Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Finance

Finance

Pozdravljeni.

S partnerjem že nekaj časa živiva pri starših in lahko zaradi tega ogromno prihraniva, ker imava v planu nakup svojega stanovanja. Ta teden sva se lotila projekta obnove dela hiše, na kar ugotovim, da partner nima privarčevanega ničesar. Sama sem v teh letih prihranila okoli 70.000 eur. Res je, da imam malenkost višje prihodke, vseeno pa ne toliko, da bi lahko bila taka razlika. Ker gre za hišo njegovih staršev, resno razmišljam, ali nas svoj denar vlagam tja ali naj si raje kupim sama stanovanje, ki bo pisano na mene. Sva v dolgoletni zvezi, imava tudi otroka, pa vseeno me je ta stvar zelo šokirala. Kako bi ravnali vi?

Ti to resno….upam da je štos?

Žal ni štos.

Občutek te ne vara, pogovorita se kje je njegov del privarčevanega. Kdo od vaju je financiral vaše življenje do zdaj? Če oba, potem sploh ni nobene dileme. Denarja ne puščaj drugim.

na kakšen način pa si ti šparala oz. kdo plačuje tekoče stroške življenja?

Eh, kaka pravljica…

Miška, če si ti toliko prihranila, si živela na njegovi finančni podpori. Torej so prihranki skupna last. Ali pa misliš, da si stanovala tam kar zastonj? Preračunaj, koliko najemnin dolguješ. On je pa pokrival stroške tudi zate in tvoje potrebe.

Naslednje -kako funkcionirate skupaj, če ne furate skupnih financ za skupne naložbe? Nepojmljivo.

Tretje -že davno bi pri teh prihrankih kupila svoje stanovanje, če bi res tako hotela. Pa ni videt, sicer se ne bi zdaj spuščala v sanacijo hiše. Torej ne veš točno, kaj sploh hočeš. Blazno neodraslo.

Itak pa ne more biti res, da bi odrasel resen človek tako funkcioniral.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 7041, 21.08.2025 ob 08:38

Žal ni štos.

Seveda je.  Ali pa nehaj nike menjavat.

Ja lej no… on se čist pošteno drži dogovora “Vsak po svojih zmožnostih, vsakemu po svojih potrebah”. Ti bi sedaj dramo in nezadovoljstvo zganjala.  ?

Ne razumem tvoje logike. Praviš da planirata kupiti stanovanje. Kako točno ta plan izgleda, če človek nič ni privarčeval? Kako sploh nisi vedela kam gredo njegove finance, če skupaj živita in praviš da skupaj planirata? Ni videt. Ti očitno nekaj planiraš sama, on nič kot izgleda. In zakaj za vraga bi vlagala v nekaj kar ni tvoje? S takim pologom lahko kjerkoli v sloveniji kupiš stanovanje. Ti bi pa vlagala v tuje? In kakšno partnerstvo sploh to je, da ne vesta financ en drugega, da ne planirata skupaj izdatkov, varčevanj ipd.?

Če gremo po zakonski plati…glede na to da skupaj živita so to skupni prihranki. Ker normalni partnerji imajo finance pač skupaj porihtane, oz. ne skrivajo stvari en pred drugim. Zakonsko so finance skupne. Torej če sedaj greš lahko polovico zahteva. Če vložiš v hišo njegovih, vso srečo to nazaj dobit če se odločiš it. Če vložiš v hišo njegovih, oni umrejo…gre to v dedovanje. Vso srečo nazaj od dedičev dobit. Ti btw nisi dedič. Je tvoj “partner”. Če greš ti nič ne pripada, ker dedovano se ne deli 🙂

V glavnem…začni glavo uporabljat. Pa neehaj si lagat da sta partneerja ki skupaj ustvarjata. Zelo očitno ne.

šok, 21.08.2025 ob 07:31

Pozdravljeni.

S partnerjem že nekaj časa živiva pri starših in lahko zaradi tega ogromno prihraniva, ker imava v planu nakup svojega stanovanja. Ta teden sva se lotila projekta obnove dela hiše, na kar ugotovim, da partner nima privarčevanega ničesar. Sama sem v teh letih prihranila okoli 70.000 eur. Res je, da imam malenkost višje prihodke, vseeno pa ne toliko, da bi lahko bila taka razlika. Ker gre za hišo njegovih staršev, resno razmišljam, ali nas svoj denar vlagam tja ali naj si raje kupim sama stanovanje, ki bo pisano na mene. Sva v dolgoletni zvezi, imava tudi otroka, pa vseeno me je ta stvar zelo šokirala. Kako bi ravnali vi?

Kdo od vaju plačuje položnice, pokriva večje nakupe, financira stroške avta, dopustov…?

Mož, ti pa “svoj” denar porabiš za oblačila zase in za otroka, vse ostalo pa on?

In še nekaj – ne razumem parov, ki ne vedo, koliko ima kdo plače in koliko na TRR privarčevanega (OK, ne do centa natančno, na jurja pa). Moj partner ve, koliko imam jaz, jaz vem, koliko ima partner, tudi za vse naložbe se odločava skupaj. Ne more se zgoditi, da bi bil kdo od naju šokiran, koliko ima drugi.

Stara forumašica (res ta prava), 21.08.2025 ob 10:09

Kdo od vaju plačuje položnice, pokriva večje nakupe, financira stroške avta, dopustov…?

Mož, ti pa “svoj” denar porabiš za oblačila zase in za otroka, vse ostalo pa on?

In še nekaj – ne razumem parov, ki ne vedo, koliko ima kdo plače in koliko na TRR privarčevanega (OK, ne do centa natančno, na jurja pa). Moj partner ve, koliko imam jaz, jaz vem, koliko ima partner, tudi za vse naložbe se odločava skupaj. Ne more se zgoditi, da bi bil kdo od naju šokiran, koliko ima drugi.

Kako pa mož tolerira tvoje izlete v afriko, ki jih plačuješ s skupnega računa?

To smo mi ta stari, ki imamo stvari pod podstrešjem pošlihtane. Dejansko sploh ne razumem zvez in partnerstev, kjer se ne pogovorijo o financah preden gredo skup živet, pa naj imajo pol skupno fond ali pa vsak svoj delež prispeva vanj. Tko pa vsak neki zase, po moznosti še naskrivaj, ni čudno da vsaka druga zveza razpade v par letih.

Mogoče nisem pisala podrobno. Živimo z njegovimi starši v veliki hiši. Od naju nočejo ničesar, vso hrano, položnice, vse stroške plačujejo oni. Seveda tudi midva kdaj kupujeva hrano, pa vseeno je to minimalno. Tako je bilo že od začetka in seveda to zelo cenim, ker je to redkost, da ti kdo tako pomaga, čeprav bi lahko sama vse financirala. Tako da nimava najemnine, stroškov, položnic, hrane…

Vse, kar zasluživa, imava za sebe. Jaz sem zelo varčna, seveda ne pretirano, ampak res veliko prihranim, ker če so nama starši dali to možnost, jo bom definitivno izkoristila in varčevala denar. Kot sem napisala, je res, da imam večjo plačo kot partner, pa vseeno, vsaj minimalno prihrankov bi lahko ime. Seveda vem, koliko je imel plače in za kaj zapravlja denar, ampak se tega tudi zaveda in ne dojame, da mora nekatere stroške pač znižat, da lahko vsaj nekaj privarčuje.

Ja, živiva dobro življenje in imava res možnost varčevanja, česar se očitno zavedam samo jaz. In sedaj res ne vem, ali naj vlagam v hišo, ki bo, vsaj tako je rečeno, nekoč najina ali naj grem sama v nakup stanovanja.

In da ne bo pomote, tudi za potovanja in dopuste večji del prispevam jaz. In ne, nikakor ne živim na partnerjev račun.

Nakup stanovanja.

Anonimno 7041, 21.08.2025 ob 10:44

Mogoče nisem pisala podrobno. Živimo z njegovimi starši v veliki hiši. Od naju nočejo ničesar, vso hrano, položnice, vse stroške plačujejo oni. Seveda tudi midva kdaj kupujeva hrano, pa vseeno je to minimalno. Tako je bilo že od začetka in seveda to zelo cenim, ker je to redkost, da ti kdo tako pomaga, čeprav bi lahko sama vse financirala. Tako da nimava najemnine, stroškov, položnic, hrane…

Vse, kar zasluživa, imava za sebe. Jaz sem zelo varčna, seveda ne pretirano, ampak res veliko prihranim, ker če so nama starši dali to možnost, jo bom definitivno izkoristila in varčevala denar. Kot sem napisala, je res, da imam večjo plačo kot partner, pa vseeno, vsaj minimalno prihrankov bi lahko ime. Seveda vem, koliko je imel plače in za kaj zapravlja denar, ampak se tega tudi zaveda in ne dojame, da mora nekatere stroške pač znižat, da lahko vsaj nekaj privarčuje.

Ja, živiva dobro življenje in imava res možnost varčevanja, česar se očitno zavedam samo jaz. In sedaj res ne vem, ali naj vlagam v hišo, ki bo, vsaj tako je rečeno, nekoč najina ali naj grem sama v nakup stanovanja.

Uvodoma pises, da si sokirana ob ugotovitvi, da partner nima nic privarcevanega. Zdaj pa pises, da ves koliko zasluzi in kje in koliko zapravi ?

Sicer pa vlagaj v tujo hiso samo pod pogojem, da je evidentirano, koliko si vlozila in za kaj. Ob morebitnem razhodu s partnerjem znajo biti vlaganja velika tezava.

In za kaj točno zapravi celo plačo? Če praviš da veš? Ker tudi če je na minimalcu in dobi samo jurja….za kaj za boga zapravi tega jurja, če vam vse osnovne stvari krijejo tastari? In ponavljam, ne vlagaš v nekaj kar ni tvoje. Če želita ostati tam uredite prepis in potem vlagajta. Če je pa za kakšna okna, centralno ipd. bi pa jaz osebno se sama ponudila da plačam, glede na to da starša dobesedno skrbita za vas že leta očitno. Če pogledam svoj budget, da mi nekdo krije stanovanje, položnice in hrano…bi skoraj jurja in pol lahko brez problema na ta račun dala na stran.

Kaj pa, če on sam zaradi lastne morale prispeva staršem za stroške? Morda so ga vzgajali, da mora znati skrbeti za ženo in otroke, da pa s tem tebe ne obremenjuje?

Sicer je taka ponudba njegovih staršev najvrž privlačna, ampak jaz bi na tvojem mestu vztrajala pri sorazmernem deležu kritja stroškov. Ne bi hotela živeti na njihov račun niti minuto, bi mi bilo izpod osebne integritete. Še manj, da bi oni prehranjevali moje otroke.

Je mož edinec? V tem primeru bi bilo smiselno vlagati tudi v hišo, saj bo predvidoma vajina last nekoč kasneje. Ampak s hranjenimi računi v dokaz, če pride do ločitev in delitve premoženja.

Zakaj si pa menjala nik?

Če nimaš urejenega lastništva nič ne vlagaj. Resno ker bo kasneje težava pri ločitvi ali njegovem dedovanju proti drugim dedičem.

Nika nisem menjala, mi očitno samo zabeleži drugega.

Kot sem napisala, pa očitno ni objavilo. Jaz ob vsem tem lahko prihranim 1.500 eur na mesec. On večina zapravi za hrano zunaj, pijače, cigarete…Seveda tudi jaz plačujem večji del potovanj, dopustov, stroške za otroka pa vsak po svoje. Kaj rabi, to kupi eden ali pa drugi.

In ne, ni edinec, ampak je nek dogovor, da hišo dobiva midva,

Še to dodam….tvoj partner je neodgovoren. Ni nikoli odrasel. Ne planira nič, čeprav si ti lažeš da planira. Ne skrbi ga nič, ker so vedno drugi poskrbeli zanj. Živi še vedno kot najstnik. Ima vse pravice, nobene odgovornosti. In ne verjamm da je tak samo glede financ. Ti samo nočeš tega videti, ker njegova starša krijeta njegovo rit. V bistvu igra očka in moža, v resnici je pa še vedno samo sinček. Pa resno dvomim da sploh ceni to kar mu je nudeno. Dvomim da razume kako priviligirano živi. Osebno si s takim človekom ne predstavljam življenja, ampak ok. Vi ste očitno vsi pripravljeni kriti mu rit in mu zagotoviti možnost da je najstnik v odraslem telesu.

Anonimno 8277, 21.08.2025 ob 10:15

Kako pa mož tolerira tvoje izlete v afriko, ki jih plačuješ s skupnega računa?

??

Se sedaj popolnoma zavedam in vem, da sem kriva sama, ker sem nekako zaupala, da tudi on varčuje, pa očitno ne.

In kot ste zapisala, je verjetno bolj smiselno, da grem v nakup stanovanja, katerega lastnik bom jaz, pa vseeno bomo živeli skupaj, ker smo družina.

Anonimno 7041, 21.08.2025 ob 11:15

Nika nisem menjala, mi očitno samo zabeleži drugega.

Kot sem napisala, pa očitno ni objavilo. Jaz ob vsem tem lahko prihranim 1.500 eur na mesec. On večina zapravi za hrano zunaj, pijače, cigarete…Seveda tudi jaz plačujem večji del potovanj, dopustov, stroške za otroka pa vsak po svoje. Kaj rabi, to kupi eden ali pa drugi.

In ne, ni edinec, ampak je nek dogovor, da hišo dobiva midva,

Jem vsak dan zunaj kosilo med službo. Skoraj vsak vikend grem na večerjo in pijačo, včasih med tednom na kakšno pijačo po treningu, vsak dan v službi kavo v lokalu. Na izletih zunaj jem. Za vse to dam pod 500e mesečno. Cigareti me pridejo 200e cca. Torej 700e. Ogromno. Si lahko privočim, me nihče ne živi :). Kam za božjo voljo da ostali denar? Ker dvomim da več ven hodi kot jaz ki sem samska. Tudi če ima še avto verjetno ne da več kot 300e na mesec za to. Si zihr da človek nima kakšne odvisnosti (poleg cigaret in pijač :))? Ali pa da ne obiskuje kakšne prijateljice noči?

V izvenzakonski zvezi kupljeno stanovanje bo pravno gledano od obeh, čeprav bo napisalo nate in čeprav so ga posredno financirali njegovi starši, ki vaju vzdržujejo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close