Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj jemljete, da si olajšate menopavzo?

Kaj jemljete, da si olajšate menopavzo?

Hormonsko terapijo, kakšne naravne preparate? Jaz ne morem več tega prenašat, nekaj moram začet jemat. Ti oblivi me ubijajo. Kaj pomaga?

Jemljem Ecytara AD zarad nihanja razpoloženja. Oblivi so obvladljivi ko je razpoloženje pod kontrolo in se s tem več ne ukvarjam.
Nosim samo bombažna oblačila v temnih barvah, skoraj vedno sem v kratkih rokavih, izogibam se OH v vseh oblikah, spim pri odprtem oknu, v službi sem pri odprtem oknu in zaprtem radiatorju, poleti pod klimo.

Nekateri zdravniki so še vedno tako slabo seznanjeni z najnovejšimi raziskavami, da ženskam predpisujejo antidepresive. Ti imajo seveda hude stranske učinke. Dejansko pa se vse tegobe menopavze, vključno z nihanjem razpoloženja, rešijo z dodajanjem hormonov. Niti slučajno ne gre samo za oblive. Telo zaradi odsotnosti estrogena radikalno propada, tu gre tako za ožilje, kosti, možgane, pojavljajo se vnetja v telesu, depresija, brain fog,… oblivi so samo eden izmed simptomov hormonskega neravnovesja. Raziskave so pokazale, da nadomestna hormonska terapija ohranja zdravo ožilje in kosti, preprečuje srčnožilna obolenja, osteoporozo, demenco, depresijo,… Ne hecajte se z AD.

Že leta nazaj so raziskave pokazale, da hormonska terapija lahko povzroča raka. Kar noben ginekolog ne bo povedal.

Zgoraj ena opisuje, kot da je menopavza smrt… 🙂

Ni tako hudo. 🙂

Prezgodnja menopavza (pred 40 letom) lahko vpliva na gostoto kosti. In se zaradi tega lahko predpiše hormonska terapija.

Sicer, če ni nujno, stran od teh hormonskih pripravkov.

Odgovor na objavo uporabnika
fak no, 01.02.2025 ob 22:17

Že leta nazaj so raziskave pokazale, da hormonska terapija lahko povzroča raka. Kar noben ginekolog ne bo povedal.

Zgoraj ena opisuje, kot da je menopavza smrt… 🙂

Ni tako hudo. 🙂

Prezgodnja menopavza (pred 40 letom) lahko vpliva na gostoto kosti. In se zaradi tega lahko predpiše hormonska terapija.

Sicer, če ni nujno, stran od teh hormonskih pripravkov.

Vsa zdravila imajo stranske učinke. Zakaj si ne olajšati življenja, če obstaja zdravilo?

Meni je menopavza grozljivka. Prepotena non stop, nespečnost, nemir, naenkrat se postaraš in pogršaš. Propadaš. In sem šla na hormone in veliko lažje živim.

No, ravno to, da hormonska terapija povzroča raka, je zastarelo prepričanje. Malo preveri, kako je bila tista raziskava delana, na koliko starih ženskah in kakšne hormone so uporabljali. Poleg tega, tudi če bi to, da NHT minimalno poveča verjetnost za raka dojke, res držalo, je še vedno treba vedeti, da v menopavzi samo 8% žensk umre zaradi raka dojke, pa kar 25% zaradi srcnozilnih obolenj. Torej se bi sama raje odločila ZA NHT, pa bi imela mogoče 0,05% več možnosti za raka na dojki, ki je dobro ozdravljiv, če bi zato zminimalizirala možnosti za srčnožilna obolenja. Pa, mimogrede, raziskave kažejo, da pri ženskah, ki začnejo z NHT takoj ob začetku pojavov simptomov, tveganje za raka ni povišano, če se ne zdravijo dlje od 5 let. Imajo pa ogromno vsesplošnih zdravstvenih koristi.

Jaz jemljem hormonsko terapijo in sicer estrogen v obliki pršila na kožo in vsak drugi dan progesteron v vaginalni globuli. Zelo zadovoljna.

Žalostno, da tako ničvredno nekatere gledate na spremembe v telesu, menopavzo.

Postaraš se? Pogršaš? Propadaš?

Ajoj.

A ne bi raje obiskale psihiatra? Resno…

Rabite psihiatrično pomoč. Ne pa hormonskih dodatkov. Luba duša…..

Vedno bolj imam obcutek, da je menopavza problem samo za zenske, ki se je bojijo. Luba dusa zgoraj, vsak se postara in pogrsa, ne samo zenske v menopavzi. Tudi cvetje na vrtu jeseni oveni in na zimo umre. To je del zivljenja. Prej bos to sprejela, lazje bos sla skozi menopavzo.

ahhNo, 01.02.2025 ob 22:43

Žalostno, da tako ničvredno nekatere gledate na spremembe v telesu, menopavzo.

Postaraš se? Pogršaš? Propadaš?

Ajoj.

A ne bi raje obiskale psihiatra? Resno…

Rabite psihiatrično pomoč. Ne pa hormonskih dodatkov. Luba duša…..

To so dejstva. Menopavza uniči žensko. Če si lahko pomaga, zakaj ne?

Zakaj ti uporabljaš pralni stroj, zakaj ne pereš na roke?

Pred prvimi znaki menopavze, ali takoj ob pojavu oz. vsaj pred 50 letom starosti (seveda bolje nekaj let prej) začnite redno jemati nujna prehranska dopolnila za “zrela leta”, pa bodo tudi hormoni manj  težavno vplivali.

Omega 3, qoencim q10, vitami D3+ K, kvaliteten magnezij (ne samo citrat in oksid. C vitamin, B kompleks, … Seveda po določenem času preverite s krvnim testom stanje in  nato prilagodite jemanje naprej.  Pa poskrbite za uravnoteženo prehrano in dovolj gibanja na svežem zraku (če ne drugega najmanj pol ure hitre hoje dnevno. Vse to bo olajšalo prehod v menopavzo.

Zares ne pomaga nič drugega kot dodajanje hormonov.

Mogoče potrebuješ psihiatra ti, da te postavi na realna tla. Zaradi samozanikanja. Staranje JE propadanje. To je življenje. In če nam je medicina že tako podaljšala življenja, da ga tretjino preživimo v menopavzi (še par sto let nazaj so ženske v obdobju, ko so prišle v meno, tudi umrle), je prav tudi, da poskrbi, da ta del življenja preživimo kvalitetno. Oz da imamo to možnost, če jo želimo izkoristiti.

Ma kaka dejstva?

Menopavza je normalen proces sprememb v telesu. In ženska ne propada, no! 🙂

Menopavza me ni uničila. Zakaj že? 🙂

Oblive smo dali čez in uživamo življenje naprej. Nobena katastrofa. 🙂

Jaz oblivov nikoli nisem imela. Niti enega. Ze dolgo me zanima, kaksen zivljenjski stil imate, kaj jeste, kaksne razvade imate in ce jemljete kaksne tablete,  tiste, ki imate oblive, ker nekaj mora obstajati, da naredi tako razliko. Zenske na juznih japonskih otokih baje tudi nimajo oblivov.

ahhNo, 01.02.2025 ob 23:06

Ma kaka dejstva?

Menopavza je normalen proces sprememb v telesu. In ženska ne propada, no! 🙂

Menopavza me ni uničila. Zakaj že? 🙂

Oblive smo dali čez in uživamo življenje naprej. Nobena katastrofa. 🙂

Ah, lepo te prosim. Veš koliko samic v naravi živi po menopavzi? Samo dve živalski vrsti. Tudi pri ljudeh takšna starost ni “naravna” in so ženske, ko niso bile več plodne, tudi umrle. V modernih časih zaradi razvoja medicine in dobrih življenjskih pogojev preživimo tako dolgo obdobje v starosti. Zakaj si ne bi pomagali z medicino živeti kvalitetno, ohraniti organe dlje časa zdrave, vitalne?

Pišete tako, kot da bi mogle ženske  v menopavzi kar umreti..

Staramo se že po 30, 40 letu in naprej. To je normalno. Je pa odvisno, kako to vse sprejemaš. In življenjski slog. kak odnos imaš do življenja kot takega, itd…

Da delate pa celo dramo iz te menopavze…. Najbrž tudi drugače dramo delate v svojem življenju… Predvidevam.

Odgovarjate ženske ki še niste v klimakteriju ali pa ste moški.

Vsaka ženstvena ženska ima težave s hormoni, ki se pojačajo v klimakteriju in v meni. Če nimate težav imate v sebi več moških hormonov kot ženskih.

Zakaj bi ženska jemala hormone in si s tem povečala možnost raka na prsih???

Obstajajo ženske ki hormonov ne prenašajo, niti kontracepcijskih niso smele imeti.

Nismo pametnjakovičke. Samo lažje smo prenesle menopavzo.

In različno občutimo to menopavzo.

Je pa ena zgoraj pretiravala, da se kar pogršamo, ker se ne. 🙂 Pa da razpadamo, pa ne vem kaj še vse..

Če nekatere res tako čutite, potem imate problem.

Remifemin tablete, redno na 12 ur, vsaj 3 mesece.

Ajonha, 01.02.2025 ob 22:58

Pred prvimi znaki menopavze, ali takoj ob pojavu oz. vsaj pred 50 letom starosti (seveda bolje nekaj let prej) začnite redno jemati nujna prehranska dopolnila za “zrela leta”, pa bodo tudi hormoni manj  težavno vplivali.

Omega 3, qoencim q10, vitami D3+ K, kvaliteten magnezij (ne samo citrat in oksid. C vitamin, B kompleks, … Seveda po določenem času preverite s krvnim testom stanje in  nato prilagodite jemanje naprej.  Pa poskrbite za uravnoteženo prehrano in dovolj gibanja na svežem zraku (če ne drugega najmanj pol ure hitre hoje dnevno. Vse to bo olajšalo prehod v menopavzo.

Sem se filala s temi vitamini. Nula. Ne nula, se slabse.

Jemljem vitex in papajo, vitex za hormonsko ravnotezje in papajo proti napihnjenosti, meni pomaga. Tezave niso izginile, so pa popolnoma znosne.

ne ne, 02.02.2025 ob 00:22

Nismo pametnjakovičke. Samo lažje smo prenesle menopavzo.

In različno občutimo to menopavzo.

Je pa ena zgoraj pretiravala, da se kar pogršamo, ker se ne. 🙂 Pa da razpadamo, pa ne vem kaj še vse..

Če nekatere res tako čutite, potem imate problem.

Tisti zapis da se pogršamo itd je res mim.
Staramo se od rojstva dalje. Nihče se ne pomlajuje.

Imam sodelavko s katero delava skupaj že 22let. Odkar jo poznam je izgledala mlajša kot je. Vsak je napačno odgovoril glede njenih let. Pa ne za 3 ali 5 let ampak med 10 in 15! Ko je prišla v 50, je izgled ujel njeno starost.
Ni se pogršala. Je taka kot naj bi izgledala naravna 50letna ženska. Zdaj je prenehala z barvanjem las in je s sivimi še prikupnejša. Je rekla da je končno našla sama sebe in je lahko kar je ona sama.

V času, ko so hormoni nakazali željo po burni žurki tam okoli 50.leta, sem jih pomirila in uravnala z Maco. Maca je naravni rastlinski izdelek, iz gomoljnice, ki raste nad 3.000 m nadmorske visine, pretezno v Peruju. Par let sem jo dnevno jemala in nisem imela nobenih znakov, znacilnih za menopavzo. Pa se libido se je kar konkretno dvignil ?

Proporocam, za oba spola.

Pametnjakovičke, 02.02.2025 ob 10:46

Tisti zapis da se pogršamo itd je res mim.
Staramo se od rojstva dalje. Nihče se ne pomlajuje.

Imam sodelavko s katero delava skupaj že 22let. Odkar jo poznam je izgledala mlajša kot je. Vsak je napačno odgovoril glede njenih let. Pa ne za 3 ali 5 let ampak med 10 in 15! Ko je prišla v 50, je izgled ujel njeno starost.
Ni se pogršala. Je taka kot naj bi izgledala naravna 50letna ženska. Zdaj je prenehala z barvanjem las in je s sivimi še prikupnejša. Je rekla da je končno našla sama sebe in je lahko kar je ona sama.

In ce bi ta sodelavka kazala par let manj ali svoja leta, bi pri 50 zgledala starejsa kot je…

Dejstvo je, da se zenske z menopavzo hitreje postaramo, hormoni naredijo svoje, pa ne samo vizuelno, tudi fizicno.

Seveda bo zdaj v luft skocilo vso monovsko zitje ohranjenih 50 letnic, ki jih zamenjujejo z njihovimi najstniskimi hcerkicami, ampak sori, te zenske zivijo pac v iluziji.

100x raje imam naravno žensko kot nenaravne botoksirane ženske.
Sem ugotovil da bolj je umetna več psihičnih težav ima.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close