Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Poškodovan gleženj- stopalo

Poškodovan gleženj- stopalo

Izvid zdravniškega pregleda z dne: 02.09.2025

ANAMNEZA:

Pacient prihaja zaradi poškodbe desnega gležnja. Zdrsnil je iz lestve v globino 1m in močno nabil petnico.

Dne 10. 8. 2025 je opravil MR pregled desnega gležnja, kjer se opisuje plantarno fleksijo v proksimalnem poteku izrazito spremenjeno, zadebeljena do 12 mm in globoka vlakna izgledajo prekinjena do približno polovico debeline plantarne fascije. Ligamentarni aparat je ohranjen. Hrustanec zunanjega dela kupole talusa je povsem denudiran v področju v velikosti 4 mm in prisoten je edem. Stanjšan hrustanec notranjega dela kupole talusa s subhondralnimi cistami do velikosti 3 mm.

Pacient je dne 10.08.2025 opravil tudi MR pregled desnega stopala, kjer se opisuje izrazita artroza drugega tarzometatarzalnega sklepa in zmerna artroza palčevega sklepa. Sezamoiditis medialne sezamoidne kosti.

Pacient ima izrazit planovalgus obeh stopalnih lokov. Kalkaneovalgus petnic. To je tudi vzrok za obremenitev plantarne fascije in njeno natrganje. Bila je nedvomno prizadeta, nato še preobremenitev ob padcu.

Potrebuje v vloške napravljene po elektronskem odtisu, ki naj jih stalno nosi v vsaki obutvi. Pacient ne bo zmogel več daljše hoje, daljšega stanja, zaradi Izrazite prizadetosti obeh stopal, tudi levega Pacient je preživel svežo poškodbo narastišča plantarne fascije na desno petnico, zato izdamo delovni nalog pod zelo hitro za čimprejšnjo fizikalno terapijo plantarnega fasciitisa. Ob takem stanju, s tako občutljivo peto, ni sposoben trenutnega vračanja na delovno mesto.

Evidentno šepa na desno spodnjo okončino. Stopala normalno oblikovana, gibljivost od -20 do + 55, inverzija 30, everzija 20.

Kontrola po končani fizikalni terapiji pod zelo hitro. Do tedaj počitek in zmerna hoja, redno raztegovanje plantarne fascije. Vložki!

VPRAŠANJE:

Ali mi lahko pomagajo pri sanaciji poškodbe tudi injekcije Kolagena, Hiulirinske kisline in glukozamina?

Oziroma katera kombinacija ali “zdravila” bi bila najbolj primerna..?

Hvala.

Simon

Ti resno misliš, da boš dobil uporabne in relavantne odgovore od popolnih neznancev na javnem forumu? Se ne bi o tem posvetoval z zdravnikom?

Ti je ortoped predlagal te inekcije? Meni jih je, zaradi obrabe hrustanca v kolenu, ampak ob mojih dodatnih vprašanjih povedal še, da v resnici ne more predvidet izboljšanja ob teh samoplačljivih posegih. Mogoče bi lahko bilo bolje, mogoče ne. Ob dodatni zateklini mojega kolena pa še povedal, da nobena terapija nima smisla, dokler je prisotna oteklina, ali kakršna koli druga dodatna bolečina, ki ni posledica obrabe hrustanca.

Poznam nekaj ljudi, ki so šli v eno izmed treh opcij, pa pri nobenem niso vidne neke res drastične izboljšave.

Verjetno boš dobil boljšo idejo oz odgovor (samo ne vzemi ga za čisto zlato) če tole celotno vprašanje kopiraš v ChatGPT ali DeepSeek – ali kakšen drug AI model.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close