Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nepremičnina kot naložba?

Nepremičnina kot naložba?

Je stanovanje ok naložba ali je bolje tiščati denar na banki?

Slabost  pri stanovanju je, če je slučajno prazno, da stroške imaš vseeno in to kar dosti.

Pa ukvarjanje z najemniki tudi ni enostavna stvar.

Po drugi strani pa denar na banki izgublja na vrednosti.

Torej a se splača kupiti manjše stanovanje, ga oddajat ali raje tiščati denar na banki?

Kake sklade, delnice, to pa ne bi. Zlato mogoče kaj malega, ampak ne pa nekaj 10 jurjev.

Nepremičnina je že celo zgodovino človeštva najbolj donosna in sigurna naložba. V redkih primerih propade vojna potres, pa še takrat morda dobiš vsaj delež nazaj. Zlato papir propade fizično ne moreš nosit s seboj ko bežiš. Kripto je ogromno tveganje. Delnice obveznice so tudi tvegane bolj.

Moj namen je stanovanje oddajat, ampak kaj pa, če oddaja ne uspe? Mogoče ne bo zanimiva lokacija, stanovanje ali pa naletim na motene najemenike?

Ker, če imaš pa stanovanje dalj časa prazno, si pa na izgubi. Stroške moraš vseeno plačevat. To zna biti kar nekaj denarja na leto.

Nepremičnine so vedno dobra naložba, poleg zlata.

Midva sva sicer nabavila zemljo, trenutno je to po prostorskem planu še športno turistično področje, ob naslednji spremembi OPP bo gradbeno področje.

Torej porast vrednosti nekje v petih letih vsaj x 5.

Za koliko časa? Imaš namen potem to za penzijo imet ali kot dodatek sedaj? Boš najemnino varčeval ali zapravljal? Imaš otroke?

Za vezavo lahko dobiš čez 3% pri naših bankah, na tuji lahko dobiš 4%. Kar je nekje tam kolikor ti najemnina prinese. Čisti izračun, recimo da imaš 100k. To dobiš eno manjše stanovanje izven ljubljane. Za takšno stanovanje bo najemnina tam okoli 400e, mogoče 450. Recimo da je skozi oddano. 5400 max letno – davek – stroški sklada – zavarovanje stanovanja. Ti ostane nekje 3600 letno. Nekaj moraš dati še na stran če kaj crkne, za vzdrževanje stanovanja, morebitne obnove ipd.. Torej niti jurja letno več kot če imaš denar vezan, za to da imaš nonstop delo, mogoče probleme z najemniki, da ti kaj uničijo ipd..

Meni se ne zdi vredno.

Ne vem pa kaj imaš proti skladom. Je isto ali pa če imaš na banki, kam pa misliš da banke vlagajo tvoj keš? 😀 Letos je bil donos 16% na mojih povprečno. Zadnje 10 let 11%. V bistvu se mi prej kot v sedmih leti vloženo podvoji.

pri skladih lahko padeš ravno v krizo in si recimo 7 let pod vložkom, predno prideš na nulo. Sem pač probal pretekli krizni cikel. Vrednost stanovanj v letih vedno raste poglej uradne podatke. Najemnike pa najdeš za vsako luknjo. Na tebi pa je da izbereš prave. Odpreš s.p. za oddajanje in je davek minimalen. Stroški z dolgoročnim oddajanjem so zanemarljivi. Jaz imam ene not 10 let pa nisem imel nula stroškov. Plačam minimalen davek preko s.p. Če si pa lesen pa v krču pa pač ne boš zmogel tega hendlat.

S skladi imam slabe izkušnje. Tako, da ne bi več.

Tole z s.p pa zanimivao. Verjetno je to mišljen popoldanski s.p.?

V prihodnosti je moj namen prodati to stanovanje in kupiti dražje stanovanje.

V bistvu varčujem za stanovanje, vendar tam, kjer imam službo, ni šans, da kupim. Torej to varčevanje za nakup dražjega stanovanja v prihodnosti.

Bogati kupujejo diamante, ker gredo lahko kamorkoli z njimi v riti in si ko rabijo iz riti potegnejo zelo drago stvar. Bogatim namreč ne pregledujejo ritnih odprtin ko prečkajo meje državnih idiotizmov. Pa tudi Bitcoin kupujejo. Zlato pa prodajajo raji, ker imajo svoje rudnike zlata.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimnojeziher, 23.12.2024 ob 21:29

pri skladih lahko padeš ravno v krizo in si recimo 7 let pod vložkom, predno prideš na nulo. Sem pač probal pretekli krizni cikel. Vrednost stanovanj v letih vedno raste poglej uradne podatke. Najemnike pa najdeš za vsako luknjo. Na tebi pa je da izbereš prave. Odpreš s.p. za oddajanje in je davek minimalen. Stroški z dolgoročnim oddajanjem so zanemarljivi. Jaz imam ene not 10 let pa nisem imel nula stroškov. Plačam minimalen davek preko s.p. Če si pa lesen pa v krču pa pač ne boš zmogel tega hendlat.

Ce si stanovanje kupil kot  Anonimno Jezihar, ga ne moreš brez prenosa v dejavnost oddajati kot Anonimno Jezihar s.p.

Če pa ga preneseš v dejavnost, bo bolelo, ko boš s.p. zapiral in si ga vračal.

V Ljubljani se ne izplača. Stanovanjev prestolnici  ima vrhunsko ceno in že zdaj je polno obdavčeno, pa čeprav je staro 60 let. Že garaža je velik luksuz.

Nepremicnina ni tako dobra nalozba po tem jo odstejes vse stroske, delo z najemniki, davek itd. Mi oddajamo stanovanje za kratkorocni najem na AirBnB v tujini, ko nismo tam. Za zelo dober denar vendar so tudi stroski visoki, racunica je tam nekje 4% vrednosti na leto vendar mi uzivamo tam tudi po par mesecev tam. Obenem pa vrednost nepremicnine raste rahlo.
Bolje so delnice, skladi ali kripto. Za manjsi vlozek boljsi izplen.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonormnaaaassss, 24.12.2024 ob 06:57

Nepremicnina ni tako dobra nalozba po tem jo odstejes vse stroske, delo z najemniki, davek itd. Mi oddajamo stanovanje za kratkorocni najem na AirBnB v tujini, ko nismo tam. Za zelo dober denar vendar so tudi stroski visoki, racunica je tam nekje 4% vrednosti na leto vendar mi uzivamo tam tudi po par mesecev tam. Obenem pa vrednost nepremicnine raste rahlo.
Bolje so delnice, skladi ali kripto. Za manjsi vlozek boljsi izplen.

kdor si upa prodat stanovanje za recimo 300.000K in je to vse njegovo premoženje in ga dati v kripto vsaka čast. Imam občutek da nimate pojma o kripto. Dokler pimplate tam 1000€ v kripto, pa ste slučajno dali not ravno na dnu cikla, pa vam pol lepo raste 3 leta in mislite da ste pametni ko einštein…ste v težki zablodi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close