Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Polvikanje, vikanje – kaj uporabljate?

Polvikanje, vikanje – kaj uporabljate?

Kaj uporabljate, pol vikanje ali vikanje?

Recimo, če govorite z neko žensko, rečete:

1. Ste šli? Ste naredili? Ste pojedeli?

ali

2. Ste šla? Ste naredila? Ste pojedla?

Jaz uporabljam prvo varianto. Vse pogosteje pa slišim drugo varianto. Kaj pa je sploh prav?

Vikanje. Polvikanje je spakedranščina.

Jaz rečem:”kaj mislijo gospa? So gospa jedli?”

Ali vikam ali tikam, vmesne variante ne uporabljam.

Se pravi vikanje je tudi slovnično pravilno?

Kje se pa to polvikanje uporablja? Pri nas doma pa ljudje v okolici tudi, smo vedno uporabljali vikanje. Sem pa iz Savinjske.

Mogoče je to polvikanje narečna posebnost? Slišim pa to tudi kdaj na radiju, TV.

2.varianto.

Obvezno vikanje, ki je tudi ena od slovničnih zadev, ki jo mnogi ne znajo uporabljati. Pol vikanje je napačno, onikanje arhaično, koga se tika, pa upam, da ima vsak pri sebi razčiščeno.

Me veseli, da nisem edina, ki ji je polvikanje čudno :).

Službeno ljudi vikam,   nagovorim jih s priimkom.

Po telefonu predstavim firmo in takoj zatem predstavim sebe s priimkom.

Odgovor na objavo uporabnika
vikanje, 28.02.2024 ob 08:44

Kaj uporabljate, pol vikanje ali vikanje?

Recimo, če govorite z neko žensko, rečete:

1. Ste šli? Ste naredili? Ste pojedeli?

ali

2. Ste šla? Ste naredila? Ste pojedla?

Jaz uporabljam prvo varianto. Vse pogosteje pa slišim drugo varianto. Kaj pa je sploh prav?

a si mene kopiral iz ene druge teme že po 7 minutah moje objave

no potem moj odgovor že poznaš, ko ravno sprašuješ

meni je bolj domače na pol vikanje, ampak ne primer, ki ga je ENKIVE omenjal v eni drugi temi, ampak tale:

Gospa, a je tale pes ki za vami teče tvoj??

Ne, nikoga nisem kopirala, zato ne poznam tvojega odgovora.

Tale primer: Gospa, a je tale pes ki za vami teče tvoj??  – to je pa najprej vikanje, potem tikanje.  Zmeda pač. Ni to polvikanje, ampak zmeda.

vikanje, 28.02.2024 ob 09:47

Ne, nikoga nisem kopirala, zato ne poznam tvojega odgovora.

Tale primer: Gospa, a je tale pes ki za vami teče tvoj??  – to je pa najprej vikanje, potem tikanje.  Zmeda pač. Ni to polvikanje, ampak zmeda.

ne, nikoga nisem kopirala, je hrvatizem vmes

Polvikanje je ljubljanska spakedravščina. Ok, imajo pač svoje narečje. To ni problem. Problem pa je to, da to slišiš tudi na TV, kjer pa bi morali govoriti slovensko, ne pa LJ spakedravščine. Ne vem, mogoče so to južnaki prineseli v LJ, to polvikanje?

Vidi se, da vse manj ljudi obvlada jezik. Polvikanje je spakedranščina, ki izhaja iz časov, ko so nobel gospe po sili razmer morale vikati statusno nižje osebe. Da bi vseeno pokazale distanco, so uporabljale polvikanje.

Cilj sistema, 28.02.2024 ob 10:31

Vidi se, da vse manj ljudi obvlada jezik. Polvikanje je spakedranščina, ki izhaja iz časov, ko so nobel gospe po sili razmer morale vikati statusno nižje osebe. Da bi vseeno pokazale distanco, so uporabljale polvikanje.

mogoče, ampak danes je to neznanje

Pravilna je prva možnost, torej vikanje. Polvikanja ne uporabljam.

Vikanje.

Vikam popolne neznance in poslovno visje na lestvici.

Polvikam in vikam, kakor kdaj, ljudi, ki jih poznam in imam pogost stik z njimi, a hocem distanco.

Tikam vse ljudi, ki so mi blizu.

V mailih noben ne zna vikat.

Pozdravljen/Pozdravljena je vse polvikanje.

Vikanje je Pozdravljeni

Vikanje.

Pol vikanje se sliši pokroviteljsko.

Ne vem, kaj je z medicinci in trgovci. Kot, da drugega od pol vikanja ne poznajo. Upam, da od njih ne zahtevajo tega in so vsaj samoiniciativni pri tej trapariji.

Striktno uporabljam vikanje, tudi v zasebnih situacijah in ko govorim v narečju. Polvikanja ne prebavljam.

Pri nas na Primorskem se zelo uporablja polvikanje. Če vprašam ” a boste šli” namesto “a boste šel/šla”, me kar malo čudno gledajo. Zato pogovorno uporabljam polvikanje (je tudi bolj jasno, ali se nanaša na enega ali več sogovorcev) , pisno (tudi v e-pošti) pa striktno pravilno vikanje.

Pa ravno Primorci ste po drugi strani tisti, ki namesto dvojine množino uporabljate. A tam vam pa ni moteče?

Po moje imajo na medicinski prav predmet Polvikanje, ker vsi tako govorijo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close