Ekonomska fakulteta – mnenje
Zadnje čase se pojavljajo mnenja, da je študij na ekonomski fakulteti neuporaben in celo, da lahko delaš brez diplome dela v ekonomiji. Pa je temu res tako? Recimo jaz bi prišla rada v neko podjetje brez znanja matematike in bi delala nekaj na prodaji (česarkoli). Nisem komunikativna, ne znam pushat ljudi. Kako si mislite, da bi to izgledalo brez diplome iz ekonomije?
EF, 27.08.2025 ob 07:37
Zadnje čase se pojavljajo mnenja, da je študij na ekonomski fakulteti neuporaben in celo, da lahko delaš brez diplome dela v ekonomiji. Pa je temu res tako? Recimo jaz bi prišla rada v neko podjetje brez znanja matematike in bi delala nekaj na prodaji (česarkoli). Nisem komunikativna, ne znam pushat ljudi. Kako si mislite, da bi to izgledalo brez diplome iz ekonomije?
Pri prodaji ti diploma ne bo čisto nič pomagala. Če nisi človek za prodajo nisi. Mogoče ti bo odprla vrata ja, ma prodajalka nikoli ne boš če nisi človek za to. Med prodajalci je vse sorte profilov. Od ekonomistov, celo ing., ljudje s srednjo šolo…vsaj pri nas. IT. Šola nima veze pri tem poklicu. Kako znaš z ljudmi je najbolj pomembno.
Drugače je pa ekonomija toliko uporabna kot vse ostalo. Odvisno kaj želiš delat. Recimo računovodstvo, težko boš blizu prišla brez diplome. Logistika je tudi ena takšnih iskanih smeri. Če bi rada delala v prodaji, pa nočeš preveč z ljudmi delat….nabava, asistenca prodaji (delaš ponudbe, račune ipd.)….. Če si organizirana bi bilo mogoče zate vodenje projektov. Zelo iskano. In običajno ne slabo plačano. Če imaš med študijem možnost narediti recimo še prince2 …. super.
V bistvu je diploma nek prvi korak. Ni pa najpomembnejši. Med študijem sodeluj pri čim več projektih izven obveznih. Druži se veliko. Skleni prijateljstva, znanstva. Preden diplomiraš pridobi vsaj od mentorja priporočilo, če imaš kakšnega od mentorjev pri projektih izven obveznih še toliko boljše. Prakso si najdi nekje kjer bi si želela delat. Študentsko delo vsaj zadnji letnik nekje kjer želiš delat. Take običajno zaposlijo potem. Če boš čakala na diplomo in potem iskala službo boš samo ena izmed par 100, ki se bo javila na oglas. Ker ekonomistov je ogromno. Večina ima tudi vsaj malo izkušenj. Tako da ne moreš zmagat. Išči službo že med študijem, delaj tam preko študenta, izkaži se in delaj na tem da se dobro z ljudmi tam razumeš. To je najbolj pomembno, ljudje te bodo naprej rinili, ne diploma.
Ekonomija ima več smeri, menedžment in podobne lažje smeri so mogoče res bolj neuporabne. če izbereš denar in finance ipd. je pa to čist druga pesem. Glede na velik osip v prvem letniku ti je lahko tud jasno, da ne gre za lahek študi, ko v drugem vpišeš težjo smer pa itak delajo sam najbolši. Ni pa to FMF ane. Pa če te smer ne zanima je tud bolš da greš drugo študirat.
Drugač pa v prodaji lahko komot delaš – v trgovini. Glede na svoj opis drugje skor nimaš šans, ker prodaja so pogajanja, tega pa kot praviš nimaš v sebi.
ekonomija je pa vseen še kaj drugega.
Tudi jaz sem diplomantka EF, vedno sem imela dobre službe, nikoli opravka z direktno prodajo, ker je tudi ne bi sprejela. Z ljudmi sem pa vedno znala in to je zelo pomembno ter med študijem sem že delala v tej smeri. Kot je nekdo napisal, potem so me po diplomi takoj zaposlili v tistem podjetju, ostala tam 2 leti in dobila naprej novo dobro delovno mesto. Sama diploma ni dovolj, nabiraj ključne delovne izkušnje med študijem.
Ja, 27.08.2025 ob 11:58
Če pogledaš ponudbo povpraševanje, ima ekonomska fakulteta daleč najslabše sorazmerje, jih je kot listja in trave.
Ti si pa verjetno brez vsake fakultete, pameten ko 100 mater in brezposeln.
V današnjih časih je vsak zaposljiv, kakršnokoli fakulteto ima, če ima le željo, bo dobil dobro službo.
V kolikor hočeš neki eno poslovno fakulteto narest, bi jaz izbral EF…Zakaj? Ker je dobra, priznana, ima ful akreditacij in je kar spoštovana pri delodajalcih, ne poznam nobenega diplomanta, k bi imel slabo službo….Veliko jih dela tud pri mednarodnih korporacijah v tujini in tako dalje..
JAz ne bi šel na ene Dobe, B2-e, FOV Kranj in podobne šlabajzarske fakse, sploh pa ne na tele SDS fakultet…
EF ima imidž in to kar dober ! Je ena najboljših ekonomskih fakultet v regiji, tako da jaz bi še enkrat izbral to..
Diploma mora bit z ULJ EF, da kej valja v biznisu…
teli šalabajzarji k skoz neki težite proti EF pa FDV, ma dej odjebite, resno ! Nočejo bit vsi ploščičarji pa kmetje, kakor vi, utihnite že enkrat, pa ajde hit v štalo !
ekonomija je en boljših faksov kar lahko narediš. Ker stroka je v vsem, v vseh podjetjih, v družbi, v javnih službah. In tudi skozi dekade se smeri spreminjajo, ekonomija pa je vedno ekonomija v vseh sistemih. Jaz sem najprej diplomiral na strojništvu, potem pa še ekonomiji in je to odlična kombinacija. Seveda se tu nisem nisem ustavil. Ekonomija nikoli ne zastari in je temelj družbene ureditve.
Zanima me pa kaj ste študirali tisti, ki trdite da je ekonomija brezveze, da se nič ne naučiš, da je kot fdv?
pajo42, 27.08.2025 ob 12:52
V kolikor hočeš neki eno poslovno fakulteto narest, bi jaz izbral EF…Zakaj? Ker je dobra, priznana, ima ful akreditacij in je kar spoštovana pri delodajalcih, ne poznam nobenega diplomanta, k bi imel slabo službo….Veliko jih dela tud pri mednarodnih korporacijah v tujini in tako dalje..
JAz ne bi šel na ene Dobe, B2-e, FOV Kranj in podobne šlabajzarske fakse, sploh pa ne na tele SDS fakultet…
EF ima imidž in to kar dober ! Je ena najboljših ekonomskih fakultet v regiji, tako da jaz bi še enkrat izbral to..
Diploma mora bit z ULJ EF, da kej valja v biznisu…
teli šalabajzarji k skoz neki težite proti EF pa FDV, ma dej odjebite, resno ! Nočejo bit vsi ploščičarji pa kmetje, kakor vi, utihnite že enkrat, pa ajde hit v štalo !
Ja res je včasih za vse študije bila top samo ljubljanska univerza. S časoma so se razpasle smsm fakultete in podobno. Ampak ugotavljam, da je fakulteta vse manj pomembna, seveda razen v šolstvu in je važna zgolj stopnja, pa magari fdv, pa te b2b, doba, memory in podobne sms šole.
Sem ekonomistka, odlična fakulteta EF Ljubljana, veliko znanja dobiš, če želiš, tudi z dodatnimi predavanji … V javni upravi je za določena delovna mesta zahtevana določena stopnja izobrazbe, v gospodarstvu se moraš pa kako drugače dokazat, da si sposoben, pa vseeno je narejena fakulteta znak pridobljenega znanja, določenih osebnostnih in značajskih lastnosti ter komptenc.
Mazematika, 27.08.2025 ob 13:14
Na ekonomsko lahko gre le ta, ki mu gre matematika. Ocene 5 ali tu in tam 4 . In ocene 3 ne sme poznat, ker ekonomije ne bi naredil.
V gimnaziji sem bila katastrofa v matematiki, pa sem z odliko zaključila študij in kasneje še MBA. Vse se da če je volja. Če si res totalen antitalent mogoče res ne bo šlo, ampak če ti pa gre logika, ampak ti matematika pač na splošno ni bila zanimiva, pa mogoče na fakulteti ugotoviš da je zanimiva 🙂
Tukaj so eni čisti ne vi, skoz idrijski cez vse fakultete. Verjetno sami nimajo niti pokkicne šole narejene. moj sin je izbiral na ljubljanski EF smer računovodstvo ali poslovna informatika. Izbral je poslovno informatiko in tudi zelo hitro našel službo, solidno plačano. EF je v redu fakulteta če vas to veseli
Anonimna286, 27.08.2025 ob 13:28
Tukaj so eni čisti ne vi, skoz idrijski cez vse fakultete. Verjetno sami nimajo niti pokkicne šole narejene. moj sin je izbiral na ljubljanski EF smer računovodstvo ali poslovna informatika. Izbral je poslovno informatiko in tudi zelo hitro našel službo, solidno plačano. EF je v redu fakulteta če vas to veseli
Popravek. Tukaj so eni čist naprceni, udrihajo čez vse fakultete.
Forum je zaprt za komentiranje.