Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prijava bivališča

Prijava bivališča

Sem lastnica stanovanja. V njem živi moja sorodnica. Tam je stalno prijavljena. Če se kdo k njej priseli, ali moram jaz podpisat, da dovolim ,kot lastnica stanovanja?  Kako to gre?

Odgovor na objavo uporabnika
kako to gre, 22.08.2025 ob 13:59

Sem lastnica stanovanja. V njem živi moja sorodnica. Tam je stalno prijavljena. Če se kdo k njej priseli, ali moram jaz podpisat, da dovolim ,kot lastnica stanovanja?  Kako to gre?

Ce se zeli kdo prijaviti, mora izkazati strinjanje lastnika stanovanja (npr. najemna pogodba, tvoja podpisana izjava), lahko pa ga na UE prijavis ti.

Ce imas pomisleke in ne zelis, da se na naslov kdorkoli dodatno prijavi, lahko (tudi online, ce uporabljas Sigenco) uredis, da kot lastnica stanovanja ne dovolis nikomur ali doloceni osebi, da se prijavi.

To zadnje ti tudi sicer priporocam, da uredis, ker na UE ob prijavi ne preverjajo, istovetnost najemnih pogodb, podpisov, izjav … Ker odjava (tudi nezakonitih) prijav bivalisca traja vec mesecev, lahko tudi vec kot leto.

Ja,  lastnik mora odobrit in podpisat soglasje. Razen če ji piše v pogodbi, da lahko vseli sama koga.  To pa verjetno ne piše.

In sploh, ker je sorodnica imata verjetno ustni dogovor.

Skratka, ne more samovoljno vseliti nikogar.

ne gre to, 22.08.2025 ob 14:19

Ja,  lastnik mora odobrit in podpisat soglasje. Razen če ji piše v pogodbi, da lahko vseli sama koga.  To pa verjetno ne piše.

In sploh, ker je sorodnica imata verjetno ustni dogovor.

Skratka, ne more samovoljno vseliti nikogar.

Vseli lahko, prijaviti bivalisca pa, v teoriji, ne more.

Ali kdo tam živi neprijavljen t.j. na črno. Kako se da to preverit? Uradno, mislim.

kako veš, 22.08.2025 ob 14:57

Ali kdo tam živi neprijavljen t.j. na črno. Kako se da to preverit? Uradno, mislim.

Ce si lastnik stanovanja, gres na UE in prosis za podatek, kdo in kaksno (stalno/zacasno) prijavo bivalisca ima na tvojem naslovu. Ali pa zaprosis preko maila, ampak preko maila ne zelijo vedno dajati teh podatkov, pa cakas 2-3 tedne.

Anonimno 1587, 22.08.2025 ob 15:09

Ce si lastnik stanovanja, gres na UE in prosis za podatek, kdo in kaksno (stalno/zacasno) prijavo bivalisca ima na tvojem naslovu. Ali pa zaprosis preko maila, ampak preko maila ne zelijo vedno dajati teh podatkov, pa cakas 2-3 tedne.

Potem pa se odpravis do svojega stanovanja in pozvonis pri sorodnici in jo vprasas, ce kdo zivi pri njej. Bolj verodostojen podatek dobis pri sosedih.

Anonimno 1587, 22.08.2025 ob 15:11

Potem pa se odpravis do svojega stanovanja in pozvonis pri sorodnici in jo vprasas, ce kdo zivi pri njej. Bolj verodostojen podatek dobis pri sosedih.

Človek nekje, pri nekom živi in se nikamor ne prijavi. Kako vedeti, dokazati, da tam živi?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close