Kako se lotite pospravljanja in čiščenja stanovanja?
Cisti po prostorih. Zacni z najlazjim prostorom, da imas en prostor cist, kar ti da vzpodbudo za naprej. Znotraj posameznega prostora zacnes pod stropom (luci, ogledala, pajcevine, ce jih imate, okna), sledijo omare kavc/ postelja, regali in tla. Kuhinja pa odvisno, v kaksne detajle gres. Lahko je narejeno v parih urah, lahko je pa nekajdnevni projekt. In vprezi moza in otroke, saj oni tudi mazejo. Jaz za vzpodbudo pogledam kaksen video od Aurikatarina in si mislim, da ce ona lahko pocisti take svinjake, potem lahko tudi jaz svoj domek.
Od zgoraj na vzdol.
Najprej lustre in pajcevine, prah z omar. Potem vse iz omar ven, pomit in zloziti nazaj. Potem fronte omar. Medtem pečico namocis, pa hladilnik ocistis, kavč, če je iz blaga gor čistilno peno, spere pečico, medtem učinkuje pena na kavču, posesas z globinski, ki si ga lahko tudi rentaš, v kopalnici naročiš sodo I kis da ocistis kamen, kuhano in dnevno pomijes, greš na kopalnico. Zdrgnes pipe, umivalnik in wc ki si ga prej namočil, ploscice pomijes. Jaz drug dan še lotim se oken. Vmes operemo zavese in se vlažne obesimo na čista okna. Na koncu se vsa vrata. Spalnicah na koncu ker je skoraj vedno čista in je hitro nared.
Pogruntavščina svoj sistem. Vedno pa od zgoraj k tlom
Nikol ne delam generalk, vsake tolko popucam po omaricah, beri, ko kaj iščem, pa hladilnik in pečico, da bi pa vse naenkrat, mi pade dol, še preden začnem.
Imam pa vrstni red, da grem od znotraj proti ven, prvo kuhinjo z dnevnim prostorom, nato spalnico, kopalnico in hodnik. Pol grem pa na teraso počivat, tačas se mi pa notri vse lepo posuši.
Predpriprava:
1. Najprej poskrbiš, da imaš bolj ali manj vse perilo oprano, posušeno in zloženo oz. pospravljeno v omare. Tudi če še ni polikano, ni to noben problem, če ga pospraviš v omaro. Samo nikjer ne sme biti nobenih kupov perila. Ne čistega, ne umazanega, ne na stojalih, ne na obešalnikih, ne 50 kosov na hodniku. Nikjer nič – vse v omarah ali v košu za umazano perilo.
2. Pospraviš ves papir, ki leži naokrog po stanovanju – časopise, revije, blokce, listke, zvezke, pošto…
3. Vse ostalo pospraviš tako, da je vsaka stvar v tistem prostoru, kamor spada.
Potem se pa lotiš generalke.
Generalno čiščenje: meni cel dan pucanja ne diši, zato si dam plan en prostor na dan. Če se mi ljubi več, super. Če ne, pa tudi OK.
Lotim se čiščenja po enega prostora naenkrat. Od zgoraj navzdol. To pomeni, da čisto nazadnje pomijem tla. Izjema sta hodnik in kuhinja, kjer najprej pometem/posesam tla, preden se sploh lotim česarkoli drugega, da umazanije s tal ne raznašam po celem stanovanju. Odkar imamo majhne otroke so namreč tla hodnika in kuhinje žal čista samo tik za tem, ko jih počistim.
Ko očistim vse na zunaj vidne površine, se lotim še vsebine omar. Včasih še isti dan, včasih kasneje. Pred pospravljanjem omar si pripravim vrečo za smeti in dve škatli – ena je za stvari, ki se jih bom znebila (zavrgla, prodala, podarila), druga je za stvari, ki jih bom pospravila v nek drug prostor oz. na drugo mesto.
To je vse.
Forum je zaprt za komentiranje.