Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nizek feritin,izpadanje las in tarafyferon

Nizek feritin,izpadanje las in tarafyferon

Pozdravljeni,

zanima me, če ima/je imel še kdo zelo nizek feritin in so ji/mu izpadali lasje in se plastili nohti? Šele po 3 mescih slabega počutja, ekstremnega izpadanja las in plastenja nohtov, so mi ugotovili, da nimam skoraj nič feritina. V petek moram še enkrat v laboratorij, nato pa bom začela jemati predpisane Taradyferon tablete. Zanima me, v koliko časa so vam pomagale in če se vam je stanje izboljšalo? Je karkoli, kar lahko še dodatnega jem izmed vitaminov/hrane, da se stanje prej izboljša?

Hvala za pomoč:)

Jaz sem bila na pregledu na hematologiji. Na srečo, razen nič feritina, ni bilo nič narobe. Morala sem jemat dvojno dozo železa, se ne spomnim več, katerega, dokler se mi zaloge niso napolnile, po tem pa še navadno dozo železa nekaj časa. Mislim, da je bilo to skupaj pol leta (pred tem pa pol leta ali še več jemala navadno mero železa, ni nič pomagalo, ker so bile zaloge prazne). Od takrat mislim, da je ok.

Redko čigavo telo dobro absorbira železo iz zdravil…  meni so pomagala navadne koprive… vsak dan ena žlica soka iz sokovnika…

Pojačaj estrogen.

Odgovor na objavo uporabnika
pokpollo, 25.10.2023 ob 14:22

Redko čigavo telo dobro absorbira železo iz zdravil…  meni so pomagala navadne koprive… vsak dan ena žlica soka iz sokovnika…

Ze vse zivljenje sem slabokrvna, ce jemljem zelezo, se popravi, ko neham, gre spet navzdol.

Pred casom sem bila stalno nekaj bolehna in sem zacela jemati visoke doze C vitamina in paziti na vecji vnos beljakovin (ne nujno mesa) , zeleza takrat nisem jemala, a se je popravilo.

Zdaj jemljem C vitamin 3 mesece, naredim 2-3 meseca pavzo, pa spet 3 mesece C vitamin.

Kup si šumeče tablete železo + vitamin C, majo po vseh trgovinah skor, poceni. Sam doza je 10x manjša kot tardyferon, tako da to dodatno. brez tardyferona ali samo s hrano bo zelo težko. S tardyferonom že lahko traja par mesecev, če so kakšni resnejši problemi zadaj.

Vitamin C pomaga pri absorbciji železa.

Prosim ne serji, za dnevno dozo železa za zdravega človeka bi morala pojest več kot kilogram kopriv, kakšna ena žlica sokca, nehaj zavajat ljud.

Tardyferon ma 5x dnevno dozo, 2 šumeči tableti 1x dnevno dozo. Kila kopriv ma samo 80 % dnevne doze.

Če že hočete vse “domače”, potem dajte en čist žebelj v limonin sok, da zarjavi, potem pa tisto spijte, bo vsaj železo not. Zato pa mamo tardyferon pa šumeče tablete, da vam ni treba tople vode izumljat. Koprive so pač švoh glede železa, ampak če ste pripravljeni 2 kg ali več požret kot kakšna krava (da nadomestite pomanjkanje, ne samo zadostite dozam zdravega človeka), bo pa tud ustrezna.

Lahko si tud začnete kuhat v litoželeznih posodah, dokazano gre nekaj železa v hrano. Efekt bo večji kot od kopriv.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close