Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek ta prava bolognese omaka?

ta prava bolognese omaka?

Hej!

Meni se pa danes jejo špageti z bolognese omako. Ponavadi naredim bolognese mal po svoje, danes pa mam čas pa bi rada skuhala tisto čist ta pravo original bolognese omako pa rabim recept. Bi mi dali link od recepta? Ker na kulinariki je tok receptov bolognese da boh pomagi…

Hvala lepa!

Js kupim fant za spagete bolognese pa mleto meso. Men je ful dobro. Mi je pa tud ful dobra mesanica za spagete sparova, skor isto kot fant. Pa hit je narejeno.

Tale je čist tapravi italijanski, tudi registriran s strani italijanske kulinarične akademije
http://en.wikipedia.org/wiki/Bolognese_sauce

http://5.mshcdn.com/wp-content/uploads/2012/10/felix-jump-640-watermark-640.gif

Za mojo bolonjsko omako ne vem, če je glih originale bolognese, mi (nam) je pa dobra in ne bom spreminjala recepta. Uporabim pa
500 g (ali več) mešanega mletega mesa,
500 ml (ali manj) paradižnikove mezge,
1 korenček,
čebulo,
sol in
baziliko.

Tale je čist tapravi italijanski, tudi registriran s strani italijanske kulinarične akademije
http://en.wikipedia.org/wiki/Bolognese_sauce%5B/quote%5D

Jaz tudi delam tako, le mleka ne dam.

Ingredients

* 300 g beef cartella (thin beef skirt)
* 150 g pancetta, dried
* 50 g carrot
* 50 g celery stalk
* 50 g onion
* 5 spoons tomato sauce or 20 g triple tomato puree
* 1 cup (250 mL) whole milk
* Half cup of still, dry white or dry red wine
* Salt and pepper, to taste

Mmmmm Soncka tole dans bo pa super kosilo. HVALA!

Hvala tudi za druge predloge, bom probala drugič, dans bo pa kr original:)))

za bolognese je najboljše goveje meso,ne mešano.

Kdo sem, kaj sem? Sem vesoljka in ne prihajam v miru.!!!!

Popražiš malo pancete in zelenjave (korenček, steblo zelene, čebula) dodaš mleto goveje meso (za špagete se uporabi samo goveje mleto meso in ne mešano), kozarec rdečega vina.
Ko vino pokuha dodaš še paradižnikovo mezgo, sol, poper in potem kuhaš in kuhaš:) Ko je skoraj pripravljena dodaš še smetano za kuhanje.
S tako omako lahko povabiš najboljšega kuharskega šefa na kosilo. Tudi, če je doma iz Bologne :)))

Juhu, dober tek! 🙂

http://5.mshcdn.com/wp-content/uploads/2012/10/felix-jump-640-watermark-640.gif

Preverjeno dobro.

A se original ne dela s kosa mesa, ki med kuho razpade in ne iz mletega?

Preverjeno dobro.

A se original ne dela s kosa mesa, ki med kuho razpade in ne iz mletega?[/quote]

Hvala:)
Mene so učili iz mletega mesa.Imajo pa italijani meso res na fino zmleto. Uporabise točno določen del govedine. Ne vem kako se reče po slovensko. je pa fajn masten del, ki se nahaja pod trebuhom.
No jaz uporabim največkrat kar telečje meso iz povsem zdravstvenih razlogov:)))

Preverjeno dobro.

A se original ne dela s kosa mesa, ki med kuho razpade in ne iz mletega?[/quote]

Mene so učili iz mletega mesa.Imajo pa italijani meso res na fino zmleto. Uporabise točno določen del govedine. Ne vem kako se reče po slovensko. je pa fajn masten del, ki se nahaja pod trebuhom.
No jaz uporabim največkrat kar telečje meso iz povsem zdravstvenih razlogov:)))[/quote]

Mislim, da so bili včasih kosi mesa, kuhali so ga pa ure in ure. Tudi sedaj, ko uporabljajo mleto meso, je res, kot praviš, zelo drobno mleto, na koncu, včasih tudi po 2 urah kuhanja, pa ga še dodatno pretlačijo s tisto “tlačilko”, ki je tud za pire krompir – res ga s tem fino razdrobiš, si tudi jaz s tem pomagam, da tud ene mikro grudice ni na koncu.

No jaz uporabim največkrat kar telečje meso iz povsem zdravstvenih razlogov:)))[/quote]

Mislim, da so bili včasih kosi mesa, kuhali so ga pa ure in ure. Tudi sedaj, ko uporabljajo mleto meso, je res, kot praviš, zelo drobno mleto, na koncu, včasih tudi po 2 urah kuhanja, pa ga še dodatno pretlačijo s tisto “tlačilko”, ki je tud za pire krompir – res ga s tem fino razdrobiš, si tudi jaz s tem pomagam, da tud ene mikro grudice ni na koncu.[/quote]

Zanimivo. Tega nisem vedela.
Ja kuha se pa tudi danes omaka vsaj 2 do 3 ure.

Jaz takole:

30 dag grobo mletega mesa (mešano, lahko tudi s telečjim) – še boljše, če ga sami narežete na male kocke
olje
1 velika čebula
1 steblo zelene
2 korenčka
1 dl belega ali rdečega vina
2 dl paradižnikovega pireja
10 dag kakšne suhe klobase ali pancete, tudi pršuta
sol
poper
mleko po potrebi

Prepražimo na drobno narezano suho meso, čebulo, korenček in zeleno. Dodamo mleto meso in pražimo, da izpusti tekočino. Zalijemo s polovico vina in paradižnikom. Na nežnem ognju kuhamo počasi najmanj 2 uri, lahko tudi do 5 ur. Občasno premešamo. Proti koncu dodamo preostalo vino. Če je omaka presuha, vmes zalivamo z mlekom. Na koncu solimo in popramo po potrebi.

Omako postrežemo z jajčnimi testeninami in parmezanom.

Jaz naredim tako:

– narežem čebulo, stebelno zeleno in korenček in popražim na olivnem olju
– dodam pol kile mletega mesa, osolim, popopram in dam lovorov list
– pustim, da se prepraži in nato dodam kozarec rdečega vina (če jedo tudi otroci, to spustim)
– dodam šajšo
– pustim, da se pokuha – cca 1 uro.

Včasih dam v meso tudi kos pršuta ali pancete (ostanke – za okus), kar pa potem vzamem ven. Mi bi to jedli vsak dan. Italijani drugače ne dajajo v omake raznih smetan ipd (kot sem videla pri eni gor). Čisto prekrije ves okus.

Dober tek!

Italijani seveda v bolognese omako dajo smetano za kuhanje. Pa tudi sicer smetano za kuhanje uporabljajo. Brez smetane ta omaka ni čisto prava omaka:) Seveda si jo pa potem vsak malo prilagaja svojemu okusu vendar potem ni več govora o pravi omaki.

Meso mora biti goveje, pa obvezno moraš dat noter malo piščančjih jetrc. Čisto drugačen okus naredijo. Mljask!

Njaboljso imajo v gostiscu Mate v Portorozu!

tule je pa res en dobr recept za bolognese:)
http://www.planet-diet.si/recepti/206-polnozrnate-testenine-z-bolognese-omako

meni je blo super

Joj kaksni komentarji, ko berem vas vidim da nikoli niste stali za stedilnikom. Delam v kuhinji že nekaj let. Kot prvo za bolognese se uporablja mleto mešano meso (svinjsko in goveje). Za makaronovo meso se pa uporablja samo goveje na grobo mleto. To sta dva različna pojma.
Čebula se popraži, doda se meso lahko tudi korencek nariban, vino rdece, ko izhlapi dodajamo pelate zmiksane (kupljene zmiksane, ker tisti celi so prekisli), dodamo sol, poper, lovor, paradiznikovo mezgo za gostoto, malo kečapa za sladkost, za to vse skupaj je dela cca 1,5 ure

Jaz delam z več mesa, ker se za 30dkg ne splača dve uri pajsat:)
1kg mlete govedine
2 velika korenja
2 stebli zelene
2 čebuli
Pol litra goveje juhe
4 žlice parad. mezge
3 konzerve paradižnika
sol in četrt žličke sladkorja
petršilj

Na začetku vse izgleda zelo redko, vendar se kuha dokler vse izpari. Tudi jaz pretlačim na koncu, da ni nič grudic:)

govedina
korenček
čebula
česen
malo bazilike in timijana
pelati
malo vina
sol, poper

Kuhaš vsaj 3 ure, da se meso razpusti, pod zobmi ne smeš čutiti koščkov, to je vsa umetnost.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close