Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako pridete do sobe v študentskem domu?

Kako pridete do sobe v študentskem domu?

Ni mi jasno, kako vam uspe. Nam pri treh ni nikoli šlo skozi, pa so vsi trije hodili na daljše programe. Drugi je v šestem letniku, vsa ta leta privat stanovanje. Tretji je v drugem letniku, o domu lahko le sanjamo. Ni to neke vrste diskriminacija, da nekateri dobijo dom in drugi ne? Lahko bi pa dali raje študentom subvencije za najemnine kot pa socialnim.

Saj dajo študentom subvencijo za stanovanje, če ne dobijo sobe v študentskem domu.

Odgovor na objavo uporabnika
Stara forumašica (res ta prava), 31.08.2025 ob 12:47

Saj dajo študentom subvencijo za stanovanje, če ne dobijo sobe v študentskem domu.

Dobijo 100€. Poglej po koliko dajejo v najem sobe. Kdor dobi mesto v domu je zelo priviligiran.

Poleti 2004 sem v pisarno Študentskih domov v Ljubljani poslal vlogo za sprejem v študentski dom (junija 2004 sem zaključil SŠ). Minilo je mesec dni, odgovora pa ni bilo. Z mamo sva šla v Ljubljano v pisarno na Kardeljevi ploščadi preverit, kaj se dogaja. Izkazalo se je, da vloge sploh niso vzeli v obravnavo, temveč je ležala na mizi, pozabljena od zaposlenih. Pritisnili smo na uslužbenko, ki je povedala da izpolnjujem pogoje za sprejem v ŠD. Stvari se tudi v začetku oktobra niso nikamor premaknile. Z mamo sva drugi teden oktobra šla do pisarn v Rožni dolini. Pred vrati je bilo okoli 30 ljudi, red je delala neka administratorka. Kmalu je prišla direktorica Ksenija Preželj, ki naju je sprejela v svojo pisarno. Mama je zajokala, ji rekla da nima denarja, da bi si lahko privoščil bivanje pri zasebniku. Poklicala je hišnika enega ob blokov v naselju in mu rekla, naj me vseli. Postelja se je našla brez težav.

Kot študent sem spoznal, kakšne nepravilnosti se dogajajo pri sprejemu bodočih študentov. V prvem nadstropju bloka 10 je bila ženska, stara 32 let, ki že zdavnaj ni bila več študentka. Govorilo se je, da je polovica oseb v nadstropju v domu na črno. Narejen je bil tudi seznam ljudi, ki so v domu na črno, da se jih v primeru inšpekcije pravočasno obvesti za umik. V ŠD na Poljanah naj bi neko noč izvedli prevetritev. Sredi noči so preverjali, kdo vse je upravičen do bivanja v ŠD. Izseliti se je morala polovica ljudi.

Ne vem no, pri nas vsi dobijo v roku 1 leta, pa smo samo 30 km iz lj. Pa tudi dohodki niso slabi.

Vsi trije po 100eur, pa še štipendije, pa so vsi trije na kupu.

Drugače pa tako kot zgoraj rečeno…osebno tja, pa jokat…za 3 se bo nášlo kaj

Anonimno 6564, 31.08.2025 ob 16:24

Vsi trije po 100eur, pa še štipendije, pa so vsi trije na kupu.

Drugače pa tako kot zgoraj rečeno…osebno tja, pa jokat…za 3 se bo nášlo kaj

Ne rabiš jokat. Daš vlogo. Če si upravičen do doma, ga dobiš.

Če ne, imajo pač dovolj velike prihodke in si lahko privoščijo privat sobe.

Drugače pa tudi taki dobijo sobo v študentu, samo kakšen mesec ali dva kasneje. Ko pač pridejo na vrsto.

Ne rabiš jokat. Daš vlogo. Če si upravičen do doma, ga dobiš. Če ne, imajo pač dovolj velike prihodke in si lahko privoščijo privat sobe. Drugače pa tudi taki dobijo sobo v študentu, samo kakšen mesec ali dva kasneje. Ko pač pridejo na vrsto.

Kot sem omenil, se dogajajo nepravilnosti. Kolegicam na faksu ni bilo jasno, kako sem takoj na začetku študija bil sprejet v ŠD. Sem jim natvezil laž. Bil je dogovor z direktorico, da nikomur niti besede o tem, kako sem bil sprejet.

Prvo, kot prvo se vlog v papirnati obliki že nekaj časa nr vkaga več, ampak vse poteka digitalno preko eVš portala, duge možnosti ni!

2.vse vložene vloge se razrešijo do konca študjiskega  leta, v mesecu juliju in avgustu se slijo še zadji študenti, ki so vlogo oddali do 24.8. za tekoče šolsko leto.

Dajte se malo informirat prosim!

Čakamo, kaj bo.

Do Lj imamo več kot 115 km.

Zasebnih namestitev niti ne iščemo, ker so predrage.

Upam, da dobi v študentskem domu.

Težava je tudi v tem, ker od nas niti javni prevoz ni urejen.

Do vlaka kar nekaj km…samo šolski avgobusi….a ne v urah, da bi ulovil vlak zjutraj.

15 let nazaj so bili v domovih otroci težkih privatnikov, ki so se pred dom pripeljali v BMW-ju.

Prvo, kot prvo se vlog v papirnati obliki že nekaj časa nr vkaga več, ampak vse poteka digitalno preko eVš portala, duge možnosti ni!

2.vse vložene vloge se razrešijo do konca študjiskega  leta, v mesecu juliju in avgustu se slijo še zadji študenti, ki so vlogo oddali do 24.8. za tekoče šolsko leto.

Dajte se malo informirat prosim!

Leta 2004 so se oddajale vloge na papirju. Pravica do bivanja v domu je trajala do konca septembra ali celo sredine oktobra. In napisal sem, kako sem jaz dobil posteljo v domu. Takrat so se dogajale nepravilnosti. Ne vem, kako je danes.

Anonimen15748292, 31.08.2025 ob 17:57

15 let nazaj so bili v domovih otroci težkih privatnikov, ki so se pred dom pripeljali v BMW-ju.

Nisem sin situiranih staršev, avta nismo imeli. Mama je bila prejemnica denarne socialne pomoči, oče je umrl leta 1992.

In kakšen status imaš danes? Si uspel v življenju?

Preko invalidskega podjetja sem zaposlen v sortirnici, zaradi diagnosticirane psihotične motnje moram vsakih nekaj mesecev k psihiatrinji.

Oba otroka dobila sobo v študentskem domu v mesecu maju prvega letnika. Smo slabih 30km od LJ, najini plači okoli povprečja, nobenih posebnih olajšav,  odličen učni uspeh v zadnjih letnikih SŠ in na maturi.

Pri nas ni bilo problema čakat 8 mesecev na sobo, saj so povezave z busom/vlakom ok in sta bila res vesela, ko sta jo dobila. Prijatelji s podobno oddaljenostjo v km, a slabimi povezavami, pa so veliko težje čakali.

Kdaj pa se vidijo rezultati oz kateri si v čakalni vrsti?

Anonimno 9243, 31.08.2025 ob 19:40

Kdaj pa se vidijo rezultati oz kateri si v čakalni vrsti?

Mislim, da oktobra in so nato redno objavljene (na cca 14dni) posodobljene prednostne liste tukaj: https://www.sdl.si/aktualno/prednostna-lista/?tx_agnewssearch_piagnewslist%5Bcontroller%5D=NewsSearch&tx_agnewssearch_piagnewslist%5BcurrentPage%5D=3&tx_agnewssearch_piagnewslist%5BmaxDate%5D=&tx_agnewssearch_piagnewslist%5BminDate%5D=&tx_agnewssearch_piagnewslist%5Btitle%5D=&cHash=17f533ef3146016c12796ece5b6c856e

Tudi otroci mojih prijateljic so dobili sobo praktično takoj. Ne razumem točno na podlagi česa, ker namreč so kar zelo zelo dobro stoječi. Poleg hiš imajo tudi stanovanja, ki jih oddajajo, velike dobre avtomobile, čolne in med njimi je tudi kak ata direktor.

Za našega še čakamo odgovor in z mojo 1.500 in moževo 1.600 za 4 člansko družino z enim stanovanjem 67 kvadratov sem skoraj prepričana, da ne bomo dobili nič in bo edina možnost skeširat 500 eur na mesec v zasebni sobi. Ponujajo se pa podkletene luknje v hišah in garažah.

Mama je govorila da bo šla pogledat, s kakšnimi avtomobili se študentje pripeljejo pred domove.

Imaš ljudi, kjer en starš zasluži 1100, drugi 1100, tisti dobijo sobo v študentskem domu.

Kot drugo, kako mislite, da bodo živeli vaši otroci in kje bodo delali, če nimate za sobo oziroma stanovanje? Ko bodo po 5 letih študija prišli nazaj v vašo občino, kje se bodo zaposlili? Kje bodo živeli? V Ljubljani očitno ne, če že sedaj nimate za sobo.

Upam le, da vaši otroci študirajo medicino, zdravstvo, farmacijo, pravo, računalništvo.

Tudi otroci mojih prijateljic so dobili sobo praktično takoj. Ne razumem točno na podlagi česa, ker namreč so kar zelo zelo dobro stoječi. Poleg hiš imajo tudi stanovanja, ki jih oddajajo, velike dobre avtomobile, čolne in med njimi je tudi kak ata direktor.

Ljudje, ki imajo polno rit vsega, znajo zavajat sistem. Že vedo, kako prikriti premoženje. Reveži tega ne znate, zato nič nimate in vam v življenju ne gre.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close