Sožalje – kako izreči?
Forum je zaprt za komentiranje.
Splash › Forum › Starševski čvek › Sožalje – kako izreči?
Pravkar sem izvedela, da je prijateljici umrla mama. Ker ji trenutno ne morem osebno izreči sožalja, me zanima, kako naj ravnam: naj jo pokličem? naj ji pišem? Sožalno kartico ali pismo po pošti, ali po e-mailu? Kaj bi bilo najprimernejše?
Hvala
Pravilo:
1) Osebni stik, objem
2) Če to ni mogoče – pismo
Pa čimprej jo obiščite in ji bodite v oporo, četudi bo mogoče rekla, da nič ne rabi….
Po e-mailu nikakor. Po bontonu jo lahko pokličeš ali ji pošlješ sožalnico.
je še vedno le pisno sožalje, če ni možno osebno. Emailov in sms-ov se v teh priemrih ne priporoča…
Če nikakor ne moreš osebno, potem sožalno vizitko. Kar se pa obiska tiče. Upoštevaj, če bo rekla ne, ali da ne rabi. Nekateri želijo biti sami, ko žalujejo. Takim so posiljeni obiski zelo neprijetni.
V kolikor gre za res dobro prijateljico, se mi zdi sožalna vizitka brezosebna. Če ne moreš izreči sožalja osebno, jo raje pokliči, izreči sožalje in ponudi svojo pomoč.
Vsekakor osebno, če si prijateljica ji bo to največ pomenilo!!!
Če ji sožalja ne moreš izreči osebno, danes, počakaj do pogreba in se oglasi pri njej nekaj ur prej.
Prijateljici vsekakor le osebno!!!
Pogreb je že bil, saj sem izvedela, da ji je mama umrla pred 14 dnevi.
Osebno ji ne morem izreči trenutno, rada pa bi ji takoj. Torej je primerno, da jo pokličem? Pisati – je brezosebno?
Pokliči jo, opraviči se ker se nisi oglasila prej, pojasni, da si ravno izvedela, da ti je žal in sočustvuješ z njo in si ji seveda na razpolago, če karkoli potrebuje.
Pokliči jo, magari pojdita potem skupaj svečko prižgat
Meni pa so sožalja nekaj zelo hudega. Ne želim jih, nočem jih. Vsako izrečeno sožalje znova in znova odpira rane.
Vseeno mi je, če me zdaj napadete, kako se to spodobi in oh in sploh ampak jaz tega nočem. In najbolj hvaležna sem tistemu, ki mi sožalja ne izreče.
Forum je zaprt za komentiranje.