Katero vrsto zelenjave jeste?
Enako, kot predhodnici – jemo vso sezonsko zelenjavo. Delam razne juhe, prikuhe, narastke, solate, nadevane, samo okisane…..zelenjavo uporabljam tudi v vseh mesnih jedeh, recimo ragu, haše – obvezno paprika, zelena, korenje, poleg čebule in česna seveda,….redno jemo jedi na žlico, predvsem obare in enolončnice z veliko zelenjave.
Jaz začnem jedinik sestavljat z zelenjavo, ki jo imam na razpolago….danes recimo imam hokaido bučo in bom z nje naredila kremno juho, potem imam na vrtu radič in ga bom pripravila v solati s toplim krompirjem, jabolki in orehi, polega pa še široki rezanci z lososom.
Za jutri bom porabila korenje in mlado zelje v coleslaw solati, polega pa bo trska v pivskem testu in pečen krompir z rdečo papriko.
Ko mi ostane vsake zelenjave po malo naredim ali kremno juho ali enolončnico, v skrinji pa imam vedno grah in brokoli, da pokombiniram, če je potrebno.
Komaj čakam tudi na kislo repo in zelje. Pač jemo sezoni primerno.
Obozujemo zelenjavo, mesa ne jemo. Kit.zelje gre malo v enolončnice, malo se ga poduši in v ŕižoto npr., solato; romanesco kuhan z drobtinicami ali gratiniran-s sirom v pecici kot brokoli z testeninami ali krompirjem; artičoke z rižoto ali testeninami plus izjemno domače olivno olje; pastinjak narezan na lističe in popečen vržemo čez pire npr ali za zajtrke na osoljeni in z oliv.oljem pokapljano burrato; janež popečen in kot prilogo ali v testenine/rižoto. Sadja ne maram, zelenjavo pa vso naravnost obozujem.
Pozabla sem še dodati, da pojemo tudi ogromno surove zelenjave – za zajtrk na rezini popečenega kruha z maslom ali sirnim namazom ali v sendvičih – kumare, paradižnik, rukola, mlada špinača, solata, češnjvec, paprika,…
Za malico ali večerno grickanje s kakšno pomako – narezano na palčke – zelena, korenje, paprika, koleraba, kumare, koromač,…
Se mi zdi, da jo imam vsako leto rajši. Včasih sem se še nad čem zmrdovala, zdaj pa z užitkom pojem vse. Tudi v vrt dodajamo skoraj vsako leto nove zadeve, ljudje so pogruntali in mi kar nosijo sadike in semena…
Resno ugotavljam, da imamo vedno večji odstotek celotne prehrane zastopan z zelenjavo…pa ne plansko, ampak ker nam paše
Jemo čist vso zelenjavo, najraje na hitro popraženo v voku ali ponvi, da še fino hrusta, ni boljšega.
Kitajsko zelje je odlično, enako ga na hitro popražim in dam kot prilogo, ali skupaj z ostalo zelenjavo. Zdaj ko bo sezona bom delala kimči, ni boljše priloge k … vsemu.
Ne maram razkuhane ali prekuhane zelenjave, dobesedno se mi smili in nima posebno dobrega okusa.
Danes bo za kosilo sladek krompir, letos je še posebej dobro obrodil in nekaj zraven, ne vem še kaj.
Danes EU fašisti razpravljajo o prihodnosti zabite črede in o tem, zakaj se uničuje kmetijstvo.
Fuknjeni zabitočredniki podpirajo fašizem in uničevanje kmetijstva.
-msolivija- hehehe–vrhunski odgovor…tudi jaz bi tako, da bi kuhal kdo…pa ni nobenega kandidata…
tko da ja, pejt v nabavo po štacunah in tržnicah pa koj za šporget , ne uide …itak pa skoraj vsi moški menijo, da “mora” ženska za šporgetom stat …recimo od hčere sošolka, študentka živi skupaj z fantom ..stari 20 let…in fant meni, da je cajt ,da se zverzirajo za šporgetom–, ko sta z mojo neki pekli…tipično moško mišljenje…one pa jaa seveda, kar sanjaj…te ta mlade se ne bodo kar pustile na gospodinjenje …pa da strežejo dece od spredi pa zadi…
rikota196, 26.09.2025 ob 15:57
-msolivija- hehehe–vrhunski odgovor…tudi jaz bi tako, da bi kuhal kdo…pa ni nobenega kandidata…
tko da ja, pejt v nabavo po štacunah in tržnicah pa koj za šporget , ne uide …itak pa skoraj vsi moški menijo, da “mora” ženska za šporgetom stat …recimo od hčere sošolka, študentka živi skupaj z fantom ..stari 20 let…in fant meni, da je cajt ,da se zverzirajo za šporgetom–, ko sta z mojo neki pekli…tipično moško mišljenje…one pa jaa seveda, kar sanjaj…te ta mlade se ne bodo kar pustile na gospodinjenje …pa da strežejo dece od spredi pa zadi…
s fantom
rikota570, 26.09.2025 ob 16:48
–***-. Zvezdica !..Aja, ta zadnje dni nam boš še slovnico popravljala …Pač, lej…pogovorno …ni knjižno ..To smo tukaj itak že razčiščevali ….Ne ga biksat !
Pogovorno je neki čist druzga od neznanja. S pa Z zamenjat je neznanje. Če s takim osnovnim neznanjem kritiziraš dejanja drugih, izpadeš mal bebček. Tko pač je. Delaš lahko pa kar ti paše, jaz samo povem, dokler še lahko 🙂
Več kot polovica obroka nam predsravlja zelenjava, pa s tem ne mislim krompirja. Tisto kar ti smatraš kot ekzotiko mi vsako leto gojimo na vrtu. Poleg gojene zelenjave uporabljamo tudi divjo (regrat, plevel imenovan kurja črevca, čemaž, kapucinke, gobe, ….).
Je kot surova, kuhana, pečena priloga ali v obliki solat ali kot glavna jed, juha, mineštra.
Je pa res, da vsi ne jemo vse. V družini je ženski spol najmanj izbirčen za zelenjavo. Moški del ravno ne skače od veselja ob kaki leči ali solati iz sladkega krompirja in listnatega ohrovta, ampak jed vseeno poje. Rukolo pa npr.jem samo jaz, tartufe pa le mož.
sam vprašam, 26.09.2025 ob 19:14
Od kod pa si, da so ti pastinak, artičoke, kitajsko zelje, romanesko, koromač, nenavadni?
Napisala sem “malo bolj nenavadni”. Prepričana sem, da manj kot polovica ljudi v Sloveniji je navedeno zelenjavo oziroma jo sploh pozna. Že če gledaš jedilnike gostiln: povsod boš našel krompir, solato, paradižnik, fižol. korenje, brokoli in take zadeve. Zelo redko kje pa naletiš na stvari, ki sem jih naštela v prvem postu. Zato pravim, da niso ravno običajne oz. redne na slovenskem krožniku. In tudi zato me zanima, kako jih pripravite tisti, ki jih (očitno) redno jeste.
Koromač mi je dober tanko narezan in popečen na oljčnem olju, tako, da porjavi (kuharji, ups, pardon, chefi bi rekli “karameliziran”:)); tudi podušen mi je ok, če ga kje dobim, ampak ja, omejena sem na en način priprave :)) Enako brstični ohrovt, kuhanega nisem prenesla, tako popečen pa je odličen.
Kitajsko zelje običajno naredim v solati, dobro mi je s tuno in tanko narezano čebulo, lahko se doda še fižol v zrnju in/ali jajce, pa imaš obrok. Z njim ne kuham, nimam te navade, nekako mi spada med solate, te pa jem sveže.
Pastinak gre ponavadi skupaj s korenjem in krompirjem v pečico; dodam ga še v kakšno kremno juho kot dodatek (tudi koromač, bolj v funkciji začimbe, tj. majhna količina).
Artičoke kupim vložene, rada jih imam na pici, ali pa jih jem kar tako. Niso pogosto na jedilniku, zato z njimi ne eksperimentiram.
Romanesca ne uporabljam, nisem nek ljubitelj radiča, ga sicer pojem v solati.
Večino zelenjave pridelamo doma, imamo vrt in majhno njivo, ki je v bistvu en ogromen vrt 😀
Vso zelenjavo, ki uspeva na vrtu imamo radi, jemo jo surovo, pečeno, kuhano, v pivskem testu, narastkih, omakah, juhah, solatah…
Tudi ozimnice se lotim vsako leto, nekaj gre v skrinjo za kremne juhe, vlagam v kisu (feferone, papriko, kumare, čilije, gobe, pečeno rdečo papriko), slanici, mezgo, različne omake, ajvar/lutenico, sataraš, bučke s čebulo, papriko in paradižnikom, naredim suho in “mokro” mešanico začimb (vegeta), različne solate (rdeča pesa, “mehiška” z ruženim fižolom, mešana s stročjim fižolom, čebulo, papriko in paradižnikom, mešana s korenjem, zeljem, čebulo, kumaricami in zelenim paradižnikom)…
Še najbolj nenavadna zadeva na našem vrtu je verjetno soja in bob. Ostalo je dokaj “običajna” zelenjava – korenje, različne solate/radiči/zelje/ohrovt, kolerabica in koleraba, rdeča pesa, redkvica in črna redkev, šparglji, paprika, feferoni, čiliji, bučke, melancani, paradižnik, fižol in stročji fižol, cvetača in brokoli, kumare, čebula, česen, brstični ohrovt, krompir, sladek krompir, hokaido buče, grah, sladka koruza, razne začimbe/zelišča (peteršilj, zelena, origano, majaron, bazilika, rožmarin, lovor, timijan, luštrek, drobnjak, janež…), skratka vsega po malo, nimamo to nekih bajnih količin, ampak zelo raznoliko 😀
Forum je zaprt za komentiranje.