Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Invalidnina

Invalidnina

Pozdravljeni,

zanima me, če se tukaj nahaja kdo, ki mu je jasno bolj kako je pametno ravnati v mojem primeru. Sem 39 let star moški, ki je v prometni nesreči utrpel hujše poškodbe. Zaposlen sem v lokalnem podjetju že od 25 leta. Po krajši bolniški so me vrnili na delo, ki ga z veseljem in odliko opravljam. Večjih omejitev nimam, nekoliko manj mi je priporočeno dvigovati, sodelavci so to mojo omejitev zelo lepo sprejeli in mi prepuščajo drugo delo, prelagajo pa oni. Postal sem gluh na eno ušeso in v roki imam ploščico, ki omejuje popolno delovanje roke. Nič tako posebno, delam lahko. Prilagajam se novemu načinu življenja. Osebni zdravnik bi želel, da izpolniva dokumentacijo za priznanje invalidnidne in da bi delal krašji delovni čas. Delodajalec ima zame mesto, ki terja 5h dela na dan. Kar je meni in njemu odlično. Kličem te dni na ZZZS ne razumem skoraj nič, ne vem kako se odločiti, mi lahko kdo prosim malo po domače razloži kako je s tem, kako je s to mojo pravico ali je res smotrno uveljavljati tako. Ker sem že celo življenje vajen delati, se ne mislim samopomilovati in šlepati. A če mi nekaj resnično pripada in je to zame ugodno, tega ne želim zamuditi. Nesreče nisem povzročil jaz. Povzročil jo je pijan voznik.

Hvala vsem za informacijo in lep pozdrav J.

Izpolnita oddajta izgubiti nimaš kaj.Najbrž so zate potrebne prilagoditve na delovnem mestu.Plača zna biti manjša,a boš dobil nadomestilo/invalidnino od ZPIZA in boš tam tam.Oddajta obrazec,na obravnavo se kar čaka.

Jaz tudi čakam na obravnavo.Bom se pred obravnavo sicer vrnila v službo,a z mnenjem MDŠP,da bom lahko delala po omejitvah.Trenutno delo zaradi zdravja nisem več sposobna opravljati,a z odvzemom določenega težjega dela bo šlo.

Imam pa že priznano 60%telesno okvaro zaradi odstranitve organov iz trebušne votline in prejemam cca 57 evrov invalidnine.

Jaz se bojim, da bom s tem na slabšem kaj, da bom potem imel pravice, ki jih ne bom mogel odreči, če bi bila potreba po večjem zaslužku. Kot pravim vajen sem trdega dela in ne vem ali bi to pravico uveljavljal, je res to storjeno v dobro meni, ali je potem veliko omejitev… Hvala za tvoj odgovor.

Vložita. Če ti ne bo ok in boš lahko več delal, invalidsko vedno lahko v prihodnosti prekineš.

Odgovor na objavo uporabnika
brokoli827, 06.01.2025 ob 12:45

Vložita. Če ti ne bo ok in boš lahko več delal, invalidsko vedno lahko v prihodnosti prekineš.

Hvala za tvoje mnenje.

Zdaj, če boš delal 8 ur boš dobil zraven normalne plače še invalidnino za kategorijo katero ti bodo prisodili cca 300€. Če pa boš delal skrajsani delovni cas 5 ur pa tega nadomestila ni, ker bos 3 ure upokojen. In za izracun upokojitve bos imel maluse ker si še mlad, tako da bo mali znesek.Z upokojitvijo ti pa preneha dodatek. To se dobro pozanimaj kako in kaj.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 3088, 06.01.2025 ob 15:24

Zdaj, če boš delal 8 ur boš dobil zraven normalne plače še invalidnino za kategorijo katero ti bodo prisodili cca 300€. Če pa boš delal skrajsani delovni cas 5 ur pa tega nadomestila ni, ker bos 3 ure upokojen. In za izracun upokojitve bos imel maluse ker si še mlad, tako da bo mali znesek.Z upokojitvijo ti pa preneha dodatek. To se dobro pozanimaj kako in kaj.

Hvala. Na csdju je predlagala naj kot oče malemu otroku koristim starševski krajši čas.

Za 30 % invalidnost po poškodbi noge prejemam 51,14 EUR

Najboljše,da prebereš uradni list,ti bo vzel nekaj cajta, ampak boš imel vse na dlani,jaz sem invalidsko upokojen že 13 in invalidska penzija,je zelo majhna 468,93 eurov na mesec. če rad delaš in če znaš osnovne računske veščine, lahko iz doma delaš po tvoji želji. Včasih sem delal po 12 ur bil civilna zaščita včasih sem delal tudi cel teden od 5 do 21 in včasih 48 ne prestano. Zdaj dalam zelo malo in imam dobre prihodke

Imam isto invalidnino.Zanima me,če z upokojitvijo še vedno pripada?

Če prejemaš invalidnino se le ta ukine, če te invalidsko upokojijo ne glede koliko ur 3, 5 ali 8 ur. Za avtorja je boljše če dela krajši delovni cas preko odlocbe CSD, z odlocbo ZPIZ pa prejme nadomestilo za invalidnino plus njegova redna plača.

Moj nasvet (ker odgovora ne poznam) je,  da se obrnes na nekoga, ki res pozna cel sistem, vse opcije. Z branjem Uradnega lista ne bos prisel dalec, je treba konkretno veliko stvari poznat. Mnenja niso vredna nic, stejejo le fakti.

Lahko tudi sam poklices na par pristojnih mest od Zpiza dalje in se pozanimas. A kljub temu  rabis cloveka, ki cel sistem pozna!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close