Zgornji sosed mi zastira pogled in svetlobo čez okno
Pozdravljeni,
kot že omenjeno v temi, imam sledečo situacijo. Zgornji sosed si nonstop vesi svoje cote čez balkon in sicer na tak način da meni odspodaj zastre četrt do pol pogleda in svetlobo iz balkona. Namen imam it do njega in mu lepo obrazložit da me to zelo moti, vendar me zanima ali je sploh kakšno pravilo glede tega oz. če se lahko sklicujem na kaj v primeru, da tega ne bo želel popraviti.
P.s. imam enako postavljeno stanovanje kot on in lepo sušim svoje perilo na balkonu ali v sobi na stojalu za perila, tako da se da.
Prah doma obrisi in stresi prašno cunjo čez okno.
Ko bo opazil, da čiste cunje niso čiste, če jih obesa, jih bo nehal obesati tukaj.
Pri meni je še huje. Tepih perejo in curlja svinjska voda iz te preproge. Pred vsakim bajramom to dela, pa sem ji že 100x rekla, da to svinjarijo obesi kje drugje. Da imamo stepalnik za preproge 4 metre od bloka in da se globinsko preprogo očisti drugače kot v banji in potem čez okno vrže ta tepih. Pa ne šljivi…
Preveri, ali imate sprejet hišni red ali pogodbo o medsebojnih razmerjih; običajno so take zadeve tam notri določene (kaj se sme, kaj se ne sme). Če tega nimate, se lahko sklicuješ na Stvarnopravni zakonik, ki prepoveduje imisije, ki otežujejo uporabo sosednje nepremičnine (75. člen). Lahko se obrneš tudi na upravnika, samo običajno oni ne uredijo kaj dosti.
Daj mu reklame za sušilni stroj?
A je sploh dovoljebo kar tsko na balkonih v blokib sušiti perilo?
Sem v hiši, pa vedno sušim izključno in samo v sušilcu.
Vsekskor ne bi iskala nobenega pravilnika. Slikala bi motečo situacijo in šla potrkat na vrata in vljudno, a odočno zahtevala naj takoj preneha s takim ravnanjem.
Če ne bi pomagalo, bi rjuhe dobile noge…..
Bom povedala, kako je sosed rešil podobno situacijo. Sicer ne kadi, si je pa kupil neke cigarete, ki so bile najcenejše. Vsakič, ko so zgoraj obešali cunje nad in na njegov balkon je kadil kot norec. Po dve cigareti naenkrat. Dima še pa še. So cote tako smrdele. da jih je bilo potrebno še enkrat oprat. So potrebovali nekaj pranj, potem pa dojeli.
msolivija, 29.04.2025 ob 10:40
Najprej greš do tega soseda, ga povabiš na kavo k sebi in mu pokažeš kako izgleda njegovo obešanje, ter ga lepo prosiš, da tega ne počne več.
Tocno takole bi naredila tudi jaz.
Čisto mirno povabilo na kavo, ravno takrat, ko ima obešene stvari, ki motijo.
Tvoj sosed je pa res teslo. Rjuho bi lepo dal čez dva štrika, tako da je luft vmes, obesil bi jo pa čez sredino, tako da bi bila vsaka polovica rjuhe na svojem štriku. Tako obešena sigurno ne bi na tvoj balkon segala.
Sta pa moja starša imela v mladosti eno blesavo sosedo, ki je na balkonski polici imela en ajmar, v katerem je svinjske cunje namakala, da je iz njega umazana voda kapljala na njun balkon. Kjer so se sušile moje plenice. Tudi se ji ni dalo nič z lepim dopovedat. Potem pa je moj oče nekoč vzel metlo in dregnil tisti ajmar, da je z vso vsebino vred tresnil dol na dvorišče. Seveda soseda ni pogruntala, je mislila, da je ajmar sam padel.
Forum je zaprt za komentiranje.