Otrok ima dva imena
Meni so dali dve imeni. Moj oce je imel tudi dve imeni in prav tako nekaj drugih sorodnikov. Meni se to zdi cisto normalno. Pomaga tudi pri identifikaciji, ce imajo ljudje pogost priimek in prvo ime. Drugo ime je bilo nekoc v cast nekemu predniku ali cloveku, ki je naredil mocan vtis na starsa otroka. Moja babica ni marala mojega prvega imena, ki je bilo tudi njeno ime, zato so me vsi klicali po drugem imenu. Ko sem sla v solo, so me zaceli klicati po prvem imenu, za katerega do takrat sploh nisem vedela, da ga imam. To je trajalo nekaj let, jaz se na ime nisem navadila in tako je mama sla na Mackovo, da so mi crtali prvo ime. Skoda je samo, da mi ni dala novega drugega imena. Takoj bi imela spet dve imeni.
Poznam Slovenko, ki se je rodila v tujini in so ji dali 5 imen. Oba starsa sta ji hotela dati vsa svoja najljubsa imena. Njeno prvo ime je po eni takrat zelo znani filmski igralki.
Moj 2. otrok ima 2 imena. Ko sem rodila hči, sem imela izbrano ime. Se je partner strinjal. Za 2. otroka sem tudi imela ime, samo sem mu rekla, da za 2. lahko on izbere ime. Ga je, se je pa strinjal, da dodam še svojega. Tako ima hči 1 ime, sin pa 2. Kličemo ga s 1. imenom, malokdo ve, da ima še eno. So bile celo učiteljice na valeti presenečene nad njegovim 2. imenom in me jih je kar nekaj vprašalo, kdo mu je dal to lepo ime. Takrat jih je bilo v Slo samo 4, sedaj mislim da jih je okoli 20. To ime je Klas. V moji službi je imel 1 zdravnik 5 imen uradno. Se je moral, mislim, da dvema odpovedati.
Anonimno 9713, 02.09.2025 ob 19:23
Moj 2. otrok ima 2 imena. Ko sem rodila hči, sem imela izbrano ime. Se je partner strinjal. Za 2. otroka sem tudi imela ime, samo sem mu rekla, da za 2. lahko on izbere ime. Ga je, se je pa strinjal, da dodam še svojega. Tako ima hči 1 ime, sin pa 2. Kličemo ga s 1. imenom, malokdo ve, da ima še eno. So bile celo učiteljice na valeti presenečene nad njegovim 2. imenom in me jih je kar nekaj vprašalo, kdo mu je dal to lepo ime. Takrat jih je bilo v Slo samo 4, sedaj mislim da jih je okoli 20. To ime je Klas. V moji službi je imel 1 zdravnik 5 imen uradno. Se je moral, mislim, da dvema odpovedati.
V sloveniji imaš lahko samo dva osebna imena in dva priimka. Po svetu je praktično povsod v navadi da imajo dva imena. Ponekod več. Ponekod zelo veliko :). Oba moja imata dva. Ker je tako v navadi v družini mojega moža. Oba kličemo po prvem imenu. Middle name je v bistvu krstno ime.
Tudi pri imenih smo se prilagodili migrantom, zato novela zakona iz leta 2019 odpravlja omejitev na dve dve in dve besedi za ime in priimek. Novela je v veljavi od leta 2020.
Zakon o osebnem imenu iz leta 2006 sicer ne določa omejitve pri izbiri števila imen in priimkov državljanov, ki se vpišejo v matični register, določa pa, da sta priimek in ime, izbrana za pravni promet, lahko sestavljena vsak iz največ dveh besed oziroma dveh nedeljivih celot. Ker omejitev števila imen in priimkov, ki jih lahko državljan uporablja za pravni promet, posega v izvrševanje ene od temeljnih človekovih pravic, to je v pravico do svobodne izbire osebnega imena, po sodni praksi Sodišča EU (v primerih dvojnih državljanov) pa tudi v pravico do prostega gibanja in prebivanja na ozemlju držav članic, se ta z novelo zakona odpravlja.
Po novem bo lahko ime ali priimek sestavljala tudi samostojna črka, vendar zgolj na način, da bo dodana imenu ali priimku, ki je sestavljeno iz besede ali besed oziroma nedeljivih celot. Državljan bo lahko za pravni promet izbral okrajšavo imena in priimka, vendar tudi v tem primeru imena ali priimka ne more samostojno sestavljati le okrajšava. Navedene novosti se bodo pričele uporabljati v roku enega leta po uveljavitvi zakona.
OMG, 02.09.2025 ob 18:20
Zanima me, zakaj ste dali svojemu otroku dva imena? Uporabljate oba ali samo enega? V naši družini je otrok vedno dobil samo eno ime in se mi zdita pravzaprav odveč dva imena.Me pa zanimajo različna mnenja o tem.Hvala!
Poznam, 2 imeni in 2 priimka…mas kak pisat
Forum je zaprt za komentiranje.