Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Nega, ličenje in style Oblačila – gledate, da so …

Oblačila – gledate, da so …

iz bombaža? Zadnje čase opažam,daje na tržišču kar precej tudi lepih oblačil, ki niso samo iz naravnih materialov (bombaž, elastan ..). Nekaj oblačil imam, ampak opažam, da se hitreje spotim v njih. Kaj pa vi? Je prva stvar na oblačilu, ko ga pogledate sestava blaga?
Jaz bom od zdaj naprej bolj pozorna na to. ..

Ja, sama plastika, sintetika je še. Na žalost…mogoče v višjih razredih oblačil najdeš še bombaž, Žalostno.

Najprej pogledam, da ni iz Bangladesa ipd. Ne kupujem v Kik, Nkd, HM,CA,…. za 80% cunj imam siviljo. Spodnje perilo kupujem slovensko, z deklaracijo blaga….

In bombaž ter blago iz katerega delajo slovensko spodnje perilo pa proizvajajo v Prekmurju al kje????

Sama prisegam na naravne materiale, saj koža v njih diha. Sintetičnih stvari pa ne maram.

Ja seveda, naj bo se tako lep nek kos oblacila, ce je notri sintetika ne kupim.

a bjz bjz…a kaj je deklaracija blaga pa ne znas pogooglat?
Najlazje je pa citirat, pa se delat pametnega, svojega mnenja pa ne imet….

Potipam in pogledam deklaracijo, odkar se spomnim …

Ne bi zdaj o tem koliko te deklaracije sploh držijo – poreklo blaga pa skoraj nikjer ni napisano – samo proizvajalec.

Se vam še ni nikoli naredilo, da se oblačila z istim sestavom popolnoma drugače obnašajo???

Imam svoje mnenje in to zgleda bolj objektivno od tvojega.

Je pa res, ko pogledam po trgovinah, 90% plastike, zanikrno zašita, pomečkana ….

Ni vsako umetno vlakno enako. Mal poguglajte na to temo. Tako hvaljen bombaž je prepariran s toliko kemikalijami, da je čisto vseeno, če nosite sintetiko.

Dražja oblačila imajo vsaj minimalen delež elastana ali druge “plastike” za večjo obstojnost – ne izgubijo oblike, se ne raztegujejo in tako dalje.

ja bombaž niti slučajno ni več to kar je nekoč bil, zato pa se zdaj pojavlja na trgu bio bombaž ipd.

pa problem niti nitoliko v materialih, pač pa v barvah, s katerimi so ti materiali obdelani … to je šele strup za telo!

problem je res v tem, da je vedno manjša izbira oblačil iz naravnih materialov. Nič ne pomaga tipanje in gledanje, če ti ponujajo predvsem neko sintetiko, ki povrh ni še niti poceni.

Perilo počasi postaja sploh obup, vedno bolj mešajo bombaž z umetnimi materiali, kar se mi zdi nedopustno.

Naravni bombaž: to je v današnjih časih zelo težko dobiti. Kljub temu, da na oblačilih piše -bombaž, še ne pomeni, da je to tak kot se je dobil včasih. Z današnjo tehnologijo obdelujejo Kitajci bombaž tudi iz umetnega bombaža. Jaz sem naredila primerjavo 25 let stare bombažne majice in popolnoma nove ( pletla sem krpanko) Na pogled je bila nova videti boljša,mehkejša, vendar pa se je izkazalo pri pranju,barvanju,vpojnosti, obstojnost in sploh v vseh lastnostih veliko kvalitetnejše staro blago. Ugotovila sem, da etikete prenesejo vse kar piše, kar pa vsebuje pa mora ugotoviti vsak sam. Ne zaupam več NIKOMUR.

Gledam, da so iz prijetnih materialov:

bombaž, viskoza, modal, kaj v tem stilu. Tudi kak akril je kdaj ok ali poliester, ampak močno odvisno od kosa samega. Oprijete poliestrske majice ne bi nikoli kupila, top, ki ima pol akrila in pol bombaža pa je lahko zelo prijeten in nosiljiv.

Ne kupujem pa niti debelega bombaža, se mi zdi, da se hitro zasmradi. Sploh črne tkanine – verjetno zaradi vseh možnih obdelav blaga in barvanja. Res je, kar pravijo zgoraj, bombaž ni več, kar je bil. Danes je spremenjen, gojen in šprican s pesticidi, za pridelavo se porabi ogromne količine vode … Del rešitve je organski bombaž, a tega svet pridela mnogo premalo za vso potrošnjo.

Bo treba pač manj porabljati …

LP,
Lenka

********************************************************** http://www.Fashionista.si [url=http://www.fashionista.si/si/brskamo-po-omarah/poslji-nam-svojo-omaro]Kaj naj oblečem?[/url]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close