Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kaj kuhati med tednom?

kaj kuhati med tednom?

Sem totalno brez idej.Več ne vem,kaj bi kuhala.Mož ne je nič skutinega-sirovega,samo meso tudi ni zdravo,ali imate vi kaj več idej za kuho tako za med tednom?
Več ljudi,več idej.

– pita s šunko
– piščančji zavitki s sezamom
– gibanica s kislim zeljem
– “šrudelj” s krompirjem ( ali npr. z bučkami, jajčevci,…)
– razne juhe (npr. iz vampov, zeklenjavne,…)

kuhaj mu tisto, kar rad je. jaz se ne obremenjujem s tem, kaj je zdravo in kaj ne. na krožnik dobi kar naroči.

jaz za kosilo jem ogromno skledo solate, mož jo samo malo pikne. on dobi veliko krompirja ali testenin ali riža, jaz srednje ali malo. on dobi šnicel, jaz med tednom nič mesa. ne kuham vsakemu posebej, samo razmerja na krožniku so druga.

Pa sigurno da res.

Jaz skuham kosilo. Če komu ni prav naj skuha bolje. Bom vesela.

To je moto moje dobre prijateljice in ji “žal” v 25 letnem zakonu in tremi otroki ni bilo dano da bi kdo drug kuhal.

recimo danes riž, zelenjavni polpeti, piščančji zrezki, solata.

jaz veliko riža in veliko solate,
ena riž in zelenjavne polpete in solato
druga malo riža, piščančji zrezek

Zakaj bi jaz mogla na silo jesti meso, če ga ne jem, oz. zakaj ga tista, ki ga je, ne bi dobila?

Enako. In enako tudi moj. On ve, da jaz ne jem rdeče pese, jaz vem, da njega raje ne matrat s kakšnim mastnim mesom. Izven tega imava proste roke.
Da bi se pa šla, kdo bi jedel makarone in kdo meso na žaru, potem pa 3 različne menije kuhala, ni šans.

Sicer so pa pri nas včasih med tednom bile bolj testeninske jedi, zdaj smo pa prešaltali na meso + zelenjavo. Ravno tako je hitro in okusno, pa mogoče malo bolj zdravo, glede na to, da sva čez dan oba bolj na sendvičih.

Popečeš dva zrezka, zraven kuhana zelenjava (lahko sveža, lahko zmzrnjena), to imaš fertik v manj kot pol ure.

Kadar midva skup jeva, je na mizi jed, ki jo imava oba rada.

Kadar sva pa vsak po svoje /zaradi službe/ si pa vsak sam naredi tisto, kar ima rad, pa drugi ne obrajta

Pri nas, v tej sezoni,najbolj kroži: ričet, repa, kmečko zelje, pečenice, krvavice, tenstano zelje, pasulj, fižolovka, makaroni, špageti, zmečkan krompri z ocvirki+solata, ta jed bi bila lahko vsak drug dan, boranija, filane paprike, rižota, srčka v omaki, palačinke … . Prov konkretno, ne glede na kateri dan, je pa važno, da sva oba cel dan doma, so pa kakšna rebrca, pohan piščanc, štefka pečenka….

Ene 2 x na mesec slivovi cmoki, polenta z mlekom, klobasa+fižol, rižev narastek, šmorn, zelenj. čorbe z par koščki mesa… . Opažava, da je pri nama zelo upadla poraba mesa.

Kuham le enkrat na dan, KO-Večerjo.

Cca 2 x na teden kaj spečem, da si nese še za malico za v službo, pa ene 2 kg napolitank splanira v mesecu dni in 20! listrov mleka po ta malem.

Reče se KOČERJO (sestavljeno iz KOsila in veČERJE)
🙂

No moja kočerja danes (in še vsaj za jutri) je bila tajska hrana; puran z ohrovtom in karijem + čili, zraven ohrovt z malancani & papriko s sojino omako + neoluščen riž.

Je kar trajala kuharija – ampak je zdaj za večkrat!

Nekaj predlogov – regratova juha, ki jo pripraviš na enak način kot ostale kremne juhe
– čufte
– razni zelenjavno ovseni polpeti ali pa kupiš že narejeno mešanico za Žitne medaljone
– na hitro popražiš različno zelenjavo v voku + meso po želji
– zavitki ali bureki iz skute +mlade koprive ali špinača
– mesne palačinke
– pohane bučke ali cvetača
– in končno je pred nami sezona jedi z žara kjer ne moreš sfaliti, najbolj simp so čevapčiči

1. ĆUFTE
Kako lahko to hitro pripraviš?

2. MESNE PALAČINKE??

3. POHANE BUČKE ALI CVETAČA

4. PITA S ŠUNKO

5. GIBANICA S KISLIM ZELJEM

6. ŠTRUDELJ S KROMPIRJEM

Kako to pripravite HITRO in okusno??

LEPO PROSIM ŽENSKICE ZA RECEPTE POD ŠT. 4, 5, 6 !!
In tudi pod 1 in 2.

Če ne boste nič napisale, bom jutri ‘zatežila’ z novo temo.

HVALA VSEM!

sedaj si nekaj skuhaj za opoldne.

Jaz ti nisem kriva, če nimaš za jest in tukaj cediš sline!
Zgin delat – ne cel dan spat. Pa boš tudi imela kaj za pod zob!

Navedeno
2:42

sedaj si nekaj skuhaj za opoldne.

Jaz ti nisem kriva, če nimaš za jest in tukaj cediš sline!
Zgin delat – ne cel dan spat. Pa boš tudi imela kaj za pod zob

Jaz zjutraj uživam in ne preklinjam. BAB vražji si.

Pusti dedcu naj skuha sam kaj dobrega! Kakšna mesna ideja mu bo že šinila v glavo.
Sicer pa skuham tisto, kar mi paše, ali pa v skrinji najdem kaj zamrznjenega.
Včasih kuham na zalogo!

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

Idej je na netu polno – vsak dan sproti lahko najdeš kaj novega – tisto, kar ti dani trutek najbolj paše glede na razpoložljivi čas, sestavine, razpoloženje…

http://foodista.blog.siol.net/

http://kruhinvino.com/

http://kruhinvino.com/

pon-pasulj s klobaso
tor-pasulj s klobaso
sre-pasulj s klobaso
čet-pasulj s klobaso
pet-pasulj BREZ klobase

in še kuharski nasvet: skuhej pasulj za cel teden, notr vrž klobaso, po kruh nej gre pa dec:)

Ne se sekirat, to najbrž odgovarjajo iste mone, ki so zadnjič eni mamici na bolniški, ki je rabila ideje za hitra in simpl kosila (ker je sicer ležala v postelji, ampak otroke je kljub temu treba nafutrat) svetovale, naj naredi domače njoke.

Jaz vedno bolj sumim, da v teh temah sodelujejo v glavnem ženske, ki v resničnem življenju sploh ne kuhajo, drugače ne bi takšnih traparij stresale.

Sicer nisem dala teh idej, ampak marsikaj se da resit s planiranjem, kuhanjem zvecer, zamrzovanjem itd. Ampak kot ze receno, moras vedeti vnaprej kaj bos delal. Meni obicajno najvec casa vzame ciscenje zelenjave in lupljenje krompirja.
1. Cufte v omaki – skuhas zvecer, ko prides domov samo pogrejes (zraven skuhas krompir ali narezes kruh)
2. Palacinke speces za vecerjo – nesladkane, ko prides domov preprazis meso (lahko tudi zvecer), nadevas, zlozis v pekac, prelijes s smetano/jajci/sirom in zapeces
3. Pohane bucke/gobe/cvetaca so zame pacarija, ampak so kljub vsemu narejene hitro, se hitrejse je ce jih valjas v pivnem testu namesto klasicnega paniranja.
4. Testo zamesis zvecer, po zelji lahko oblozis pekac, zavijes v folijo in das v hladilnik. Ko prides domov samo oblozis s sunko prelijes z jajci/smetano/sirom in speces.
5. uporabis kupljeno vleceno testo, zelje lahko preprazis zvecer, zvijes in speces.
6. isto kot 5.
Medtem ko se pece lahko ocistis solato.

Zate z nikom ene ste pa res frajerke micen nasvet, da ne skači tko v luft. Avtorica posta si je želela kakšne ideje oziroma popestritve svojega jedilnika in sem pač napisala par jedi, ki jih občasno skuham. Za večjo količino čuft, ki jih imaš lahko za dva dni potrebuješ zelo malo časa, receptov je malo morje in še vse priloge pašejo zraven tako, da se mi res ne zdi to neko preseravanje. Pohano cvetačo jaz naredim tako, da z rokami razdelim cvetačo v manjše kose, da se manj usipljejo in samo pomočim v osoljena jajca + pomokam, vržem v olje do 10-15 min., jed gotova. Palačinke pogosto delam za zajtrk ker jih imata otroka rada, torej to naredim preden grem v službo, če kaj ostane včasih narezane uporabim za juho ali pa naredim na hitro nadev in je to za večerjo. Mesni nadev za palačinke: prepražim meso na čebuli in začinim, dodam malo paradižnikove omake in nafilam. Po želji se še zapečejo v pečici in posuješ z naribanim sirom. Razni štrudli in zavitki – nadev (mesni, zelenjavni, sladki…) daš v listnato testo in pečeš v pečici. Ne kuham pa vsak dan včasih imamo za večerjo samo hrenovke, juhe, sendviče…Glede jedi z zelenjavo pa je zelo pogosta napaka, da jo predolgo kuhamo ali pečemo in je potem vse zelenjavno čisto brez okusa.

1 pakiranje listnatega testa
200 ml kisle smetane
2 jajci
250 g šunkarice
1 kg kuhanega krompirja
1 rumenjak
1 žlička majarona
olje
sol
poper

Krompir olupimo in ga grobo naribamo. Šunkarico nasekljaš na kocke.
Rumenjak daš v večjo posodo. Dodaš celo jajce. Dodaš smetano in nasekljano šunkarico.
Premešaš.
Na pomokani površini razvaljaš list testa iz prvega dela listnatega testa.
V podsodo s šunkarico daš nariban krompir. Premešaš.
Nadev naneseš na razvaljano testo. Na nadev naneseš majaron.
Zavihaš robove in nadevano testo oviješ v rulado.
Pekač obložiš s peki papirjem in vanj položiš rulado.
Jajca razžvrkljaš z vilicami. Rulado na več mestih zabodeš z vilicami.
Premažeš z rumenjaki.
Povrh potreseš malo kunine.

Enako narediš še 1-krat; mase je za 2 ruladi.

Pečeš 40 minut na 210

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close