Prvič z letalom kako
pozdravljeni,
sem kar razmisljam, koga naj vprasam, pa sem se odločil, da bom tukaj, ker me je sram nekoga vprašati, saj je vsakdo ze letel. Namreč, letim v Barcelono na prvi obisk k sinu, ki se je tja preselil leto nazaj. Moram prestopiti v minhnu. Kako poteka postopek, se jaz Čekiram na Brniku in potem se ne rabim več prikazovati na okencu v minhnu in delati ček in? Ali moram v munchnu zopet prevzeti kufer, ali me bo čakal v barceloni, ko pristanemo?
lep pozdrav, janko
Ne, v Münchnu ni treba spet se cekirat, gres za tablami za nadaljni let. Ampak, ker startas v Ljubljani verjetno, bodo itak slovenci v masini vprasaj kdo gre tudi naprej na let, itak skoraj vsi in se zmeni, da sledis in ti pokazejo, pol mores spet pravo cakalnico dobit. Nic strasnega. Vsi ki nadaljujete let greste v eno smer, vsi za München pa k traku za kufre.
V LJ na check-inu dobiš 2 karti, eno iz LJ do Munchna, drugo pa iz Munchna do Barcelone. Prtlaga, ki jo oddaš na check-inu bo avtomatsko naredila transfer. Tako, da jo prevzameš v Barceloni na luggage claim – gledaš table in številko leta. V Munchnu ti ni potrebno delati ne check-ina ne security checka samo gledaš terminal in potem vrata (gate) in potem tam počakaš in spremljaš table (včasih spremenijo vrata pa se moraš prestavit). Če se ne ne motim bos letel z linijo JP108, naj te ne zmede ker boste na letalu tisti za Munchen in Zurich … v Munchnu boš šel dol ostali pa naprej.
Drugace to velja za “povezane lete”, kjer ostaneš znotraj letališča. Če boš kdaj letel izven EU boš videl, da se ti kdaj bolj splača menjati letališča. Recimo letiš v London (Luton) in potem najameš taxi do Heatrowa in potem naprej. Takrat moraš prevzeti prtljago in iti iz letališča in potem na drugem letališču opraviti vse (checkin, security check). Pač nasvet če boš kdaj več potoval…
No, naj ti povem, da se obnašaš povsem slovensko. Ljudje smo, iz bog ve kakšnega razloga, okuženi z idejo, da če ne znaš vsega, da si idiot. Najbolj uporaben nasvet ever sem dobila od punce, mimogrede totalne frajerke in kulerke, ki je rekla, da bolj fukn.je.nega se nardiš, bolj ti pomagajo. In v bistvu te vidijo prvič, zadnjič in verjetno nikoli več, tako da njim je čisto vseeno, koliko fukn.je.nega se nardiš. To bi ti priporočila za prvo vodilo. Drugo, ne boj se uporabit informacij. Vprašaj prvič, če nisi prepričan, vprašaj drugič, če še vedno ne gre, vprašaj še petnajstič. Če ne drugega, je fajn, da ne zalutaš na kak terminal kilometer ali dva v kontra stran, ker pol gledaš ptiča samo skozi okno. Tretjič, če greš iz Brnika, bo prav gotovo še kdo na poti v Barcelono. Malo se podružbiraj in spet, naj ti ne bo nerodno navezat stika s kom, ki ima že kakšno zračno miljo v tazadnji. Ljudje načeloma mnogo raje pomagajo kot imamo predstavo in načeloma zelo malo te bi jih gledalo postrani, če bi povedal, da te je strah, ker si prvič na velikem letališču. Četrtič, če gre kaj narobe, tudi če zamudiš avijon, glej, saj ni neka taka grozna travma. Stane sicer nekaj zraven, pa ti kar tam na letališču pomagajo najti drugo najcenejšo povezavo. Če imaš vezano karto, pa sploh, meni niso nič dodatno priračunali, ko sem obtičala v Zurichu na border control in sem v vrsti samo poslušala, kako me še zadnjič kličejo. Sem dobila še brezplačen sendvič do naslednjega avijona. Za vsa vprašanja v zvezi s karto vprašaj že na Brniku na šalterju. Če imaš vezano karto do Barcelone (s prestopom), te bo tvoja prtljaga sama spremljala. Za prtljago na vmesnem letališču moraš sam poskrbeti, če imaš ločene karte. Sicer greš k sinu, ki bo prav gotovo poskrbel zate, če kufer pripotuje z zamudo, ampak sama dam med najnujnejše v ročno prtljago tudi perilo, zokne in kakšno dodatno oblačilo za dvakrat preobleči, ker je zoprno prvo iskat trgovine s cunjami, če tvoj kufer odpotuje v Singapur. Drugače pa letenje ni nič takega, saj veš, še noben ni ostal v zraku :-). Lep dopust in objem sina ti želim
No, naj ti povem, da se obnašaš povsem slovensko. Ljudje smo, iz bog ve kakšnega razloga, okuženi z idejo, da če ne znaš vsega, da si ******. Najbolj uporaben nasvet ever sem dobila od punce, mimogrede totalne frajerke in kulerke, ki je rekla, da bolj fukn.je.nega se nardiš, bolj ti pomagajo. In v bistvu te vidijo prvič, zadnjič in verjetno nikoli več, tako da njim je čisto vseeno, koliko fukn.je.nega se nardiš. To bi ti priporočila za prvo vodilo. Drugo, ne boj se uporabit informacij. Vprašaj prvič, če nisi prepričan, vprašaj drugič, če še vedno ne gre, vprašaj še petnajstič. Če ne drugega, je fajn, da ne zalutaš na kak terminal kilometer ali dva v kontra stran, ker pol gledaš ptiča samo skozi okno. Tretjič, če greš iz Brnika, bo prav gotovo še kdo na poti v Barcelono. Malo se podružbiraj in spet, naj ti ne bo nerodno navezat stika s kom, ki ima že kakšno zračno miljo v tazadnji. Ljudje načeloma mnogo raje pomagajo kot imamo predstavo in načeloma zelo malo te bi jih gledalo postrani, če bi povedal, da te je strah, ker si prvič na velikem letališču. Četrtič, če gre kaj narobe, tudi če zamudiš avijon, glej, saj ni neka taka grozna travma. Stane sicer nekaj zraven, pa ti kar tam na letališču pomagajo najti drugo najcenejšo povezavo. Če imaš vezano karto, pa sploh, meni niso nič dodatno priračunali, ko sem obtičala v Zurichu na border control in sem v vrsti samo poslušala, kako me še zadnjič kličejo. Sem dobila še brezplačen sendvič do naslednjega avijona. Za vsa vprašanja v zvezi s karto vprašaj že na Brniku na šalterju. Če imaš vezano karto do Barcelone (s prestopom), te bo tvoja prtljaga sama spremljala. Za prtljago na vmesnem letališču moraš sam poskrbeti, če imaš ločene karte. Sicer greš k sinu, ki bo prav gotovo poskrbel zate, če kufer pripotuje z zamudo, ampak sama dam med najnujnejše v ročno prtljago tudi perilo, zokne in kakšno dodatno oblačilo za dvakrat preobleči, ker je zoprno prvo iskat trgovine s cunjami, če tvoj kufer odpotuje v Singapur. Drugače pa letenje ni nič takega, saj veš, še noben ni ostal v zraku :-). Lep dopust in objem sina ti želim
https://www.munich-airport.com/airport-map-261352
https://www.munich-airport.com/_b/0000000000000001268325bb58930dcb/airport-guide-wegweiser-englisch.pdf
[/quote]
Ja, naši nekdanji južni bratje pravijo, ko pita ne skita. 😉
Če česa ne veš, vprašaš, na vsakem koraku je zmeraj polno ljudi okoli tebe, od potnikov do kabinskega in letališkega osebja.
Praviloma imaš povezovalen let oziroma connection flight, kar pomeni, da dobiš dve karti oziroma dva boarding passa in prtljaga gre direkt na končno destinacijo. Tukaj vsi predvidevamo, da greš iz Ljubljane in z Adrio / Lufthanso oziroma nekom iz Star Alliance skupine.
VENDAR, če si slučajno rezerviral dva leta preko katerega od nizkocenovnikov, recimo Easyjet ali Ryanair, potem je možno, da boš moral v Munchu vzeti prtljago in se ponovno čekirati. To le preveri, kaj in kako.
Drugače pa bodi na letališču cca 2 uri pred letom. Tam greš najprej na okence za Check-In oziroma se čekiraš: pokažeš potni list (osebno izkaznico), karto (ni nujno), oddaš prtljago in dobiš boarding pass oziroma vstopni ali vkrcni kupon ali kako se že reče po slovensko. Na tem vstopnem kuponu je tudi napisano, kdaj je boarding ali vkrcavanje na letalo. To je praviloma pol ure pred letom, zato moraš biti tam takrat.
Nato greš čez “carino”/ pregled potnikov do gate-ov, kjer so čakalnice, duty free, lahko tudi kakšne druge trgovine, odvisno od velikosti letališča. Čez carino ne smeš nesti tekočin, lahko pa npr vzameš prazno plastenko in jo potem na stranišču napolniš z vodo. Prtljago, ki jo imaš s sabo, torej ročno prtljago, torbico ipd, daš v škatle, ki gredo skozi rentgen. Tja daš tudi jakno, pas, uro, ponavadi še pogledajo boarding pass, ni pa nujno. Če piskaš, se morda še sezuješ in greš še enkrat skozi rentgen. Lahko da te pogledajo nato še s svojim detektorjem. Jaz skoraj vedno piskam;)
Tam pri gate-ih imaš napisano, kateri odhod je tvoj in kdaj je vkrcavanje. Brnik je majhen, a je v dveh nadstropjih, imaš še manjši Duty Free in bar, stranišča in čakalnice.
Ko prideš v Munchen, išči znake Connection Flights. Ves čas boš imel tudi ekrane, kjer so napisani pristanki – Arrivals in odhodi – Departures. Ti gledaš Departures. Imaš napisan Gate, kamor moraš iti, pa uro boardinga. Ne hodi proti Exit ali Luggage Claim, pojdi proti Connection Flights, da ostaneš znotraj letališča oziroma terminalov. Tam potem poiščeš nova vrata in tam čakaš, če imaš čas, bereš knjigo ali malo gledaš okoli po Duty Freeju;)
Nekatera letališča so večja in traja kakšnih 10 minut ali več, da prideš z ene na drugo stran letališča oziroma terminala oziroma do drugega gate-a, kjer imaš nato povezovalen let. Zato če si na tesnem s časom (glej čas boardinga in ne leta), pojdi raje kar do vrat in magari potem nazaj do kakšne trgovine, če te zamika:)
Ko prideš v Barcelono, greš za znaki Luggage Claim. Tam najdeš trak, kamor pride tvoja prtljaga – ponavadi traja nekaj časa, da jo z letala prestavijo in naložijo. Vzameš prtljago in greš proti izhodu – Exit.
Ves čas imaš ljudi, ki jih lahko vprašaš, prav tako imaš ves čas ekrane, kjer so relevantne informacije. Nisi edini, ki greš prvič, nisi edini, ki boš prvič na enem od teh letališč.
Meni je vedno zanimivo gledati po Duty Freeju in knjigarnah, kaj vse imajo. Pa malo gledati ljudi in se spraševati, kam so namenjeni;)
Če slučajno kateri od tvojih letov zamuja, sporoči to stevardesi ali kateremu od letaliških delavcev in vprašaj, kako je s povezovalnim letom. Včasih te kličejo, če si pozen, včasih te celo počakajo in te pospremijo tja, čisto odvisno.
Malo dolg post, ampak poskušam zajeti vse, česar se spomnim. Na koncu pa ni noben big deal, samo pazi, da imaš dokumente, denar, po potrebi karto in da s sabo na letalo ne neseš stvari, ki so prepovedane (npr. škarjice, voda…) ter da je ročna prtljaga v okviru določenih mer.
Srečno pot!
Še ena pomembna informacija – hrana in pijača sta na letališčih dragi. V samih trgovinah niti ne toliko, a vseeno krepko nad normalnimi cenami, v barih pa so lahko cene majhnega sendviča 5 EUR.
Ne vem, ali boš dobil hrano na letalu ali ne, ponavadi je to kak sendvič, včasih tudi šparajo in dajo tri bobi palčke (no, morda jih je 7, ampak res govorim o manjši vrečki) ali dva krekerja. Priporočam, da si s sabo neseš nekaj za prigrizniti za vsak slučaj, če si bolj lačne sorte, ker vse skupaj bo vseeno trajalo kar nekaj časa. Saj na letališčih so tudi fast food restavracije, a tista hrana ni ravno nek presežek, pa najbrž niti časa ne boš imel.
Vzemi ali kupi si še kaj za prebrati, morda kakšno revijo ali knjigo, če boš čakal več od predvidenega, da ti mine čas. Na letalih so ponavadi tudi revije, na katerih piše Your free copy ali Your complimentary copy, kar pomeni, da lahko tisti izvod neseš s sabo.
Če želiš gledati skozi okno, prosi na check-inu, torej ko se prijaviš na let, če ti lahko dajo sedež ob oknu. Na Boarding Passu imaš nato poleg vrat, ure vkrcanja vpisan tudi vrsto in sedež, kje sediš. Te številke so na letalu napisane nad sedeži, na zgornjih prostorih za prtljago. Številka pomeni vrsto, črka pa sedež. Praviloma so A in F ob oknu.
Na letalo ne jemlji preveč robe, če ni nujno, ker moraš tisto ves čas tovoriti s sabo in lahko postane težko, sploh če še kaj kupiš v Duty Free-ju. Če kupiš v Duty Free-ju, moraš predložiti tudi njim osebni dokument in boarding pass, ponavadi kakšne steklenice tudi zapakirajo, torej zalepijo vrečko, in tistega ne odpiraj do končne destinacije.
Na nekaterih letih ponujajo tudi nakup določenih izdelkov, to so parfumi, kozmetika, tudi kakšni modeli letal, plišasti medvedki, ure…. Ponavadi je katalog izdelkov tam kot revija na letalu, torej v sedežu pred tabo.
Aja, ko se usedeš na svoj sedež, se pripneš in stol postaviš ravno, mizico pospraviš. Saj je vse razloženo. Tako mora biti ob vzletanju in pristajanju in vedno, ko je prižgan znak za zapet varnostni pas. Ko se tisti znak ugasne, si lahko naštimaš naslonjalo nazaj (vendar pazi, da potnika za sabo ne motiš) in lahko odpneš pas. Jaz imam pripetega ves čas, razen kadar grem na stranišče.
Ko letalo pristane, traja še kar nekaj časa, da pride do letališča, se ustavi, predvsem pa, da se odprejo vrata in da se potniki izkrcajo. Nekateri so nervozni in že vstajajo, čeprav je znak za pripet pas še vedno prižgan, prav tako pa lahko to traja tudi nekaj minut. Naj se ti nikamor ne mudi, ker boš samo neugodno napol stal;) Raje sedi, dokler se ne moreš res premakniti.
Včasih je pot do letališča direktno iz letala, včasih te tja zapelje avtobus. Enako velja za pot na letalo. Ti samo sledi drugim potnikom, vedno je pa tam tudi neko osebje, če se karkoli zalomi, kar vprašaj.
Škoda, da si za prvi let vzel prestopni let. Saj bi se dalo dobit tudi direktnega, mar ne?
Drugače pa vse kar ne boš vedel vprašaj na letališču. Upam, da govoriš angleško ali nemško.
Obstaja tudi možnost najema osebja, ki te vodi od vstopa na letališče, do končnega postanka. Na tvojem mestu bi preverila to možnost in bi prvič potovala z nekom, ki zadevo obvlada.
Forum je zaprt za komentiranje.