Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Državna uprava, javna uprava, javni sektor

Državna uprava, javna uprava, javni sektor

A mi lahko kdo prosim razloži razliko med zgoraj navedenimi? Kam spada zdravstvo? Kam šolstvo? Kam policija? Vojska? Sodstvo? Veterinarji? Razni inšpektorji? Upravne enote? Ni mi jasno, kakšna je razlika med državno upravo, javno upravo in javnim sektorjem. Včasih sem mislila, da je to eno in isto, ampak sem včeraj gledala oddajo Tarča in ni tako. Mi lahko kdo napiše primere poklicev in v katero skupino spadajo?

javna uprava = državna uprava + občinske uprave

javni sektor je vse, kar je plačano iz proračuna, torej vsa javna uprava in vse javno zdravstvo in šolstvo in kar je še tega. Vse kar ni zasebno in kar ni gospodarstvo, če prav razumem.

logično je, da šolstvo in zdravstvo nista del javne uprave, saj ničesar ne upravljata

šolstvo in zdravstvo sta prav tako plačana po zakonu o javnih uslužbencih

Ker sta del javnega sektorja, tako kot javna uprava. Javna uprava je del javnega sektorja, ne drugo ime za javni sektor.

Javna uprava je vse kar je financirano iz proračuna (se pravi občine, zdravstvo, šolstvo, knjižnice agencije, zavodi, vrtci…). Državna uprava so ministrsva, vladne službe in upravne enote. To je razlika. Vsi pa kot že rečeno dobivajo plačo iz proračuna, kajti sami ne ustvarjajo ničesar, se pravi dobička.

Realnost je drugačna: javna uprava je res vse; vendar eni precej ustvarjamo na trgu; lekarne, razne šole z izrednim izobraževanjem, ljudske univerze – vsi smo v istem košu, vendar ne pri istem koritu.

Imam eno vprašanje, in sicer me zanima, če učitelji in tam zaposleno osebje spadajo na interni trg dela, oz. če lahko kandidirajo na internih razpisih MJU?

Spoštovani!

Vidim, da veliko ljudi javno upravo in državno upravo ter te izraze meša
V javnem sektorju so zaposleni vsi, ki so delezni sredstva iz drzavnega proracuna.

Javni sektor
Javno uprava delimo:
1. Državno upravo (izvršilni organi oblasti:vlada, ministrstva, organi v sestavi, vladne sluzbe in upravne enote)
2. Lokalna samouprava (lokalne skupnosti: obcine, organi ter organizacije lokalne samouprave).

Pod javni sektor, ki ni javna uprava pa delimo na:
3. Druge drzavne organe ( predsednik drzave, drzavni zbor, drzavni svet, ustavno sodisce, tozilstva, pravobranilstva)
4. Posebne osebe javnega prava (javni zavodi, javne agencije, javne ustanove, javni gospodarski zavodi

Torej tocka 1 in 2 je javna uprava od tocke 1 do 4 pa je vse javni sektor.

Upam da je dovolj razumljivo.

Lp

Takole iz učbenika:
Kaj je javni sektor?
– organizacijska definicija: vse osebe javnega prava
– javnofinančna definicija: neposredni in posredni proračunski uporabniki
– funkcionalna definicija: opravljanje dejavnosti javnega pomena; subjekti, ki te dejavnosti opravljajo
– ekonomska definicija: vsi subjekti, katerih ustanovitelj ali pretežni lastnik je država / lokalna skupnost
– kombinirana (funkcionalna in ekonomska) definicija: osebe javnega prava + javna podjetja
Definicija javne uprave
del procesa javnega upravljanja, ki poteka na operativno-strokovni ravni
Obseg javne uprave
(vlada) in državna uprava
lokalne (občinske) uprave
“nedržavna uprava” – specializirane osebe javnega prava z javnimi pooblastili

Javna uprava in javni sektor v številkah (ne vem iz katerega leta)
državna uprava: 33.000
drugi državni organi: 2.000
občinske uprave: 3.000
nedržavna uprava: 6.000
širši javni sektor (javni zavodi): 100.000

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close