Sistem plač v javnem sektorju
Pozdravljeni!
Imam 12 let delovne dobe v privat firmi. Delo mi sicer odgovarja, me pa vabijo v javni sektor. Z njimi korektno sodelujem že nekaj časa, je pa nekaj ljudi odšlo in bi v resnici rabili še koga.
Izkušenj v stanju v javni upravi nimam.
Na čisto mimogrede postavljeno vprašanje, kakšna je plača, so mi rekli, da je 43. plačilni razred, kar pomeni 2470€ bruto.
Moja trenutna plača je zelo podobna.
Na prvi pogled se za javno upravi zdi veliko, ampak ko malo berem na internetu, ugotovim, da je regres v javni upravi minimalen, kar pomeni približno 1000€ manj kot v privat firmi. Tukaj dobim še eno plačo, bonus oz. izplačilo delovne uspešnosti in še božičnico oz. poslovno uspešnost.
Dodatek na delovno dobo imam v privat firmi 0,5% na leto, v javni upravi je 0,33% na leto.
Se pravi, če malo preračunam, v privatni firmi dobim skoraj 15 plač na leto.
Kako je s številom plač v javni upravi, tako opevanimi dodatki, napredovanji? Ne poznam in me resno zanima ali naj o ponudbi razmišljam ali naj jo preskočim.
Če je tam samo 12 plač in minimalni regres, mi to pri enaki osnovi bruto plači pomeni cca. 4500€ razlike na leto oz. 380 na mesec, kar se pa že pozna.
Se v javni upravi sicer da za kakšen razred še pogajati ali je to v resnici to?
Gospodarstvo, 10.07.2024 ob 19:14
Pozdravljeni!
Imam 12 let delovne dobe v privat firmi. Delo mi sicer odgovarja, me pa vabijo v javni sektor. Z njimi korektno sodelujem že nekaj časa, je pa nekaj ljudi odšlo in bi v resnici rabili še koga.
Izkušenj v stanju v javni upravi nimam.
Na čisto mimogrede postavljeno vprašanje, kakšna je plača, so mi rekli, da je 43. plačilni razred, kar pomeni 2470€ bruto.
Moja trenutna plača je zelo podobna.
Na prvi pogled se za javno upravi zdi veliko, ampak ko malo berem na internetu, ugotovim, da je regres v javni upravi minimalen, kar pomeni približno 1000€ manj kot v privat firmi. Tukaj dobim še eno plačo, bonus oz. izplačilo delovne uspešnosti in še božičnico oz. poslovno uspešnost.
Dodatek na delovno dobo imam v privat firmi 0,5% na leto, v javni upravi je 0,33% na leto.
Se pravi, če malo preračunam, v privatni firmi dobim skoraj 15 plač na leto.
Kako je s številom plač v javni upravi, tako opevanimi dodatki, napredovanji? Ne poznam in me resno zanima ali naj o ponudbi razmišljam ali naj jo preskočim.
Če je tam samo 12 plač in minimalni regres, mi to pri enaki osnovi bruto plači pomeni cca. 4500€ razlike na leto oz. 380 na mesec, kar se pa že pozna.
Se v javni upravi sicer da za kakšen razred še pogajati ali je to v resnici to?
Ni pogajanj. Plačni razred je določen. Kadar ima država denar, je vsakih 5 let napredovanje za en plačni razred, torej cca 45€ netto. Regres bo večno zakonsko minimalni. Trinajsta plača ali božičnica ne obstaja. Če je uveden tudi sistem pridobivanja nazivov, ti višji naziv prinese skok za 4 plačne razrede, ampak šele vsakih 5 let ali dlje.
Premisli. Če ti je delo OK, potem pojdi. Če ti je plača merodajna, pa raje premisli
Iz lastnih izkušenj… V javni upravi so plače za en k….
Računaj, da napreduješ na vsake tri leta, največ za dva razreda, če imaš vse tri ocene 5, drugače en razred.
Razpon delovnega mesta je cca 10 plačnih razredov, pa računaj čez koliko let boš tam.
Malica minimalna, prevoz minimalen, regres minimalen, nobenih nagrad in brez božičnice.
Lahko si nagrajen za delovno uspešnost, kar presodi sam direktor, mislim, da max 20% bruto plače.
Je več dopusta ponavadi kot v gospodarstvu, to je res.
Jaz sem iz javnega sektorja šla v gospodarstvo in mi ni žal.
So napredovanja vezana na delovno mesto? Se pravi “jutri” začnem v 43. PR, 2027 lahko napredujem v 44. ali 45. PR. Ali je možno tudi, da sploh ne napreduješ?
Ali se obstoječa delovna doba že šteje v to?
Kaj pa se ocenjuje? Ali to ocenjuje direktno nadrejeni (npr. vodja oddelka – kje ima tak vodja samo 1 podrejenega) ali glavni capo di banda?
Kaj pa je sistem pridobivanja nazivov? Recimo če imam ponudbo za DM podsekretar – ali potem postanem sekretar?
Verjamem, da so vprašanja za tiste, ki ste v JUb verjetno smešna, ampak meni za sistem sploh ni poznan.
Malica, prevoz sta mi pa ušla iz glave. To je tudi potem kakšnih dobrih 50€ dodatne razlike.
Kako pa jez dopustom? Je tudi določen ali se tukaj lahko kaj spogajaš?
Po eni strani bi mi pasalo, ker se res manj obremenjuješ s tem kako bo firma laufala in take reči, se pa ta brezskrbnost očitno res pozna v finančnem smislu.
1. Napredovanja so izključno vezana na ocene. Ko pridobiš tri ocene, naslednje leto napreduješ. Eno leto ena ocena. Tri petice prinesejo dva razreda, petice in štirice en razred, ostalo nič. Tako, da seveda lahko se zgodi, da ne napreduješ.
2. Obstoječa delovna doba se šteje v bruto plačo, 0,33 % na leto.
3. Oceno poda direktor. Marsikje se ocenjuje na podlagi poznastva… Kriteriji so splošni npr. strokovnost itd. Lahko te vsako leto oceni slabo, seveda pa lahko pridobiš tudi petice ampak napredovanja so samo, ko dobiš tri ocene, oziroma, ko imaš tri ocene v roki, leto zatem, ko dobiš zadnjo.
4. Ne, delovno mesto ne prinaša naziva sekretar. Tukaj bi morali dobiti novo pogodbo za novo delovno mesto.
Nekaj je napredovanje v nazive, nekaj pa drugo delovno mesto.
5. Dopust se določa na zakonski podlagi (ZDR-1). Je pa nek plus, ker dobiš kar nekaj dni lahko na izobrazbo, pogoje dela itd. Hitro si na 30 dneh, lahko tudi več seveda.
5. Brezkrbnost niti ni tako ziher v javnem sektorju. Odvisno za kaj si odgovoren.
Sama se tja verjetno ne vrnem več, edino za plačne razrede preko 50 dalje.
Vsi opevajo javni sektor, večinoma tisti, ki v njem ne delajo.
Javna uslužbenka, 10.07.2024 ob 19:20
Ni pogajanj. Plačni razred je določen. Kadar ima država denar, je vsakih 5 let napredovanje za en plačni razred, torej cca 45€ netto. Regres bo večno zakonsko minimalni. Trinajsta plača ali božičnica ne obstaja. Če je uveden tudi sistem pridobivanja nazivov, ti višji naziv prinese skok za 4 plačne razrede, ampak šele vsakih 5 let ali dlje.
Premisli. Če ti je delo OK, potem pojdi. Če ti je plača merodajna, pa raje premisli
Napredovanja v nazivih prinesejo skok za 3 plačne razrede, ne za 4.
Pa še to na delovnih mestih, ki to omogočajo, npr.svetovalec 1, svetovalec 2 in svetovalec 3.
Glede dopusta je treba preveriti tudi v panožnih kolektivnih pogodbah, ki določajo še kak dodaten dan poleg ZDR-1.
Za redno delovno uspešnost se deli masa plač v višini 2%, razdeli se glede na ocene vseh zaposlenih, tako da je lahko tudi 0.
Kot so povedali, božičnice, 13.plače ni, regres je minimalen, prehrana je minimalna, prevoz je 10% cene bencina ali pa pavšal 30€ za delo cel mesec, če si doma nekje med 2-5 km od službe
Kilometrina na službeni poti je 30% cene bencina, dnevnice so nižje kot v gospodarstvu.
Kot rečeno, sem bila zaposlena v JS, napredovala do maksimuma mojega delovnega mesta, pa sem šla v gospodarstvo.
Moj neto ob prestavitvi je bil višji kot bruto v JS, delo manj strešno, saj delava 2 to, kar sem v JS delala sama in še eno imamo, ki lahko po potrebi pomaga.
Ne, saj delo poznam in se mi zdi zanimivo. Zaposlitev bi bila na srednje veliki občini. Tam lahko v zdajšnje delo dobim še drug vpogled, kakšna dodatna izobraževanja, izkušnje …
Samo nočem se pa zakvačkati in iti nekam, kjer bomo z mojim delom veliko težje živeli. 500€ razlike na mesec se pa nekje zagotovo že pozna. Veselje do dela gor ali dol.
In če me nekam vabijo (na prejšnji razpis ni bilo ustreznih prijav), potem je le fer od mene, da z malo več odgovornosti pogledam na opcijo.
JS ne poznam nič in sprašujem ravno zato da predse dobim eno sliko.
Povsod poslušamo, kako se v JS cedita med in mleko, kako nihče nič ne dela, kako so ves čas na bolniških in dopustih in kako so bajno plačani, ampak očitno ni tako. Jasno mi je tudi, da mora biti delo opravljeno, da so celo roki, ki so v večini primerov bolj rigorozni kot v privat sektorju.
Gospodarstvo po drugi strani trenutno začenja kihati. Pri nas je upad naročil precej velik. Kolikor slišim imajon podobno sliko v veliko drugih firmah.
Ja, pozabila sem omeniti tistih 2%, ki se prerazporedi. Meni se je pri manjšem kolektivu (35 ljudi) to poznalo cca 10 € mesečno, če sem imela dopust še manj.
Na občinah se kar dela, ker je projektov zmeraj malo morje, vsaj v srednje velikih in večjih.
Vaša odločitev, sama zase vem, da se ne vrnem.
Govori se marsikaj, verjetno je nekaj tudi resnice v tem. Odvisno kje. Tako kot je to tudi v gospodarstvu, nekje se dela več, nekje manj.
Še to, če gre kdo v bolniško in nekdo drug prevzame poleg svojega še njegovo delo, se lahko (ni pa nujno) iz prihranka izplača 20% povečanega obsega dela. Ni pa v takem primeru plačanih nadur.
Običajno se to izplača, ko pride do refundirane bolniške, prej ne, pa še takrat ni nujno, da se izplača. Lahko pa se, ker takrat ni porabljenih (oz.so refundirana) sredstva za plačo tistega, ki je v bolniški. Torej dvojno delo, plača 120%.
Sem iz majhne občine. Dela se precej, tudi izven delovnega časa. Razpon dela je širok (širši kot v večjih občinah, kjer je več zaposlenih in bolj definirani oddelki). Ni nobenega nagrajevanja, napredovanje po 3eh letih večinoma zamuja oz. moramo prositi, da se to uredi.
Jaz sem 44 plačni razred in če ne bi imela otrok prijavljenih je plača okoli 1500 eur. Meni je trenutno ena stvar bistvenega pomena zato ne grem iz JS, bom pa slej ko prej razmišljala o gospodarstvu (tam sem pred tem že delala in se je delalo manj).
Glej, če si zdaj zaposlena v gospodarstvu in imaš res višji regres od minimalnega (veliko podjetij v gospodarstvu plačuje kar minimalnega in ne višjega), plus 13 plačo itd, pač ostani tam. Ker takih podjetij ki imajo toliko bonitet kot jih navajaš je v Sloveniji zelo zelo malo!
Imaš pa v JU druge bonitete – predvsem nisi odgovorna za nič, napreduješ glede na leta, ne glede na to ali si dobra delavka ali ne, lahko greš na dolgotrajno bolniško zaradi “izgorelosti”, lahko si nonstop na porodniških, imaš zagotovljeno in redno plačo, lahko pokoristiš ves dopust, v delovni čas se ti šteje vsaka sekunda štempljanja itd.
Pač izbereš, kaj želiš. Varnost in udobje ali pa denar.
Enstm, 11.07.2024 ob 06:42
Ja, pozabila sem omeniti tistih 2%, ki se prerazporedi. Meni se je pri manjšem kolektivu (35 ljudi) to poznalo cca 10 € mesečno, če sem imela dopust še manj.
Na občinah se kar dela, ker je projektov zmeraj malo morje, vsaj v srednje velikih in večjih.
Vaša odločitev, sama zase vem, da se ne vrnem.
Govori se marsikaj, verjetno je nekaj tudi resnice v tem. Odvisno kje. Tako kot je to tudi v gospodarstvu, nekje se dela več, nekje manj.
Če se imaš rada stran od JU. Politika je vanj pripeljala toliko političnih in takih in drugačnih kadrov, da je produktivno delo nemogoče. Plačan si kot komu lezeš v rit.
enostavno523, 11.07.2024 ob 10:20
Glej, če si zdaj zaposlena v gospodarstvu in imaš res višji regres od minimalnega (veliko podjetij v gospodarstvu plačuje kar minimalnega in ne višjega), plus 13 plačo itd, pač ostani tam. Ker takih podjetij ki imajo toliko bonitet kot jih navajaš je v Sloveniji zelo zelo malo!
Imaš pa v JU druge bonitete – predvsem nisi odgovorna za nič, napreduješ glede na leta, ne glede na to ali si dobra delavka ali ne, lahko greš na dolgotrajno bolniško zaradi “izgorelosti”, lahko si nonstop na porodniških, imaš zagotovljeno in redno plačo, lahko pokoristiš ves dopust, v delovni čas se ti šteje vsaka sekunda štempljanja itd.
Pač izbereš, kaj želiš. Varnost in udobje ali pa denar.
Na nekaterih delovnih mestih mogoče res niso posebej odgovorni, tam, kjer sem bila jaz, sem imela konkretno odgovornost, tudi kazensko in roke, ki so bili zacementirano. Se je pač takrat delalo dlje.
Res pa je, da sem del teh ur lahko koristila, vseh ne, ker so bili že novi roki za kaj drugega.
Dopusta sem imela več 30 dni, a sem se res morala potruditi, da sem večino pokoristila. Tudi namesto kake bolniške sem dala dopust ali pa delala od doma.
Kot sem napisala, zdaj delam precej podobno delo, sva dve, prej sem bila za precej podoben obseg sama, imava še občasno pomoč tretje, plača neto je zdaj že kar nekaj višja kot pa je bila prej bruto (in sem bila že v najvišjem PR z napredovanji).
Ja, trenutno imam 2400 bruto plus regres, bonus in sedaj že nekaj let še božičnico. Na koncu se kar poznata in bonus in božičnica.
Božičnice letos verjetno ne bo, bonus bo, ker imamo vnaprej določena merila in imam v veliki meri naloge že izpolnjene. Kako bo drugo leto, bomo videli.
Ja, imam pa kar nekaj odgovornosti. Trenutno me malo daje stres, ker je precejšnji upad naročil. Slabo spim, ker ne vem kaj naj še naredim.
Dopusta mi na koncu vedno kakšen dan ostane. Na bolniško grem redko. Ko so otroci bolni, jih prevzame mama.
Verjamem da je na občini dovolj dela, ampak verjetno se delo precej ponavlja in si lahko zoptimiziraš naloge. Nekaj takega bi mi pasalo.
Kateri del JU ima pav resnici najmanj dela? Kakšno nepomembno ministrstvo?
Kako je pa z delovnim časom v JU? Se z vodjo da kaj dogovoriti, da greš med službo npr. na govorilne ure in potem enkrat potegneš ali so pravila za vse rigorozna in stroga? Če rečem iz glave, bolj pričakujem, da je strogo od-do glede na to, da so objavljeni poslovni in uradni delovni časi.
Preseneča me, da vas je veliko šlo iz JU v gospodarstvo. Vedno se mi je zdelo, da v gospodarstvu ne jemljejo delavcev iz JU prav zato, ker je JU malo na slabem glasu glede produktivnosti.
Verjetno moraš požreti tudi kakšen drek, ko se kdo nate spravi s kakšnimi napadi da nič ne delaš?
Glede delovnega časa je bolj strog sistem kot privat sektor. Štemplanje za odhod in prihod ter malico. Nemoraš imeti sistema “prej prides prej gres” Ampak je strogo določen delavnik od 7-3 vsaj v mojem primeru. Že za 15 minutni odhod prej moram izpolniti dovolilnico. Sploh pa, da bi kar med službo šel na govorilne to pozabi.
Gospodarstvo, 11.07.2024 ob 06:33
Ne, saj delo poznam in se mi zdi zanimivo. Zaposlitev bi bila na srednje veliki občini. Tam lahko v zdajšnje delo dobim še drug vpogled, kakšna dodatna izobraževanja, izkušnje …
Samo nočem se pa zakvačkati in iti nekam, kjer bomo z mojim delom veliko težje živeli. 500€ razlike na mesec se pa nekje zagotovo že pozna. Veselje do dela gor ali dol.
In če me nekam vabijo (na prejšnji razpis ni bilo ustreznih prijav), potem je le fer od mene, da z malo več odgovornosti pogledam na opcijo.
JS ne poznam nič in sprašujem ravno zato da predse dobim eno sliko.
Povsod poslušamo, kako se v JS cedita med in mleko, kako nihče nič ne dela, kako so ves čas na bolniških in dopustih in kako so bajno plačani, ampak očitno ni tako. Jasno mi je tudi, da mora biti delo opravljeno, da so celo roki, ki so v večini primerov bolj rigorozni kot v privat sektorju.
Gospodarstvo po drugi strani trenutno začenja kihati. Pri nas je upad naročil precej velik. Kolikor slišim imajon podobno sliko v veliko drugih firmah.
Povprečne plača v JS so za več kot 30% višje.
To ocenjevanje v Ju bi se moralo ukiniti. Ker se ne ocenjuje po delu, amoak po prioadnosti oz. všečnosti. Avtorica, loh boš mela zdej šefa, kjer bo vse lepo invorav. Bi dobila pa kako godzilo, pa še do napredovanja v treh letih ne boš prišla. Tko da avtorica, če bi mela srečo za npredovanje s tem plačnim, bi se ti poznalo cca 100 neto, če bi za dva napredovala. Čez denar gledano, se ti krepko ne splača v ju..
To je dejstvo, 11.07.2024 ob 13:18
Povprečne plača v JS so za več kot 30% višje.
Seveda so, predvsem na račun zdravnikov in njihovih dežurstvo, pripravljenosti…
Kot sem napisala, ko sem iz JS šla v gospodarstvo, je bila moja neto plača malenkost višja kot pa bruto v JS.
V JS sem bila na maksimumu napredovanj, tu sem prav tako napredovala in skoraj podvojila plačo.
Gospodarstvo, 11.07.2024 ob 11:41
Ja, trenutno imam 2400 bruto plus regres, bonus in sedaj že nekaj let še božičnico. Na koncu se kar poznata in bonus in božičnica.
Božičnice letos verjetno ne bo, bonus bo, ker imamo vnaprej določena merila in imam v veliki meri naloge že izpolnjene. Kako bo drugo leto, bomo videli.
Ja, imam pa kar nekaj odgovornosti. Trenutno me malo daje stres, ker je precejšnji upad naročil. Slabo spim, ker ne vem kaj naj še naredim.
Dopusta mi na koncu vedno kakšen dan ostane. Na bolniško grem redko. Ko so otroci bolni, jih prevzame mama.
Verjamem da je na občini dovolj dela, ampak verjetno se delo precej ponavlja in si lahko zoptimiziraš naloge. Nekaj takega bi mi pasalo.
Kateri del JU ima pav resnici najmanj dela? Kakšno nepomembno ministrstvo?
Kako je pa z delovnim časom v JU? Se z vodjo da kaj dogovoriti, da greš med službo npr. na govorilne ure in potem enkrat potegneš ali so pravila za vse rigorozna in stroga? Če rečem iz glave, bolj pričakujem, da je strogo od-do glede na to, da so objavljeni poslovni in uradni delovni časi.
Preseneča me, da vas je veliko šlo iz JU v gospodarstvo. Vedno se mi je zdelo, da v gospodarstvu ne jemljejo delavcev iz JU prav zato, ker je JU malo na slabem glasu glede produktivnosti.
Verjetno moraš požreti tudi kakšen drek, ko se kdo nate spravi s kakšnimi napadi da nič ne delaš?
V mojem primeru glede delovnega časa ni bil problem. Ok, obvezna prisotnost med določenimi urami, vendar sem se lahko dogovorila za vsako stvar.
To je pomoje stvar vodje, v kolikor pa delovno mesto zahteva tvojo prisotnost med določenimi urami pa je pač to narava dela (npr. delovni čas za stranke itd.).
Hja, meni so sicer govorili, da sem nora, ker zapuščam JS, vendar se mi to pozna cca 4000€ letno, kar ni drobiž.
V javnem sektorju ali javni upravi je vse odvisno od najprej direktorja, potem narave dela, pa tudi lastne organizacije in delavnosti.
Ja, plače v povprečju naj bi bile višje, ampak vsi vemo kdo to povprečje dejansko dviguje. V reali pa so skoraj do 30 PR na minimalni plači. To pa je ogromno javnega sektorja
Delam v javnem sektorju zdravstvo pisarna in je ta plačilni sistem katastrofa. Pred kratkim sem naredila VI stopnjo ekonomije in imam plačo 1.300 evrov z malico in prevozom. Delam že 22 let v pisarni v javnem zavodu pa sedaj pa žvotarim. Razmišljam o menjavi službe pri 47 letih. Pa to je bolano. Katastrofa.
Rak.
Forum je zaprt za komentiranje.