Pot iz Kopra v Ljubljano danes traja 2 uri
Gostota prometa se je podvojila, mi pa smo naredili samo dodatni pas od Postojne do Kopra. Če ga ne bi, bi se za to relacijo vozili 3-4 ure. Ampak narejeno je bilo bistveno premalo. Zunanji ring okrog Ljubljane je kar šel v pozabo. Centralizacija povečuje število dnevnih migtlrantov, iz leta v leto se nam povečuje tranzit, tako potniški kot tovorni, mi pa samo skomignimo z rameni in rečemo samo, da smo pač tranzitna država. Pobrat dodaten denar od tranzita in ga vložit v moderno železniško infrastrukturo. In ne dovolit da naše železničarsko podjetje vlaga v avtobusna podjetja.
Ke pa res, da ne moremo avtoceste širit v nedogled., bi bili že zdavnaj potrebni tudi drugi ukrepi – dražje cestnine za tovornjake, pa ne samo za avtoceste. Kontrole na mejah. Pospešeno vlaganje v železniško infrastrukturo, kamor se potem preusmeri tovor in uvede hitre potniške vlake čez Slovenijo, ki se ustavijo samo na parih postojah. Ampak to je za nas znanstvena fantastika. V tem času ko mi gradimo drugi tir, Kitajci potegnejo železnico čez pol države in pri tem razpolovijo cele hribe. Da ne govorim o naših prometnih strategijah, tako državnih kot občinskih. So samo za rit obrisat. Smo pač nesposobni in ne znamo ali nočemo narediti nič kar bi nam lahko bilo v prid.
Forum je zaprt za komentiranje.