A se pred vrati sezuvate?
Ne. Zato je pri nas predsoba. Imamo omaro z čevlji, imamo mali tekač (zraven radiatorja) in spodaj karton na katerem se čevlji sušijo, če so mokri, če so od blata ali pa umazani pa jih nesem v kopalnico in očistim ter dam da se sušijo. Vsak dan pomijem in posesam celo stanovanje. To je vsa čistoča, ki jo potrebujem v stanovanju, da lahko hodim bosa/v zoknih/v copatih. Vsak si lahko v stanovanju uredi isto in ni nobene potrebe da bi bili čevlji po hodniku. Pa smo “mešana južnjaška družina” (bosansko-srbska) – ko imate toliko vedno za povedat da južnjaki to počnejo – pa se znamo obnašat, medtem ko tega ne morem reči za svoje čistokrvne slovenske sosede, ki imajo svojo cigansko predsobo lepo na hodniku. Tega, da se za zračenje uporabljajo okni in ne vrata na hodnik tudi ne vedo in njihovo zatohlo smrdljivščino vohamo 3. nadstropja višje.
Kaj počnete???
Prepoteno in umazano obutev puščate na stopnišču pred vhodnimi vrati v stanovanje?
Tole je zame too much, res.
Zakaj pravzaprav se obutev ne more odložiti in prezračiti v vašem stanovanju?
je problem pomiti ali posesati tla v predsobi?
Razumete pojem pred-sobe?
In kako na to navado gledajo sosedje, saj vendar (skupno) stopnišče ni vaš prostor za odlaganje česarkoli, kar se navadno in normalno odlaga v stanovanju?
No, zdaj vsaj vem, zakaj včasih v kakšnem blokovskem stopnišču tako obupno smrdi…
V stanovanju imate okna in vrata in poskrbite za zračenje in čiščenje, madona!!
Stokrat raje bosi doma v domačem stanovanju, kot pa noter s podplati obutve, ki je prej zunaj tlačila tla, na katerih so pljunki, izbljuvki raznih dihalnih okužb in bolezni, mačji, pasji in golobji iztrebki, človeški urin in bruhanje, cigaretni ogorki. Ni opcije, da to nosimo na tla našega domovanja. Čevlje na časopisni papir, pa v kurilnico, ali ven poleti na teraso, balkon, kamorkoli, samo ne na tla predsobe ali direkt v omaro. Preden damo obutev v omaro ali shranimo v čkatlo za naslednjo sezono, pa pošpricamo npr. s Spitadermom (razkužilo, ki je namenjeno tudi bolnišnični uporabi za razkuževanje rok, uničuje razne viruse in bakterije), posušimo na soncu/zraku in. In bo kar držalo, če vzdržuješ nek tak nivo higiene, ni bolezni. Pri nas že 3 leta nismo zboleli ( prehlad, navadne in trebušne viroze, ipd). je pa res, da drugače ne steriliziramo stanovanja, redno tedensko, plus 2x tedensko posesamo po potrebi.
Pa naj se kar najdejo licemerski odgovori in kvakalke, ki bodo hotele napast, da smo čistuni, ampak če hodiš bos po staovanju/hiš, pa če otroci po tleh z rokami med igro segajo, se valjajo in uživajo v svobodi gibanja na domačih tleh, je bolje, da mešajo hišni prah, kot pa ostanke npr. golobjih drekov, ki bi jih prinesli not s ceste. Tukaj gre tudi zaneko vrsto osebne higiene-sem spada tudi hoja zunanjo obutvijo po prostorih, ki so naša intima, kjer smo sproščeni, ali v nogavicah, ali pa bosi – hoja bosih nog je najbolj zdrava za stopala.
Lahko kar sklepamo, da nekateri nevzgojeni in nekulturni stanovalci blokovskih naselij ne marajo vohat svoje prešvicane ali kako drugače usmrajene obutve v svojem stanovanju, sosedje jopa morajo, ko jim jo puščajo na hodniku 😀 Saj ne moreš verjet, česa ste nekateri sposobni – zakaj bi vi vohali, če vam ni treba, ne? Naj se prelufta stran od vapih nosov. A balkona tudi nimate? Pa zjutraj malo prej vsat, pa čevlje noterna toplo dat, da se pogrejejo. Če pa balkona ni, pa pod kurilno peč na cajtng papir, magari v kopalnici. Nekaterim res prav pride zgovarjanje na navade, vero, ipd.
Sej ne morem verjet, v kakšnem sterilnem okolju eni živite, ha-ha!
Ne stopite s čevlji v stanovanje, ker se lahko otrok med igro z roko dotakne tal… Svašta!
Upam, da pol te iste sterilne mame ne nalagajo svojih otrok (v čevljih, ki so seveda hodili po pljunkih in izbljuvkih in čikih in urinu in še drugi svinjariji) v nakupovalne vozičke v merkatorju…
Pri nas pa pogumno stopimo s čevlji v svoje stanovanje, tud pucamo ne vsak dan po tleh niti obutve ne razkužujemo, pa smo še vsi živi in zdravi, tud otroka, čeprav sta se v otroštvu veselo plazila po tleh po celem stanovanju.
Draga soseda, razmišljam, da bom v bodoče predmete, ki v skupnem stopnišču nimajo česa iskati, odvrgla v smetnjak.
V kolikor si top znamkam obutve finančno nesposobna, da si v SVOJI predsobi urediš primeren odlagalni prostor za SVOJO obutev, ti lahko prijateljsko in brezplačno dostavim kletni regal, na katerega boš lahko v SVOJEM stanovanju odlagala SVOJE čevlje.
Pa kdaj boš dojela, da SKUPNO stopnišče ni TVOJE stanovanje??
Tudi če imaš ohoho znamke čeveljcev, si ne misli, da ne bodo ščasoma zasmrdele – kondenz se nabira, brez skrbi,pa naj bo čevelj popolnoma usnjen, ali pa iz umetnih materialov.
A je težko sirkovo ali pa drugo krtačo vzet, pa v kopalnici spucat dol umazanijo s tvojih top čeveljcev?Nas so to naši starši, pa babice naučil, so nam bili sami za vzgled, kako se čevlje čisti 😀
Ali pa morda mokro krpo, ali pa suho krpo in to v svojem domovanju lepo spucat? A morajo res tvoji sosedje gledat tvoje umazane čeveljce pred vrati? Kutura in bonton pa tak 😀 Saj več, kaj pravi pregovor: Na zunaj uj, od znotraj pa fuj.
No, pa čevlje kdaj okrog obrni, predno jih obuješ, ker imajo miši, pajki, stenice in druge manjše živali zelo rade toplo, drugače dičeše novo domovanje, vsaj čez noč 😉
Stokrat raje bosi doma v domačem stanovanju, kot pa noter s podplati obutve, ki je prej zunaj tlačila tla, na katerih so pljunki, izbljuvki raznih dihalnih okužb in bolezni, mačji, pasji in golobji iztrebki, človeški urin in bruhanje, cigaretni ogorki. Ni opcije, da to nosimo na tla našega domovanja. Čevlje na časopisni papir, pa v kurilnico, ali ven poleti na teraso, balkon, kamorkoli, samo ne na tla predsobe ali direkt v omaro. Preden damo obutev v omaro ali shranimo v čkatlo za naslednjo sezono, pa pošpricamo npr. s Spitadermom (razkužilo, ki je namenjeno tudi bolnišnični uporabi za razkuževanje rok, uničuje razne viruse in bakterije), posušimo na soncu/zraku in. In bo kar držalo, če vzdržuješ nek tak nivo higiene, ni bolezni. Pri nas že 3 leta nismo zboleli ( prehlad, navadne in trebušne viroze, ipd). je pa res, da drugače ne steriliziramo stanovanja, redno tedensko, plus 2x tedensko posesamo po potrebi.
Pa naj se kar najdejo licemerski odgovori in kvakalke, ki bodo hotele napast, da smo čistuni, ampak če hodiš bos po staovanju/hiš, pa če otroci po tleh z rokami med igro segajo, se valjajo in uživajo v svobodi gibanja na domačih tleh, je bolje, da mešajo hišni prah, kot pa ostanke npr. golobjih drekov, ki bi jih prinesli not s ceste. Tukaj gre tudi zaneko vrsto osebne higiene-sem spada tudi hoja zunanjo obutvijo po prostorih, ki so naša intima, kjer smo sproščeni, ali v nogavicah, ali pa bosi – hoja bosih nog je najbolj zdrava za stopala.[/quote]
Verjetno brisače perete vsak dan, gobico Viledo vsak dan novo, posteljino perete 2x na teden itd.
Razkuževanje obutve se meni zdi že bolano, pa rečte, kar čte…
No, super, kar pogumno stopajte naprej. Pa si raje še enkrat preberi sporočilo, kaj piše, da ne živimo v nobenem sterilnem okolju-če pospravimo 1x tedensko in dvakrat posesamo ( prah, usedli prašni mački, pa npr. drobtine), to je osnovna higiena vsakega gospodinjstva. Treba je znat pravilno brat in prebrat vse, ne samo tisto, kar je tebi všeč in kar ti paše, samo da lahko potem kvakaš nekaj nazaj.
Je pa še nekaj res -verjetno živiš v manjšem mestu, kot so MB pa LJ- pridi kdaj hodit po teh mestih, pa ti bo marsikaj razumljivo.
Pa naj se kar najdejo licemerski odgovori in kvakalke, ki bodo hotele napast, da smo čistuni, ampak če hodiš bos po staovanju/hiš, pa če otroci po tleh z rokami med igro segajo, se valjajo in uživajo v svobodi gibanja na domačih tleh, je bolje, da mešajo hišni prah, kot pa ostanke npr. golobjih drekov, ki bi jih prinesli not s ceste. Tukaj gre tudi zaneko vrsto osebne higiene-sem spada tudi hoja zunanjo obutvijo po prostorih, ki so naša intima, kjer smo sproščeni, ali v nogavicah, ali pa bosi – hoja bosih nog je najbolj zdrava za stopala.[/quote]
Verjetno brisače perete vsak dan, gobico Viledo vsak dan novo, posteljino perete 2x na teden itd.
Razkuževanje obutve se meni zdi že bolano, pa rečte, kar čte…[/quote]
Nisi prebrala podčrtanega pravilno – ker če bi, nebi kvakala neumnosti. Tipična MON-a.
Absolutno in totalno sem proti puščanju čevljev pred vrati. To je zame kmetavzarsko do amena.
Stanovanje ima predsobo, obstaja omara za čevlje in to je to. Hodnik je skupni prostor, lepo je, da je urejen in čevlji pred vrati ravno ne pripomorejo k temu. Pa je čist vseeno kakšni so… Stanovanje ima neko vrednost tudi glede na videz objekta, dvigala in tako kot popisane stene nižajo vrednost, tudi šara pred vrati naredi isto.
Sem v novem bloku in sem zelo zadovoljna, ker imamo to napisano tudi v hišnem redu. NIČ se ne pušča po hodnikih. V naši etaži sta le dve stanovanji in ogromna veža, in vsakič prav uživam v njeni praznosti. Nobenih čevljev, dežnikov, kakšne oarice, rož, slikic, ipd. Lepo.
Obvezno sezuvanje! Mi domaci itak, ko imam obiske, kar copate pripravim, me sploh ne gane, ker tako kot imamo mi pospravljeno mi nebo noben hodil v blatnih šulnih! Tudi jaz se avtomatsko sezujem ko gremo komu na obisk, pa neglede na to kaksno je!
Vrjeten bo men nekdo sedel v dnevni v blatnih gojzarjih, a tepih je bele barve!
Prevec truda ulozim, da bi mi kr eni hodili obuti!
Ni sans!
Sovražim, da ljudje puščajo čevlje v skupnih prostorih (na hodniku) pred svojimi stanovanji. Zgleda kaotično, kazi podobo bloka. Imaš svoje stanovanje, pa spakiraj svoje stvari tam kamor želiš. Komu je treba gledat sosedove čevlje, kolesa, smeti itd pred vrati na hodniku? Eno skrb za skupno lastnino pa bi od ljudi že pričakovala.
Na srečo so moji sosedje normalni. Kaj več kot vrečko smeti, ki stoji pred vrati uro ali dve enkrat na vsake kvatre in otroško kolo/voziček na hodniku še nisem videla. Meni še nikoli ni prišlo na misel, da bi karkoli razstavljala na hodniku, niti prej, ko smo imeli res malo prostora (manjše stanovanje).
Mi se sezujemo pred hišo, zvečer jih možek nosi v kurilnico, kjer imamo čez celo steno narejeno omaro s policami samo za čevlje:)
Včasih zgleda pred hišo, kot da nas 10 živi pri hiši:) Grdo, vem, sekiram se pa ne, rada imam v hiši čista tla:) Hodim samo v nogavicah po hiši, ker imamo tla topla(centralna razpeljana pod tlaki:)
Forum je zaprt za komentiranje.