Ideje, kam vložiti denar?
Živjo,
lepo prosim za ideje, kam bi vi vložili denar, če bi dobili cca. 50.000 evrov? Najraje bi v nepremičnino, ampak to ni niti za garsonjero dovolj, a ne. Tudi v manjšem mestu. Cene nepremičnin so šle v nebo…
Razmišljal sem tudi o kakšni hiški (mobilni ali brunarici) v kakšnem počitniškem letovišču. Na morju ne bo zasedena celo leto, v termah bi bila več, a so pavšali zelo dragi, ne vem koliko se splača.
Denar bom podedoval, najbrž se mi nikoli v življenju več ne bo zgodilo, da bi dobil takšno vsoto denarja, zato bi ga rad najbolj pametno vložil, da bi se mi dolgoročno obrestovalo, da ostane kaj otroku. Da bi pa vzel še toliko kredita in imel za stanovanje, pa mislim, da ne bo šlo skozi, ker že imam en kredit.
Kakšne ideje še?
Poglej cene nepremičnin, inflacijo in ceno zlata za zadnje 20, 10, 5 let. Zlato je najstabilnejša dobrina na svetu.
Lahko se pa igraš tudi s kriptom in delnicami. Imaš neke sklade, kjer se inflacija pokriva. Bitcoin je najzaneslivejši in po projekcijah večine, zna prit do 2030-2035 na četrt miljona. Tako boš svojih 50k pretopil v 125k. Je pa to vedno na dolgi rok. Nihal bo, ampak na koncu koncev je blockchain prihodnost modernega sveta. Nepremičnina sicer načeloma enako sledi inflaciji, imaš pa problem, ker so VEDNO stroški in zato se bi jaz tega izogibal.
Primerjajva, če bi kupil 2010 v centru mesta 3 sobni flet za 150 tisoč evrov, bi ga danes prodal za 350, nekaj bi dobil najemnine, ampak če bi ga danes hotel prodat z sorazmerno enako novo opremo, bi moral več vložit v to, koker si pobral najemnin. Če bi takrat za 150k kupil zlato, bi ga dans prodal za 450. Pa umes bi se ti jebalo, a ti je kdo polomil umivalnik, uničil parket itd itd.
pri zlatu je vseeno tudi biti treba previden. prvo pravilo trgovcev je ne kupuj nekaj kar je na ATH, torej na najvišji ceni od kar obstaja. In zlato že kar nekaj let vztraja z rastjo ATH. Kot drugo, je menda večina nahajališč zlata še neodkritih, morda namenoma, morda ne. Ko bodo to odkrili, bo nenadoma ponudba zelo presegla povpraševanje in cena se lahko zlomi čez noč. Vse je lepo dokler traja ampak vsaka stvar ima svoj življenski ciklus in nekoč morda crkne. Priporočam, da ne vlagate popolnoma vsega kar imate v samo eno zadevo. Nikoli ne veš.
Lepo je brati da bi pred 10 leti kupil stanovanje za 100K in danes prodal za 300K. Ampak pred 10 leti je bilo 100K nedosegljivo, kot je danes 300K za marsikoga.
Horomhunderrer, 20.08.2025 ob 10:41
pri zlatu je vseeno tudi biti treba previden. prvo pravilo trgovcev je ne kupuj nekaj kar je na ATH, torej na najvišji ceni od kar obstaja. In zlato že kar nekaj let vztraja z rastjo ATH. Kot drugo, je menda večina nahajališč zlata še neodkritih, morda namenoma, morda ne. Ko bodo to odkrili, bo nenadoma ponudba zelo presegla povpraševanje in cena se lahko zlomi čez noč. Vse je lepo dokler traja ampak vsaka stvar ima svoj življenski ciklus in nekoč morda crkne. Priporočam, da ne vlagate popolnoma vsega kar imate v samo eno zadevo. Nikoli ne veš.
Lepo je brati da bi pred 10 leti kupil stanovanje za 100K in danes prodal za 300K. Ampak pred 10 leti je bilo 100K nedosegljivo, kot je danes 300K za marsikoga.
Mislim valda, tu se strinjam s tabo, ampak enako lahko skrešne in euro in fleti ane? Zdej pričakovat krizo podobno 2008 … u kratkem težko. Kapitalizem je šele na začetku in inflacija je šele štartala.
Če denarja vsaj nekaj let ne boš potreboval (vsaj 10 let), bi ga bilo pametno vsaj nekaj vložiti v ETF sklade, saj lahko računaš na lepo rast. Naredi si račun na IBKR ali Trade republic, položi denar (obresti za denar na TR so trenutno 2%, kar je precej več, kot pri nas), potem pa malo raziskuj, v kaj vložiti. Zelo veliko boš našel na blogu Marje Milič Money-how, pojdi na eno njeno delavnico o investiranju in se boš veliko naučil. Vsekakor pa ne vlagaj vsega le v eno “malho”. Pazi, vsako leto se ti zaradi inflacije vrednost tvojega denarja zniža – moraš ga vložiti vsaj tako, da mu boš vrednost ohranjal.
Zlato, 20.08.2025 ob 12:32
Mislim valda, tu se strinjam s tabo, ampak enako lahko skrešne in euro in fleti ane? Zdej pričakovat krizo podobno 2008 … u kratkem težko. Kapitalizem je šele na začetku in inflacija je šele štartala.
jah. Fleti imajo vedno to uporabno vrednost, poleg drugega, pa se mi zdi nepremičnina je dokaj bullet proof razen če je vojna. Malce moraš imeti tudi sreče, da se spomneš vstopiti v nek produkt, ki je ravno nizek in izstopiš ko je visok in se potem seveda hvališ da obvladaš investiranje u nulo. 2009 so mi skladi padli in sem čakal 5 let da sem nadoknadil izgubljeno, vmes pa ne moreš nočeš denarja dvigniti z izgubo, potem pa še davek. Danes je za ziheraše morda sklad državnih obveznic, malce večji donos od depozitov in skor zanemarljivo tveganje. Če nočeš reskirati življenskih prihrankov ti ostane malo možnosti. Drugo je tisti ki vlagajo 5, 10 jurjev je itak vseen drek.
Forum je zaprt za komentiranje.