Vlaganje v nlb sklad
Pozdrav,
Na nlb me je gospa nagovorila, da sem denar 30.000 vložila v sklad nlb, takoj po par dneh dobim obvestilo, da imam na skladu 29.500, torej že odbito provizijo, na katero me ni opozorila. Je kdo tu, ki se kaj na to spozna??
Naj dvignem ali pustim, sredstev pa ne potrebujem.
Hvala za nasvete!!!
Sklad, 14.02.2024 ob 19:05
Pozdrav,
Na nlb me je gospa nagovorila, da sem denar 30.000 vložila v sklad nlb, takoj po par dneh dobim obvestilo, da imam na skladu 29.500, torej že odbito provizijo, na katero me ni opozorila. Je kdo tu, ki se kaj na to spozna??
Naj dvignem ali pustim, sredstev pa ne potrebujem.
Hvala za nasvete!!!
v papirju piše, da si sklad vzame vhodno provizijo. In to ste podpisala.
je pa sklad na več let boljša naložba, kot imeti € na TRR. 30K€ pa je premalo za vstop na borzo vrednostnih papirjev.
Ker pišeš, da sredstev dolgoročno ne rabiš, potem njen nasvet niti ni bil slab. Slaba je bila le predstavitev, ker bi ti stroške morala omeniti.
Govorimo pa tule o daljši dobi kot eno leto (če misliš zaslužit), razen če se bo zgodilo kaj izjemnega in bo donos višji od pričakovanega. Skratka: če sedaj odkupiš, te čaka še t.i. izstopni strošek (kolikor se spomnim NLB je to 1% od vrednosti). Počakaj na donos in odkupi, ko se bo izplačalo. Bodi pa pozorna na to, da boš morala takrat plačati še davek na dobiček. Tega davka ne bo, če boš sredstva pustila notri vsaj 15 let (vsakih 5 let pa se znižuje).
Sklad, 14.02.2024 ob 21:58
In kaj mi svetujete zdaj, naj pustim vsaj za letos v skladu, podpisala sem, morala bi se prej pozanimati, posebej mi ni razložila, le, da je to ugodno, ker imam pač še sredstva na trr, prosim za nasvet.
Teh vloženih eur zdaj ne rabim, nebi pa rada izgubila.
Preberite pogodbo in pogoje poslovanja. Zelo odvisno je tudi v kakšen(obvezniški, delniški, domači delniški…) sklad ste vložili denar. Določeni skladi imajo višje tveganje in višji potencialni donos. Vendar ponudniki v donosu nikoli ne govorijo o stroških. Tej stroški vam po inflaciji poberejo polovico donosa. Morate jih plačati tudi takrat, ko borzni tečaji padejo.
Če ste že plačali stroške vodenja za eno leto je verjetno vseeno. Naredite simulacije, kaj se vam najbolj splača. Za navadne državljane tudi obveznica, ki jo izdajajo z 3.5% kuponomo(letnim donosom) verjetno ni tako slaba opcija. Na takšen način boste imeli garantiran donos naslednja 3 leta…. – obrestne mere na bankah za depoyite bodo verjetno padle.
Dober kompomis med tveganjem in donosom, so pasivni indexni ETF skladi. Za razliko od aktivno vodenih imajo zelo nizke letne stroške(max 0.1 – 0.5% ). Ker le sledijo indexu so tudi na daljši rok precej varni….
Ja folk kaj vam je, pa ne morte no svojega denarja dati v upravljanje nekomu kateremu dol visi za vas, sam sem se nategnil z Domelovimi delnicami, oziroma njihovo pooblaščenko, od takrat ne dam svojega denarja več nikomur v varstvo in upravljanje, samo ena šola je bila dovolj, kljub temu da sem na koncu zaslužil v kratkem času 2,5 kratnik, vmes je kazalo da sem izgubil vse…
Forum je zaprt za komentiranje.