Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zaradi visokega holesterola dobila Sorvasta tablete prosim za nasvete

Zaradi visokega holesterola dobila Sorvasta tablete prosim za nasvete

Kakšne izkušnje imate s Sorvasto? Levkociti prenizki: 3.7

Eritrociti previsoki: 5,31

hemoglobin previsok: 153

trigliceridi previsoki: 2,2

LDL holesterol previsok: 6,7

kalcij previsok: 2,59

vse ostalo bp oz v mejah normale od ščitnice, b12, magnezij, folna kislina, železo, kalij….

preveč cukra in premalo zelenjave?‍? alkohola ne pijem in ne kadim. Posledica slabega prehranjevanja?

starost 52let, pretežka 20kg

Kaj moram naredit, da se spravim v normalo? Katera hrana?

Joj, ste že utrujajoče s temi vprašanji… “Kaj moram naredit?”

Kot si že napisala.

MANJ CUKRA , več zelenjave.

Pa MIGAT!

Sorvasta za uravnavanje maščob v krvi, torej imaš previsok holesterol.

Odgovor na objavo uporabnika
Holesterol, 24.01.2024 ob 17:38

Kakšne izkušnje imate s Sorvasto? Levkociti prenizki: 3.7

Eritrociti previsoki: 5,31

hemoglobin previsok: 153

trigliceridi previsoki: 2,2

LDL holesterol previsok: 6,7

kalcij previsok: 2,59

vse ostalo bp oz v mejah normale od ščitnice, b12, magnezij, folna kislina, železo, kalij….

preveč cukra in premalo zelenjave?‍? alkohola ne pijem in ne kadim. Posledica slabega prehranjevanja?

starost 52let, pretežka 20kg

Kaj moram naredit, da se spravim v normalo? Katera hrana?

Temeljito spremenit prehranjevalne navade. Cukar zmanjšaj na minimum. Pa obvezno shujšat. Ni treba ravno na idealno težo, vsekakor pa vsaj 15 kil. Fizično aktivnost aktiviraj. Vsak dan vsaj pol ure hitre hoje in vaje za moč. Kilske uteži za začetek in poglej na netu, kjer imaš ogromno vaj za moč.

Če leta nič ali zelo malo skrbiš za svoje zdravje, se po petdesetem začnejo kazati rezultati “minulega nedela”. Si na dobri poti, da te začne matrat še hipertenzija, kakšno srčno popuščanje in si na dobri poti, da doživiš infarkt ali možgansko kap. Dobila boš še dodatne tablete, ki imajo vse po vrsti stranske učinke.

Saj te ne strašim, ampak danes sta glava vzroka smrti srčno-žilne bolezni in rak.

Tudi hormoni v meni vplivajo

Mene je po Servasti vse srbelo, nenormalno. In noro so me bolele mišice,  nenehno sem bila utrujena. Sem prenehala z jemanjem, je pa res, da sem bistveno spremenila prehrano. Veliko več zelenjave, nobenih OH…sem pa suhica, da ne bo komentarjev v stilu da moram shujšat ali kaj podobnega…

Samo povem, 24.01.2024 ob 17:57

Sorvasta za uravnavanje maščob v krvi, torej imaš previsok holesterol.

Si prebralo naslov teme? Za tisto ki ugotavlja da gre za visok holesterol

Kako spiš, a smrčiš, nehaš dihati med spanjem? Kakšne bolezni pljuč v življenju, astma, kratka sapa, bronhitisi? Predlagam slikanje dlani (stanje sklepov), sum na revmatični artritis. Dodatno še UZ abdomna, cikloergometrijo in spirometrijo. Kakšne težave s srcem?

Manj in bolj zdravo jej, ter se več gibaj.

Jem te tablete in nimam nobenih težav.Kot da jih ne konzumiram.

Želim spremeniti način prehranjevanja ker dosedanji me je pripeljal do sem kjer sem zdaj.

Spim dobro, uz trebuha še nisem imela, imam migreno brez aure za katero imam zdravila. Nikoli nisem bila športnica, na dan prehodim slabih 6km, vidim da ni dovolj.
Obremenitveni test in spirometrija bp. Zdravila mi je predpisal kardiolog h kateremu sem šla zaradi zadihanosti 5let nazaj. Na ravnem sem ok, malo klanca pa že lovim sapo.
Prvič sem se zredila več 20let nazaj ko sem nehala kaditi, drugič pa od 45leta do zdaj. Prej celo življenje bmi 18, tudi po dveh porodih bp nazaj v normalo.

Glede prehrane me zanima ali moram povečati vnos določene zelenjave? Sladkor mi je kot droga in ga moram odstraniti iz prehrane ker sem kot odvisnica.

Hvala vsem za nasvete

Holesterol, 25.01.2024 ob 07:21

Želim spremeniti način prehranjevanja ker dosedanji me je pripeljal do sem kjer sem zdaj.

Spim dobro, uz trebuha še nisem imela, imam migreno brez aure za katero imam zdravila. Nikoli nisem bila športnica, na dan prehodim slabih 6km, vidim da ni dovolj.
Obremenitveni test in spirometrija bp. Zdravila mi je predpisal kardiolog h kateremu sem šla zaradi zadihanosti 5let nazaj. Na ravnem sem ok, malo klanca pa že lovim sapo.
Prvič sem se zredila več 20let nazaj ko sem nehala kaditi, drugič pa od 45leta do zdaj. Prej celo življenje bmi 18, tudi po dveh porodih bp nazaj v normalo.

Glede prehrane me zanima ali moram povečati vnos določene zelenjave? Sladkor mi je kot droga in ga moram odstraniti iz prehrane ker sem kot odvisnica.

Hvala vsem za nasvete

Da ne bom pametovala kar tako v tri dni, ti bom raje o svojih izkušnjah. Sem starejša od tebe, 68+ in do predlani nisem imela nobenih težav. Se po meni res zredila, kot ti skoraj 20 kilc, ampak nisem jim posvečala prav veliko pozornosti. Jedla vse in tudi sladkarije so mi teknile. Kupiš eno številko večje oblačilo in je “urejeno”. Veliko hodila, ampak očitno tudi premalo. Dokler …

Se mi ni po enem takem celodnevnem pohodu zgodila atrijska fibrilacija. Po domače: noro razbijanje srca, pritisk v glavo, rdeča v obraz kot kuhan rak. Groza, kako je to nekaj neprijetnega. Poklicala 112, prileteli reševalci, me dali na nosila, takoj metuljčka v žilo leve roke in infuzija. Pritisk je bil 220/120 in srčni utrip 150/m. Kaptopril pod jezik in via urgenca na IPP. Trenutna situacija je bila rešena. Epizoda z AF se je zgodila še 2x in potem mi je rekel zdravnik, da se take epizode ne more reševat kampanjsko. Izvid 4-frakcijskih lipidov je bil previsok, kot pri tebi. Dobila napotnico za kardiologa. Opravil je UZ vratnih žil, srca, obremenitveni test, holter, saturacijo, celo na UZ spodnjih okončin sem šla, da izključimo globoko vensko trombozo.

Da skrajšam: Dobila 2 vrsti tabl za uravnavanje hipertenzije Prenessa in Amlessa), za srčno popuščanje (Concor COR), za znižanje holesterola Atoris in še Eliqis za redčenje krvi. Vsi po vrsti imajo različne stranske učinke, ampak nevarnost za možgansko kap ali infarkt je, upam, minimalna. H kardiologu hodim na kontrole 1x letno. V antikoagulantno ambulanto na pol leta.

Vzela sem se v roke. Vnos hrane zmanjšala za polovico. Kava adijo. Cuker tudi. Redni obroki in NOBENIH vmesnih prigrizkov. Vsak dan pol ure hitre hoje. Kupila uteži in vsako jutro vse vaje za moč in na tleh za vse ostalo. V dveh letih sem shujšala vseh 20 kilc.

Najtežje je disciplinirat samega sebe, ker slabe navade so tako globoko v nas, da se jih niti ne zavedamo, dokler nas na to ne opomni nenaden dogodek.

za Anonimno 8175

vsa ta zdravila jemlješ?

Ena podobno, 25.01.2024 ob 10:43

za Anonimno 8175

vsa ta zdravila jemlješ?

Jp. Vsa vsak dan, doživljenjsko. Nekje v aprilu ali maju imam ponovno kontrolo pri kardiologu.

Družinska anemneza naše razširjene familije je porazna. Oče umrl zaradi možganske kapi, mati dolgoletno srčno popuščanje in angina pectoris. Stric po mamini strani umrl zaradi možganske kapi pri 60ih. Moj bratranec po mamini strani možganska kap pri 50ih. Preživel, ampak je samo bilka, na vozičku, plenice, težko govori. Zase bi rekla, da #boljš, da ne bi#. Moja sestra imela strdek v možganih pri 27ih. Preživela brez hujših posledic. Že vsaj 14 let tudi jemlje vse podobne tablete kot jaz.

Sva se pogovorila z kardiologom glede stranskih učinkov in družinske obremenjenosti. Pri dveh slabih možnostih, se pač odločiš za manj slabo.

Sorvasta meni ni pomagala, smo zamenjali za cholib. Vendar je zdravnica poudarila, da je zdravilo samo podpora dieti in treningu. V dveh letih sem popolnoma opustil alkohol in zelo spremenil prehranjevanje (zelo spremljam vsebnost maščob v prehrani). Jem sicer vse,vendar veliko manj “slabih” stvari in več sadja, zelenjave. Večinoma opustil sem edino res škodljive (vsaj zame) zadeve – fast food, razne pice, zadeve iz pekarne, pogrej in pojej obroke itd. Več kot enkrat mesečno tega ne jem. Močno sem pojačal gibanje, striktno avto uporabljam samo za razdalje več kot 3 km v eno stran. Po domačem kraju peš ali s kolesom. 2x tedensko v hrib za uro in pol, obvezno pa vsak dan vsaj na sprehod.
Po dveh letih sem brez zdravil in z lepimi izvidi.

Anonimno 8175, 25.01.2024 ob 11:29

Jp. Vsa vsak dan, doživljenjsko. Nekje v aprilu ali maju imam ponovno kontrolo pri kardiologu.

Družinska anemneza naše razširjene familije je porazna. Oče umrl zaradi možganske kapi, mati dolgoletno srčno popuščanje in angina pectoris. Stric po mamini strani umrl zaradi možganske kapi pri 60ih. Moj bratranec po mamini strani možganska kap pri 50ih. Preživel, ampak je samo bilka, na vozičku, plenice, težko govori. Zase bi rekla, da #boljš, da ne bi#. Moja sestra imela strdek v možganih pri 27ih. Preživela brez hujših posledic. Že vsaj 14 let tudi jemlje vse podobne tablete kot jaz.

Sva se pogovorila z kardiologom glede stranskih učinkov in družinske obremenjenosti. Pri dveh slabih možnostih, se pač odločiš za manj slabo.

za Anonimno 8175

Po vsemu spremenjenemu načinu življenja, prehranjevanja, izgubi kilogramov in podobno, se ti rezultati v krvi niso spremenili – ni šlo na bolje? Ne gre mi skupaj uspešno spremenjen način življenja in toliko zdravil, ker se mi zdi, da na eni točki bi morala vsaj eno ali dve zdravili odstraniti.

Ena podobno, 25.01.2024 ob 14:02

za Anonimno 8175

Po vsemu spremenjenemu načinu življenja, prehranjevanja, izgubi kilogramov in podobno, se ti rezultati v krvi niso spremenili – ni šlo na bolje? Ne gre mi skupaj uspešno spremenjen način življenja in toliko zdravil, ker se mi zdi, da na eni točki bi morala vsaj eno ali dve zdravili odstraniti.

Naslednjo kontrolo pri kardiologu imam aprila ali maja. Termina še nimam, ker mi, zaradi stavke, osebna zdravnica ne more izdati napotnice za nenujni pregled. Ok, bom počakala. Verjetno se bo pregled zamaknil za kakšen mesec.

Preden grem do kardiologa, moram opraviti krvne preiskave, kontrolo 4-frakcijskega lipidograma in določitev bio markerja proBNP, ki je klinični pokazatelj srčnega popuščanja. Na podlagi teh izvidov, novega UZ vratnih žil in srca in ehokardiograma, se bo kardiolog odločil, kaj še ostane in kaj lahko opustim.

Spremenjen prehranski režim, aktivna telesna dejavnost in ohranjanje telesne teže pa seveda ostaneta.

Hemoglobin pa res ni previsok. Je zelo dober. Vse nad 120 je dobro.

Jem Sorvasto, pa nimam nobenih problemov. Ne vem kaj kompliciras.

Zdravnika prosi za napotitev v Center za krepitev zdravja, ki ga organizirajo različni zdravstveni domovi. Imajo dobre programe za zdravo hujšanje in spreminjanje življenjskega sloga.

ewtr, 25.01.2024 ob 11:52

Sorvasta meni ni pomagala, smo zamenjali za cholib. Vendar je zdravnica poudarila, da je zdravilo samo podpora dieti in treningu. V dveh letih sem popolnoma opustil alkohol in zelo spremenil prehranjevanje (zelo spremljam vsebnost maščob v prehrani). Jem sicer vse,vendar veliko manj “slabih” stvari in več sadja, zelenjave. Večinoma opustil sem edino res škodljive (vsaj zame) zadeve – fast food, razne pice, zadeve iz pekarne, pogrej in pojej obroke itd. Več kot enkrat mesečno tega ne jem. Močno sem pojačal gibanje, striktno avto uporabljam samo za razdalje več kot 3 km v eno stran. Po domačem kraju peš ali s kolesom. 2x tedensko v hrib za uro in pol, obvezno pa vsak dan vsaj na sprehod.
Po dveh letih sem brez zdravil in z lepimi izvidi.

Tole je pa lep rezultat! Kako visok holesterol si imel na začetku in koliko ga imaš zdaj?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close