Najdi forum

airbnb, B&B

Kakšna je razlika med airbnb in B&B? Ali ima kdo izkušnje in bi lahko povedal kako se to začne in kako to funkcionira?
Recimo, da bi to zadevo zagnal ob svoji stalni 8 urni službi, kako-na kakšen način bi se uradno registriral,? Ali ima že kdo to oboje skupaj? Kako plačuje prispevke? Mislim, da ne bi prispevke po 2x plačeval in podobne stvari. Ali obstaja kakšna registracija, brez prispevkov in stroškov?

Mogoče, bi Barca vedela kako se registrirati in kaj svetovala?

Potrebuješ popoldanski s.p ali če že imaš svojo firmo, drugače ne gre. tam kjer boš oddajal potrebuješ soglasje vseh stanovalcev, drugače kar lepo pozabi na to dejavnost.

Moje izkušnje:

oddajam 2 stanovanji prek airbnb, vse legalno, ker imam firmo in sem gor obesil še oddajanje apartmajev. Vse opraviš na Ajpesu (če si zaposlen ali brezposelen, pa se prijaviš kot sobodajalec, plačaš cca. 30 eur/mesec prispevkov), potem pa si moraš urediti e-knjigo gostov, jih prijavljaš na policijo, vsak mesec pa plačaš turistično takso v kraj kjer oddajaš.

To so vsi stroški – se pravi v tvojem primeru dodatnih 30 eur. Ene 80% ljudi dela airbnb na črno, jaz se nisem upal, ker so kazni visoke in slej ko prej te prijavi – ali konkurenca ali sosedje.

Če je še kakšno vprašanje – z veseljem odgovorim. Če imaš stanovanje v LJ/Piranu lahko pričakuješ še eno povprečno plačo na mesec:)

Hvala za odgovor. Zanima me, ali moraš biti 24 ur doma in čakat -se ukvarjat z gosti?
Jim zaupate ključe stanovanja, da lahko čez dan mirno hodijo ven in noter?
Kaj jim pripravite za zajtrk?
Še kakšen napotek?

Ni jim treba pripravit zajtrka. Sam imam izkušnje iz koriščenja airbnb, zato ti lahko povem, da ni nujno, da je kdo cel čas doma. Ponavadi imajo ključe sosede ali čistilke, ki spucajo pred/po koriščenju stanovanja. Ali pa imajo kodo, ki jo zaupajo po opravljeni rezervaciji.

Očitno ima namen oddajat samo kako sobo v stanovanju, vsaj tako jaz razumem vprašanje glede zajtrka pa če gostom daš ključe stanovanja …

Zanima me oddajanje cele nepremičnine in-ali pa samo sobe? Se še odločam. Kako je pa s plačilom? Gotovina na roko? Pred nastanitvijo ali preden gre? In če kateri noče plačat?

Glede na tale (in druga) tvoja vprašanja ti toplo svetujem, da se takšnega oddajanja ne lotiš. Ker očitno o stvareh nimaš pojma.
Je vil pa ravno te dni enkrat na portalu RTVSLO članek o airbnb oddajanju, tisto si preberi za začetek.

Haha, nekateri vidijo pred očmi samo €€€ in že sanjate o gotovini na roke.

Logično , da sprašujem. Ti se tudi nisi rodil z vsem znanjem, ampak si ga pridobil. Če bi se vsak ustavil že pred prvo oviro, bi bili še vedno v kameni dobi.
Ko si brezposeln, je vsak denar dober.

Zdravo!
Tudi jaz se odločam za oddajanje stanovanje preko Airbnb, in me zanima, če bi lahko priporočili kakšno agencijo, ki prevzame celotno vodenje (čiščenje, predaja ključev, itd.)
Stanovanje pa je vs trogem centru Lj.
Najlepša hvala že vnaprej!

Lep pozdrav

(lahko tudi na mail:pika.polonca88(at)gmail.com)

Pika

Pomagajo ti lahko sledeča podjetja:
Biljana Čenić s.p.
Inalbea d.o.o.
TourAs d.o.o.
Vsi oddajajo za druge v Ljubljani.

Če te pa kaj več zanima o sobodajalstvu pa dobiš veliko informacij pri Klara Korenč s.p. – klarinsvet.si

Če je stanovanje v samem središču še nekako gre. Poudarek na nekako. Sam bom letos prekinil in oddal dolgoročno. Stanovanje 70 m od tromostovja, bolj v center ne gre. Imam dobre ocene, bogate izkušnje, občutek a rezervacij je noro manj.

Izven starega centra ali res neposredne bližine starega centra ni računice. Letos je poskočilo število sobodajalcev glede na prejšnja leta za 300%. Gostov je podobno in še novi hoteli se gradijo.

Vsi vidijo samo bruto zaslužek podobno kot pri bruto plači. Nihče ne računa obnove stanovanja, prispevke, sosede, škodo, delo.. Ko potegneš si glede na dolgoročno oddajo v minusu.

In ko enkrat začneš dobiš podporo tako s strani Bookinga kot AirBnB. Kot začetnik si bolj viden. Naslednje leto ugotavljaš zakaj za vraga je tako slabše in nižaš cene. Tretje leto obupaš. Portali kot so Airbnb in Booking imajo to dobro naštudirano. Ne vem če je to dobro za dolgoročno vzdržnost portalov in sobodajalcev.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close