Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Padec standarda v penziji

Padec standarda v penziji

Ali vam je po odhodu v penzijo padel standard in kako to rešujete? Kako uporabljate oziroma imate namen uporabljati prihranke, če jih imate? Koristite še kakšen drug vir dohodkov? Bom hvaležna za izkušnje in mnenja.

Moje mnenje je, da bi si vsi, ki so obdelali 40 let zaslužili enake penzije, ker nihče od penzionerjev ne daje dodatne vrednosti.

V času zaposlitve, so prejemali plačo, tako kot so jo. Tisti ki so prejemali višje plače, so lahko investirali, tisti z minimalcem pa krpali iz meseca v mesec.

Vsi imamo osnovne potrebe po bivanju, hrani, varnosti…

Torej povprečje na oko, bi bil 1000eur na mesec za vse penzije.

Kot rečeno, v zasu zaposlitve si bil plačan po nazivu, usmeritvi, delovnem mestu, ki si ga opravljal… tisti, ki so prejemali 5000ali več plače, so lahko investirali…njim standard ne bi nič padel

Prihranke moraš imeti, vsaj za četrt leta, dokler se ne uredi redno izplačilo penzije. Standard pade, a tudi stroški niso več enaki. Midva sva dala takoj en avto stran, ker ga nisva več rabila. Če kuhaš doma, se veliko prihrani pri izdatkih za hrano. Čuvaj zdravje, ostani fit, da ni stroškov z zdravljenji. Garderobe, čevljev imamo dovolj do konca življenja. Ostani informirana, veliko beri. Internet je “must”. Če imaš prostor, lahko razmisljaš o kakšnem RB&B. Predvsem pa se je pusti izkoriščati v smislu oma-servisov, zastonj gospodinjske pomočnice za sorodnike. To je tvoj preostanek življenja . Želim ti veliko zdravja in vse dobro!

Imam veliko prihrankov, sem celo življenje planirala, da ne bom na starost reva.

Kuham doma, imam vrt. S tem ogromno prišparam. Ne rabim več toliko oblek, tolikokrat frizerja…

Z veseljem včasih kuham tudi za vnuke, potem pa gremo skupaj na morje, smučat, vse mi plačajo otroci. Lepo je medgeneracijsko sodelovanje.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 6564, 23.09.2025 ob 09:35

Moje mnenje je, da bi si vsi, ki so obdelali 40 let zaslužili enake penzije, ker nihče od penzionerjev ne daje dodatne vrednosti.

V času zaposlitve, so prejemali plačo, tako kot so jo. Tisti ki so prejemali višje plače, so lahko investirali, tisti z minimalcem pa krpali iz meseca v mesec.

Vsi imamo osnovne potrebe po bivanju, hrani, varnosti…

Torej povprečje na oko, bi bil 1000eur na mesec za vse penzije.

Kot rečeno, v zasu zaposlitve si bil plačan po nazivu, usmeritvi, delovnem mestu, ki si ga opravljal… tisti, ki so prejemali 5000ali več plače, so lahko investirali…njim standard ne bi nič padel

Se strinjam. Za koji k morajo bit penzije razlicne? Tisti, ki ze tako imajo vsega prevec, dobijo visjo. Tisti, ki komaj zivijo, pa se manj. Jaz je sploh docakala ne bom..

Anonimno 2451, 23.09.2025 ob 09:49

Prihranke moraš imeti, vsaj za četrt leta, dokler se ne uredi redno izplačilo penzije. Standard pade, a tudi stroški niso več enaki. Midva sva dala takoj en avto stran, ker ga nisva več rabila. Če kuhaš doma, se veliko prihrani pri izdatkih za hrano. Čuvaj zdravje, ostani fit, da ni stroškov z zdravljenji. Garderobe, čevljev imamo dovolj do konca življenja. Ostani informirana, veliko beri. Internet je “must”. Če imaš prostor, lahko razmisljaš o kakšnem RB&B. Predvsem pa se je pusti izkoriščati v smislu oma-servisov, zastonj gospodinjske pomočnice za sorodnike. To je tvoj preostanek življenja . Želim ti veliko zdravja in vse dobro!

Meni je moja mama veliko pomagala tudi v odrasli dobi. Ko sem delala do 17.00, je ona šla po moje otroke v vrtec po spanju, jih odpeljala domov in nahranila. Z njenim denarjem. Tudi skuhala je kdaj. Z njenim denarjem. In ko je zdaj stara, jo jaz, moj mož in najina otroka, ki sta sedaj že polnoletna, vozimo k zdravniku, na kemoterapije, obsevanja, kupujemo hrano in dodatke, zdravila. Predvsem smo ostali družina. Zdi se mi, da pri tebi ne bo tako. Čim mlada upokojenka izusti “zastonj oma servis”, je že povedala vse.

Anonimno865, 23.09.2025 ob 12:17

Se strinjam. Za koji k morajo bit penzije razlicne? Tisti, ki ze tako imajo vsega prevec, dobijo visjo. Tisti, ki komaj zivijo, pa se manj. Jaz je sploh docakala ne bom..

Absolutno se ne strinjam, da bi morale biti vse penzije enake! Sama sem si plačevala ob delu izobraževanje, trudila sem se, da sem napredovala v službi, zdaj pa naj bom s penzijo v rangu ene delavke, ki je hodila v službo po liniji najmanjšega odpora, samo da je odklenkalo 8 ur službe! Poznam par takih ! In vas sprašujem, ali ste blesavi, da tako mislite? Ja …pol naj bodo pa še plače enake, a ne? Vsem bi dali 999 evrov, pa če se praskaš 8 ur, ali pa tipkaš po telefonu! Le kdo bi se potem še za kaj potrudil!

Ah spet en bedak !

lepo se sliši, vsi enake penzije, nimamo pa vsi enakih potreb.

Ti recimo imaš  socialno stanovanje , neprofitno najemnino, torej poceni stanovanje, nekdo ima lastniško stanovanje in rabi več za vzdrževanje, tretji ima hišo, spet rabi več kot prva dva, torej te tvoje ideje so povsem zgrešene !

Boš rekel naj prodata pa ne bo stroška.

OK , ti jima boš pa uredil neprofitni najem… Boš ? Ne ne boš ker tak najem imate samo lenuhi !

Sicer pa , zakaj bi se po tvoje človek sploh trudil skozi življenje, mar bi raje kot ti , iz dneva v dan, po liniji najmanjšega odpora…

Tako je delovala vshodna industrija, ni bilo napredka, razultat ti je pa najbrž jasen.

Padec upokojenskega standarda je bil uzakonjen z zakonom, v katerem je predpisano, da morajo pokojnine zaostajati v rasti za določene odstotke za rastjo plač, (okrog 5,4%, če se prav spomnim). Plače naj bi sledile rasti življenjskih stroškov. To je bilo blizu časa, ko je Erjavec postal predsednik DeSUS-a. Poiščite takratnega ministra in pazite, da ne bi niti slučajno na volitvah glasovali za istega kandidata.

Penzija se mi približuje s svetlobno hitrostjo.

Urejena imava dodatna zavarovanja kolikor je mogoče.

Predvidevam, da ne bo toliko stroškov, kot jih je bilo, ko smo gradili hišo, ustvarjali, vzgajali otroke.

Otroci so samostojni. Pred upokojitvijo bova še izdatneje obnovila hišo. Streha, kopalnice…Tudi avto bom zamenjala.

Imava stanovanje, ki ga oddajava. Od tega pričakujem kakšen dodaten €, potem pa to ostane otrokom, vnukom.

Oba imava tudi rentno zavarovanje.

Ob upokojitvi jo nekaj izplačila. To bova pustila bolj kot ne pro miru.

Z možem opažava, da ne potrebujeva toliko, kot pred leti. Oblačila,  kozmetika..za to sva zapravljala v mladosti.

Imava nepremičnino v Dalmaciji, čoln. Dopuste imava tako urejene. Občasno bova seveda tudi kam odpotovala. A za 2 je to cenovno nepremerljivo ugodneje, kot potovanja z družino.

Da so nekateri vplačevali višje prispevke kot drugi, vam ni kapnilo poleg vse foušerije?

Verjamem. Zato, ker ste taki biseri, pa ste imeli nizke plače in imate oziroma vas čakajo nizke penzije.

In ko je zdaj stara, jo jaz, moj mož in najina otroka, ki sta sedaj že polnoletna, vozimo k zdravniku, na kemoterapije, obsevanja, kupujemo hrano in dodatke, zdravila. 

Ja, ziher! Kot bi bral nebuloze moje svakinje! Ki vsem razlaga, kako mamo okoli vozi in ji pri gospodinjstvu pomaga… Mogoče enkrat na svete kvatre, njej se pa zdi, da je to grozno pogosto. Brez mojega moža, njenega sina, bi ji trda predla, da to jasno ni.

Ko so v penziji, nekako gre, dokler sta oba zakonca živa, pri močeh. Ko ostane eden sam, je samo še životarjenje.

Sem za enake penzije, če potem tudi prispevke plačamo vsi enake. V vrednosti, ne v procentu.

Avtor – nenapisano pravilo je da pred penzijo sfinanciraš še menjavo avta. Če sta oba v penziji se pa drug avto proda. Poznam jih kar nekaj ki so kljub izpolnitvi pogojev še vedno aktivni in poleg plače prejemajo še del penzije. To so si potem privarčevali. Standard večini pade, enim manj, drugim več. Ko si v penziji živiš od penzije in tistega kar si ustvaril v času dela.

Anonimno 2451, 23.09.2025 ob 17:24

In ko je zdaj stara, jo jaz, moj mož in najina otroka, ki sta sedaj že polnoletna, vozimo k zdravniku, na kemoterapije, obsevanja, kupujemo hrano in dodatke, zdravila. 

Ja, ziher! Kot bi bral nebuloze moje svakinje! Ki vsem razlaga, kako mamo okoli vozi in ji pri gospodinjstvu pomaga… Mogoče enkrat na svete kvatre, njej se pa zdi, da je to grozno pogosto. Brez mojega moža, njenega sina, bi ji trda predla, da to jasno ni.

Ko so v penziji, nekako gre, dokler sta oba zakonca živa, pri močeh. Ko ostane eden sam, je samo še životarjenje.

Ma kaj me briga mene tvoja svakinja in tvoj mož!? Toliko si glupa, da ne razumeš, da če ena vsake kvatre in drugi večkrat, mati še vedno ima pomoč, naj se zmenita sama, je pač njuna mati,  AMPAK ENI OTROCI SO CELO EDINCI, ne boš verjela in MAMA JE ENA SAMA. In če je ona pomagala meni, kako ne bi jaz njej? Če si ti slaba in pokvarjena, še ne pomeni, da sem jaz tudi. Škoda, da se mi tega ne bi upala rečt v faco, ko bi ti jaz pokazala vse moje odsotnosti (spremstva, dopust, žige za njen nalog za potne stroške). Eni ste preprosto slabi in ostale sodite po sebi. Koliko naredi tvoja svakinja pa je stvar med njo in tvojim možem, ti pa si samo fovšna, ker za tvojo taščo bo ona vedno njena hči, ti pa samo nevesta…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close