Visoka izobrazba – slabe službe
Eni se radi hvalite kako je pomembna fakultetna izobrazba pa to.
No pa poglejmo. V sorodstvu imam par električarjev, 3 letna šola, en pa 4 letna. Vsi takoj dobili službe. En dela v Avstriji, plača 4000 bruto. Ostali v Slo pa tudi solidne plače, službo lahko menjajo takoj.
Potem pa imam nekaj znank, z univ. izobrazbo. Babnice nad 45 let pa neke fine družboslovke, to je jasno. In kaj počno:
ena poleti vodička v Škocjanskih jamah, pozimi učiteljica smučanja, ne dobi drugega
ena dela sicer v pisarni, ampak samo kopiranje dokumentacije, vnašanje podatkov v sistem, knjiženje pošte, … v glavnem pač nivo ekonomskega tehnika
potem tretja: turistična pisarna, nič posebno zahtevnega. Zlaga prospekte. Pa kakemu turistu pove kje je kaj.
Vse tri imajo plače kak evro nad minimalcem. Oni zgoraj s poklicno oz tehnično šolo pa konkretne plače.
Vse je to v redu. Vsaj imajo solidne službe, četudi so slabo plačane. Sam nimam nič proti, da delam za minimalca, ampak da je delo vsaj kolikor toliko spodobno. Tako pa ponujajo najslabša dela za slabe plače. Predvsem gre za dela v proizvodnji. Je pa tudi lokacija pomembna. V LJ se morda dobi kaj spodobnega, ampak ni Slovenija samo LJ.
Ja, res je. Tehnični poklici (sploh moški) močno pridobivajo na veljavi. Ker jih ni in ker jih rabimo, ker vse manj znamo sami. Tako lahko postavljajo ceno, čas in razpoložjivost.
Jaz mirne duše priznam (družboslovka, kaj pa drugega), da vsak vsaj malo sposoben s.p.-jevc iz tehničnih vod, zasluži bistveno več kot jaz.
Ih no. Kot da visoka izobrazba je samo družboslovna, no.
Mal vprašaj PRIPRAVNICE v pravnih pisarnah, kok kasirajo, pa najnižjo kasto pri arhitektih, pa projektante, pa pucfleke v bankah, pa razne menedžerje , celo oblikovalci kar krepko potegnejo v marketingu.
Jasno, da obrtniki danes služijo kolikor rečejo, ker jih je malo.
Bolj kot stopnja izobrazbe šteje usmeritev. Diploma ti morda malo pomaga na začetku kariere oz. če se nameravaš zaposliti v področju, kjer je zahtevana. Drugje pa štejejo izkušnje. 70% poklicev je še vedno takih, da za delo ne potrebuješ diplome… neka tajnica, ki bo 8 ur tipkala po računalniku pač ne potrebuje fakultete, saj se da tipkanja naučiti že v srednji šoli.
Ampak akademski nazivi so v porastu. Če je sosedova dipl. inž. ne vem česa, zakaj ne bi bila še naša. Zato vse več folka rine v Ljubljano študirat, temu primerno pa tudi najemnine rastejo. Je pa pričakovati, da se bo ta trend prej kot slej ustavil in morda celo obrnil – bodo šli študirat samo tisti, ki diplomo zares potrebujejo.
Če gledaš pa z druge plati pa je drugače. Jz sem faks vzela kot neko izkusnjo in to da sama sebi dokažem da lahko in da sem nekaj dosegla v življenju. Oz dokončala.
Za šiht mi je vseeno kakega opravljam. Važno je da dovolj zaslužim za preživetje, za veselje do dela mi je pa vseeno. Bolj mi je pomembno, da sem izpopolnjena v osebnem življenju.
Ne gre zato ali so družboslovke, ali so visoko izobražene. Problem je drugje. Precejšen delež sodelavk ne prenese visokih stresnih obremenitev na bolj zahtevnih in izpostavljenih delovnih mestih. Zato tudi nimajo posebnih ambicij in raje ostajajo na delovnih mestih, kjer opravljajo opravila primerna za srednješolsko izobrazbo.
Z novimi generacijami je še hujše, takšni so tudi mlajši moški.
realnost fakultet, 19.08.2025 ob 11:23
Eni se radi hvalite kako je pomembna fakultetna izobrazba pa to.
No pa poglejmo. V sorodstvu imam par električarjev, 3 letna šola, en pa 4 letna. Vsi takoj dobili službe. En dela v Avstriji, plača 4000 bruto. Ostali v Slo pa tudi solidne plače, službo lahko menjajo takoj.
Potem pa imam nekaj znank, z univ. izobrazbo. Babnice nad 45 let pa neke fine družboslovke, to je jasno. In kaj počno:
ena poleti vodička v Škocjanskih jamah, pozimi učiteljica smučanja, ne dobi drugega
ena dela sicer v pisarni, ampak samo kopiranje dokumentacije, vnašanje podatkov v sistem, knjiženje pošte, … v glavnem pač nivo ekonomskega tehnika
potem tretja: turistična pisarna, nič posebno zahtevnega. Zlaga prospekte. Pa kakemu turistu pove kje je kaj.
Vse tri imajo plače kak evro nad minimalcem. Oni zgoraj s poklicno oz tehnično šolo pa konkretne plače.
4 jurje bruto v Avstriji ni neka plača!
Sem tak primer, ki ga opisuje avtorica. FF diploma. Ni šans, da dobim službo na svojem področju. Na tisoče vlog, nič uspeha.
Ja, logično, da bi imela raje službo z nekim normalnim delom in solidno plačo. Samo je ne dobim pa, če se na glavo postavim.
Ja, nas kar nekaj FFovcev, ki delamo bedna dela kot jih opisuje avtorica. To pogosto pomeni, da nobenega dopusta poleti. Da delaš takrat, ko so drugi prosti, torej vikendi, prazniki… da delaš ponavadi po čudnem urniku. Torej cel dan gre v nič.
Eugenius, 19.08.2025 ob 20:29
Ne gre zato ali so družboslovke, ali so visoko izobražene. Problem je drugje. Precejšen delež sodelavk ne prenese visokih stresnih obremenitev na bolj zahtevnih in izpostavljenih delovnih mestih. Zato tudi nimajo posebnih ambicij in raje ostajajo na delovnih mestih, kjer opravljajo opravila primerna za srednješolsko izobrazbo.
Z novimi generacijami je še hujše, takšni so tudi mlajši moški.
Niso dovolj nori, da se bodo psihirali za 200 EUR več.
ff realnost, 19.08.2025 ob 20:45
Sem tak primer, ki ga opisuje avtorica. FF diploma. Ni šans, da dobim službo na svojem področju. Na tisoče vlog, nič uspeha.
Ja, logično, da bi imela raje službo z nekim normalnim delom in solidno plačo. Samo je ne dobim pa, če se na glavo postavim.
Ja, nas kar nekaj FFovcev, ki delamo bedna dela kot jih opisuje avtorica. To pogosto pomeni, da nobenega dopusta poleti. Da delaš takrat, ko so drugi prosti, torej vikendi, prazniki… da delaš ponavadi po čudnem urniku. Torej cel dan gre v nič.
Če bi imela VIP, bi bila FF več kot odlična.
Jaz pa niti enega ne poznam ki bi imel s poklicno šolo tako plačo. Delajo pri privatnikov, fajn garajo,po 12 ur v sezoni, pozimi manj, pa dobijo ven 2000 EUR. Jaz imam 7. Stopnjo, delam v pisarni, dosti lagano, dobim več. Moj dragi je na fakulteti, zaenkrat asistent, lahko delo, dobi 3500 EUR neto. Tudi obrtniki, imajo res take bajne zaslužke? Ne poznam enega ki bi bil tako bogat. So pa v večini s pogostimi fizičnimi težavami .
Avtor mesa prekaritat z redno zaposlitvijo. Če delajo malo tam malo tu z več naročnikov. Kdo jim je kriv in zakaj ne grejo v službo? Mogoče jim delovni urnik ne ustreza? Moja kolegica ima 6/2 stopnjo, dela v eni nepremičninskih agenciji kot s.p. , plačana samo po projektu in povprečno ne zasluži niti 1000 EUR. V bistvu dela zastonj, ko odbije stroške oglaševanja, avta, prispevkov. Ampak ona vztraja ker se boji služb, tega da mora biti ob uri v sluzbi. Službe se se nikoli tako hitro ne najdes kot sedaj, starejši nad 50 let najdejo, vi pa tu jamrat.e 4000 EUR bruto za Avstrijo je slaba placa. Jaz sem jo ravno pred kratkim iskala, imam 7. Stopnjo, našla sem jo, prijetno na easy okolje, dobro plačo , pa se ne pretegnem. Zelo sem zadovoljna.
Anonimno 6564, 19.08.2025 ob 20:51
Poslovne vede VII, nekaj nad minimalcem.
Pridem na razgovor, top skrivnost, drugi krog isto, malo nad minimalcem 1600bruto???
Sem se prijavila v Hofer in Lidel cca 2000bruto.
Šolanje se ne izplača, če nimaš koga v VIP na visoki poziciji, sam šmorn
Omg, ti bi s faksom delala v Hoferju? Potem je s teboj nekaj hudo narobe, si nesposobna, nesamozavestna? Sama nisem imela nobenih vez pa sem zelo hitro našla dobro plačano službo, primerno svoji izobrazbi . Imam 7. stopnjo, tudi ni nek zelo popularen faks. Pa imam 50 let . Dajte malo pri sebi narediti samorefleksijo kaj delate narobe, ker služb je danes veliko, ne ozirajo se na smeri študija, glavno je da želite delati, da ste iznajdljivi, da znate biti samostojni. Kar ne morem verjeti kakšni jamravcki ste tukaj.
Delam v AT in me zanima od kje monovcem podatek, da je 4 jurje slaba plača v AT?
Jasno, da imajo zdravniki, odvetniki mastne plače.
Ampak dobiti gor bruto 2500 je že sanjsko. Res pa je, da nek električar, strojnik, če postane kak šef, dobi tam 3 jurje bruto. Za 4 jurje mora imeti pa že kar nekaj podrejenih.
Za avtorja, 19.08.2025 ob 21:05
Avtor mesa prekaritat z redno zaposlitvijo. Če delajo malo tam malo tu z več naročnikov. Kdo jim je kriv in zakaj ne grejo v službo? Mogoče jim delovni urnik ne ustreza? Moja kolegica ima 6/2 stopnjo, dela v eni nepremičninskih agenciji kot s.p. , plačana samo po projektu in povprečno ne zasluži niti 1000 EUR. V bistvu dela zastonj, ko odbije stroške oglaševanja, avta, prispevkov. Ampak ona vztraja ker se boji služb, tega da mora biti ob uri v sluzbi. Službe se se nikoli tako hitro ne najdes kot sedaj, starejši nad 50 let najdejo, vi pa tu jamrat.e 4000 EUR bruto za Avstrijo je slaba placa. Jaz sem jo ravno pred kratkim iskala, imam 7. Stopnjo, našla sem jo, prijetno na easy okolje, dobro plačo , pa se ne pretegnem. Zelo sem zadovoljna.
Kako lepo je to prebrati. Tudi sama iščem nekaj takega.
Forum je zaprt za komentiranje.