na pelete, imeli toplozračni kamin.
Ja, prav gotovo si ti eko…. po možnosti s kakšnim starim kotlom, da ja gre ves monoksid v zrak!
Vse, kar diši po naravi ,tudi ni eko, veš?[/quote]
Predvidevam, da nima ravno predpotopne peči :))
Prednosti lesne biomase pri pridobivanju energije:http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/ESP/Koc_biomasa.htm
Imajo praktično zanemarljive količine SO2, NOx, CxHy, CO, CO2 in praha.Posebno pomembna je količina CO2, ki jo nastaja toliko kot razpadanju lesa. Pri fosilnih gorivih so količine CO2 izredno velike, zaradi česar se ustvarja okoli zemlje topla greda, ki vpliva na klimatske razmere na zemlji.
Končno nekdo, ki je napisal dejansko porabo drv za ogrevanje hiše .
Pred nekaj dnevi, so se tukaj gor hvalil, 5m3 na zimo je več kot preveč, ena celo zgolj s kaminom segreva na 24st. 200m2 in to zgolj s par poleni dnevno, drugi se je hvalil 1tona pelet je dovolj za celo zimo pa zelo vroče imajo, en sam nakladanje in laganje .
V prejšni hiši smo ogreval cca 150m2 na 23-24st , kurili drva-premog , na zimo je šlo 15m3 drv in 5 ton premoga , je pa res, hiša stara sicer obnovljena , ampak visoki stropi velike sobe.
Sedaj v novi hiši , ogrevamo cca120m2 na 23-24st, letna poraba 1300lit olja .
Ja , če imaš svoj gozd, kot piše zgoraj potem je to poceni pa še rekreacija je, če bi moral kupiti 20-30m3 drv in Ljubljana z okolico ima ceno 60-70e, potem je pa že vprašljivo, koliko se splača, poleg tega je ta cena trenutna in več, ko jih bo šlo na drva bolj bo cena rasla, seveda bo slej kot prej tudi država posegla vmes, s obvezno izdajo računa dobavitelja in davkom , takrat bo pa cena m3 hitro na 100e , in dogajalo se bo kar se že desetletja , cena drv gor ljudje prešaltajo na elektriko, cena elektrike gor, gremo na olje , podražitev olja , plin je zakon itd,itd na vsakih nekaj let je eden od energentov najcenejši žal ga po nekaj letih zamenja drugi , uporabniki pa plešemo ta krog zadnjih 40 let !!
Meni pa se zdi močno močno pretiravanje imeti pozimi 26stopinj v sobi na hodniku pa 18.Pri nas imamo povsod enako temp. okrog 19-20 st.Poleti pa ti isti ljudje hladijo stanovanja na 20 nobene logike in veliki ekološki neosveščenci, jaz se s tem ne bi hvalila.Kurimo na pelete in za 150 kvadratov damo približno 7e na dan.Moram reči ,da s tem ko reguliramo tep. nimamo nobenih težav z zdravjem.
Letos, ko pride na vrsto fasada 15 cm in diza 0.50, računam na porabo max.800 l nafte za 150 m2….neverjetno, toda resnično….dvomim, da bi z drvmi prišel dost ceneje skoz…(70 € za meter x 12-15 metrov na sezono)…..da o komoditeti ne izgubljam besed…
Pozdravljeni, ker ne želim odpirati nove teme, bom poskusila ‘uštulit’ moje vprašanje tu.
Živimo v veliki hiši in grejemo se s kurilnim oljem. Imamo 7 radiatorjev. Ker moramo varčevati, prižgemo peč zjutraj za par ur in potem še zvečer.
Naš ata je bolan in ga veliko bolj zebe zato večkrat prižge peč samo za zelo zelo kratek čas. Moja pamet mi pravi, da to ni dobro za peč in da s tem dela samo še večjo porabo. Iščem odgovore po internetu, vendar ničesar ne najdem.
Danes jo je spet prižgal na hitro in gorilec se je prevečkrat prižigal. Kar eno za drugo. Sem mu rekla, da to verjetno ni najbolje pa me je okaral, da pojma nimam. Kar je res, saj sem zgolj ugibala.
Mi lahko kdo pove zakaj se je gorilec prižigal tako zelo na pogosto? Namreč druge dni vseeno preteče več časa med prižigi gorilca.
Za mnenja in odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem,
Mateja
Zivjo,grelec se ti priziga toliko casa dokler ne doseze pec zeljene temperature prostor katerega segreva oz prostor v katerem imate termostat ali po domace povedano;Pec bo verglala toliko casa da doseze nastavljeno temperaturo nato se grelec ne priziga tolikokrat,ker tempaturo samo vzdrzuje ko le ta pade pod nastavljeno.
Ja in poraba je na tak nacin vecja saj porabi za gretje od 0 do zeljene vec kot pa gretje od 18-20 za vzdrzevanje,to lahko sklepas tudi po tem, ko slisis kolikokrat se ti mora grelec prizgati.
Forum je zaprt za komentiranje.