predmenopavza
Ojoj, meni se pa zdimo še čisto premlade za to. Kakšne znake pa imaš?
Drugače je pa tudi prepozen začetek mene škodljiv za žensko zdravje, tako da pri 52 gre to že skoraj v škodo.[/quote]
Znaki?……Povišan krvni tlak, “oblivanje” ponoči, kak teden pred M glavobol, slabo počutje. Jemljem pa zdaj redno že 3 mesece Mesosoy kapsule, uživam veliko hrane, ki vsebuje soyo…..in mi pomaga. Predvse pa se več gibljem na zraku. Upam, da ne bo hujšega, ker raznih hormonskih pomagal ne smem.
lahko proim poveš kakšne znake si imela,jaz imam 33 let,pa mi je dr. omenila da je možno da se mi je začelo to obdobje[/quote]
Oblivanje – enkrat vroče da kar teče (medtem ko druge zebe)), drugič spet mraz, živčna, napeta, zadirčna, zoprna…:))[/quote]
Ja seveda, tudi zelo slabo počutje, glavoboli, utrujenost že zjutraj, brez energije, brez volje……
Predmenopavzalno obdobje pri ženski nastopi nekje okoli 40. leta. Menopavza je trenutek zadnje menstruacije in se jo določa za nazaj, kar pomeni, da je od zadnje menstruacije preteklo eno leto. Po tem času je ženska v pomenopazvalnem obdobju, ki traja do konca življenja. Če menstruacijo ženska izgubi okoli 40. leta ali prej, je nastopila zgodnja menopavza. Nekatere ženske menstruacijo izgubijo takoj, druge spet ne in se jim lahko dogaja, da imajo med eno in drugo menstruacijo več mesečne presledke. Odvisno pač od organizma. Zadnja menstruacija pa lahko nastopi tudi okoli 58. leta in s tem ni nič narobe. Mnoge ženske ta prehod doživijo brez težav, druge imajo simptome tako močne, da morajo poseči po hormonski nadomestni terapiji, ki jo vedno predpiše ginekolog.
Saj ni bistvo v tem, da ima redno M….so tu drugi znaki, ki so pokazitelj predmenopavze.[/quote]
Kakšni pa so ti znaki? [/quote]
Navali vročine (“valunge”), ob katerih se običajno pojavi hitro bitje srca in rdečica, motnje spanja, suhost sluznic (predvsem nožnica, manj nos, usta), šibkejše mišice medeničnega dna in inkotinenca (kot uhajanje kapljic in/ali potreba po večkratnem uriniranju), pogostejši infekti sečil, izguba elastičnosti kože, suha, srbveča koža, bolečine v mišicah in kosteh, tanjšanje las in redčenje dlak ter pojavljanje dlak v nosu, na bradi, ob prsnih baradavicah, utrujenost, zmanjšan libido, nihanje razpoloženja, depresivno razpoloženje oz. klimakterična melanholija.
Ob pojavu enega ali večih znakov pri ženski nad cca 40 pa ne gre tega takoj pripisati klimakterijskim spremembam (čeprav je verjetnost velika), ampak je treba prej izključiti morebiten drug vzrok.
Pri meni pri 49ih. Znakov nobenih, povedala zdravnica. Pri 43 in skoraj 46 sem še rodila. Imam pa prijateljico, ki je bila v menopavzi že pri 38 in znanko, ki je bila v meni že pred 30im. Je pa to zelo redko in ni normalno. Predmenopavza je v povprečju nekje med 40-50im letom. Jaz mislim da je to malo gensko. Moja mami je bila v meni pri 54ih.
Kakšna menopavza pri 40 kaj vam je.. za hormone je treba skrbeti s primerno prehrano in antistres aktivnostmi že takoj po 25… Dosti je gentika. Moja nona ni imela menopavze tam do skoraj 60.leta. pred tem nobenih težav ne znakov, mama gre podobno skozi. Pijemo pa ene čaje, ki nas je nona navadila piti iz domačih zelišč. Mešanica ni da ni se ji reče 🙂 ker je vsega in svašta notri. Ne vem če, ampak jaz mislim, da mi ta čaj precej pomaga, tudi pri pms, ker razen tega da bi jedla še malo več sladkega, nimam nikoli težav. Ampak res skrbim vsakodnevno za svoje telo. Od samomasaže, akumpresure, suhega krtačenja, oljenja, gibanja za hormonsko ravnovesje, hrane za isto, čajev, gojim in negujem ženstveno energijo skozi ustvarjanje, ples, meditacijo, gib, jogo, v skladu z naravo in naravnimi izdelki, ki jih sama izdelujem iz domačih sestavin ali s pomočjo lokalnih pridelovalcev, se izogibam vsem toksičnim ljudem, stresu in delam na svoji rasti, razvoju, napredku… Tako fizičnem, psihičnem kot duhovnem. Po novem še tapkam in se počutim pri 40 bolje kot pri 20 ali 30. Več samozavesti, boljše splošno počutje, bolj urejeno in umirjeno življenje, boljši fokus, zbranost in osredotočena na svoje cilje, namesto zgubljanja po vesolju in razpršena na 100 strani. Mi je všeč. In to izžarevam. Tudi moje telo se strinja in zato ne teži 🙂 naj tako ostane čim dlje.
Si pa ne predstavljam še enega poroda, nosečnosti, dojenčka… Tako da upam, da je vseeno možnost za to 0, četudi imam še vedno ciklus. Zaščita je pa pri meni že zatajila, zato ji ne zaupam.
Forum je zaprt za komentiranje.