je tukaj kdo, ki je pridobil slovensko državljanstvo?
oo super. Skratka naslednje leto bo 3 leta odkar sem poročen s slovenko. Vse te pogoje iz zakona izpolnjujem, ne vem pa kako je s tem odpustom iz moje države, a je to stvar 14 dni ali se to vleče tudi pol leta? Zanima me, moram prilagati tudi kakšne rojstne liste mojih staršev? je dovolj samo moj? naredil sem tečaj slovenskega jezika in pridbil papir, bo to dovolj? ali moram delati kakšnega posebnega? Ok recimo da je vse ok, oddaš vlogo, koliko časa oni rabijo, da vse to preverijo in izdajo odločbo? A kaj komlicirajo? te lahko zavrnejo čeprav inmaš vse urejeno?
hvala
Dragi moj, bolj pravilen naslov za tvoje vprašanje bi bil nekdo, ki na UE rešuje te vloge, veš. Ker primer od primera je različen, pa glede odpusta je zelo pomembno, iz katere države si (Bosanci ga npr. dobijo precej hitreje, kot pa Hrvati). In za odpust moraš preveriti v svoji državi, ne v Sloveniji. Glede tečaja je pomembno, kateri tečaj si delal (če si tisti šnel kurs, ki je bil brezplačen v okviru integracije, bo premalo). Če te pa še kaj zanima, mi pa pošlji ZS.
Hvala ti, žal ti ne morem poslati ZS, verjetno se moraš prijavit da ti je to omogočeno.
ja za odpust mi je jasno da se moram pozanimat v moji državi. na tečaj sem pa hodil pol leta 2x na teden, kakšen pa je bil pa res ne vem, no saj bodo povedali, izpit me najmanj skrbi, ker obvladam slovenščino. Zanima me predvsem koliko časa tukaj potem traja da se odločijio? Vedno so neki roki 30, 60 dni…??
Poglej, če je vloga popolna, bi zakonsko morali odločiti v roku 60 dni, potem gre pa zadeva še v revizijo na MNZ, kjer morajo prav tako odločiti v 60-ih dneh. Je pa, kot sem ti povedala, malo tudi odvisno od UE, ki rešuje (kje pa živiš?), malo pa tudi od svetovalca, ki rešuje (na žalost). Vendar bi imel npr. v primeru, da si oddal res popolno vlogo, možnost, da, če ni rešeno v 60-ih dneh, vložiš tožbo zaradi molka organa:). Kakšni so ostali pogoji, verjetno veš (sredstva, nekaznovanost ipd.).
ja sredstva imam, sem redno zaposlen, tudi težav s policijo nisem nikoli imel. Sej, če bi jih imel niti delovnega dovoljenja in še takrat začasnega bivanja ne bi dobil. Zdaj že 4 leta živim v Ljubljani. Aha no teh rokov nisem vedel, pa o molku organa tudi ne.. Sem ti hvaležen za te odogovore.
Čestike; hvala za čestitke :), prvo, hitro se je izkazalo, da dokler ne bom govoril slovensko ne bom dobil okej službe, drugo, jeziki mi zelo ležijo in glede na to, da sam iz bivše juge, je jezik zelo podoben, tako, da sem imel vsa ta leta več kot dovolj, da sem se dobro naučil. Me je pa žena mučila in težila, uf pa njeni starši..uuuu. Ti ne znam povedat koliko sem napisal prostih spisov, žena jih je pa popravila. Prve knjige oz stripi, ki sem ji prebral v slovenščini so bili Miki Muster 🙂 žena ima namreč celo zbirko. Sej naglas me še j…
pišem sam, grem pa večkrat pogledat kašno besedo kako se napiše, kot recimo; izkazalo, najmanj, izpolnjujem, življenjski, oddaš…to so zame kar težko besede in mi pišemo kao što govoriš i čitaj kako je napisano… in nikoli nisem siguren… pri vas je treba pa zelo pazit, kdaj je z, s, l,., te konci besed me večkrat zj..pa dvojina groza.. Sem pa črnogorec.
Potem pa 2x čestitam …
Čeprav sem “čistokrvni” Slovenec imam kar precej pregovorno črnogorskega “karakterja” … sicer sem pogovorno vešč angleščine, ex-yu ‘srbohrvaščine’, španščine, sedaj se mučim z nemščino, vem da ni lahko osvojiti tuj jezik. Ampak “nije treško, što se mora” je pa lažje kad se hoće (v mojem primeru španščina)
Glede tečaja je pomembno, kateri tečaj si delal (če si tisti šnel kurs, ki je bil brezplačen v okviru integracije, bo premalo). quote]
Ti ni res. Če je opravljal brezplačen tečaj slovenščine, ki ga država financira za državljane tretjih držav in opravil izpit po opravljenem tečaju, potem se mu to šteje kot pogoj za pridobitev državljanstva.
Forum je zaprt za komentiranje.