kruhovi cmoki -s čim jih imate najraje
Meni pašejo skoraj k vsaki jedi – saj ne moreš skoz krompirja jest, pa riža in makaronov.
In če mi ostaja kruh, ga dam v skrinjo ali naredim cmoke – pravzaprav kruhovo rulado in potem narežem. .
Pašejo k vsakemu mesu v različnih omakah, špinači, zelenjavni prilogi……..
Lahko samo cmoki in različne solate……….
Lahko k vsaki jedi, kjer se zraven je kruh.
Kaj pa je cmok, če ne obogaten kruh!
Kruh narežem na majhne koščke, dam v skledo polijem čez malo mleka. Dodam jajce, malo na majhne koščke narezane slanine, nasekljan peteršilj, sol, malo čebule (lahko jo stisnem kar čez tisto za česen), žlico moke, žlico ali dve kisle smetane. Mešam res zelo po občutku. če je še preveč pocasto, dodam drobtine (delam jih doma) ali pa žlico moke.
Naredim kroglice in jih skuham v slanem kropu. Lahko pa jih tudi zamrznem in uporabim drugič. Če mi ostaja kruh, ga samo narežem in dam v skrinjo. potem pa ta narezan kruh uporabljam za cmoke, polpete, itd.
Zdej sem se tut jaz spomnila, da bi jih lahko spet kaj naredila.
Nekoč smo bili povabljeni v Gradec k enim znancem in takrat sem prvič jedla zraven odličnih kruhovih cmokov: svinjsko zarebrnico v čebulni omaki iz pečice in dušeno kislo zelje!
Takrat sem bila stara 8 let.
Tega je že 35 let, jaz pa še vedno ne morem pozabiti te večerje:)
Ne boste verjeli, čeprav nenavadno, ta kombinacija pri meni zmaga.
kruhovi cmoki pašejo k vsakemu mesu z omako….jaz sem jih jedla v variaciji z zajcem, srnino, svinjino, piščancem, puranom, govedino….itd………
pa še instant varianta v obliki svaljka, ki ga narežete….če niste prepričani v recept in lastno sposobnost, naredite iz mase svaljek, ki ga zavijete v folijo in skuhate, po kuhanju narežete……za razliko od cmokov (če falite) ne razpade 🙂
p.s.: jaz za kruhove cmoke uporabljam kruh, ki ga nismo porabili in sem ga sproti rezala na kocke in posušila (katera vrsta kruha je ni pomembno, več jih je, bolj zanimiv je rezultat)….uporabljam torej posušene kruhove kocke, namočim jih z mlekom, dodam narezano slanino, popraženo čebulo s peteršiljem, jajca….moko spustim (ker je kruh suh)…..ko dobim zadovoljivo konsistenco naredim na kos alu folije velik “štrukelj”, zavijem…….vodo zavrem, fliknem not zavitke in kuham cca 20 min……..ko je kuhano razvijem, narežen in voila……nikoli se ne razkuhajo ;)))))
Ne vem kako to da vam nekaterim cmoki razpadejo. Jaz delam po tem receptu: popražim eno večjo čebulo, narežem pol kile kruha na kocke in dodam čebuli ter prepražim tudi kruh, da se izsuši, nato to odstavim iz štedilnika in ohladim. Noter dam cca 2 dl mleka, 3 jajca , 3 žlice moke, peteršilj in sol. Naredim cmoke in vržem v vrelo slano vodo za 10min. Pridejo odlični.
Forum je zaprt za komentiranje.