1 dan v Trstu
Povsem nepričakovano se mi je naslednji teden pojavila priložnost, da en dan (od zgodnjega jutra do večera) preživim v Trstu. Ker še nikoli nisem bila, bi si rada videla čim več, zato prosim za predloge, kaj je vredno ogleda? Načrtujem sprehod po centru, ogled rimskega gledališča, do gradu Miramar (ogled parka). Je še kaj, kar je “must see”? Nekdo mi je priporočil jamo, pa me zanima, če je res vredna ogleda ali pa je povsem primerljiva z našimi jamami? Kaj pa Devin? Se ga splača ogledati in ali je en dan dovolj časa za oba mesta? Sem že googlala, pa bi rada še kakšno osebno izkušnjo.
A osebno izkušnje bi rada?
Ja lej, za tisto pravo bi morala poznati kakega domačina tam. Znajo povedati zgodbe, da gate trgajo!
Drgač pa men so fajn plezališča na stari cesti iz trsta, Portopiccolo je za ogledat če veš kaj je tam prej bilo, v Sesljanu majo v eni luknji noro dober sladoled, Rilkejeva pot če veš zgodovino, se spoznaš na kamnine in botaniko, ter te zanima kak kul samomor narediti, če je zastava na Devinskem gradu greš lah noter, Če si adrenalinsko se lah prešvercaš na njegovo privat plažo ki sicer vodi čez tunele,počitek pri svetilniku v zalivu je hrana za dušo, kavica je v gostilni kamor je tito hodil k…. f…., če maš premalo greš lah do izliva timave, zdraven je cerkev ki ima kaj pokazat, ob cesti sta dva volkova v spomin in opomin norostim, in tako dalje vse do čudovitih z rujem obdanih poti v zaledju ki vodijo na kras.
So pa stvari o katerih se v tistih krajih (še vedno) ne govori, razen v družbi preverjenih ljudi.
Stari del Trsta je prekrasen, urejen, ogromno lepih stavb, odlično ohranjene. Do Miramare vodi urejena sprehajalna pot iz Trsta.
Od Deviskega gradu do Sesljana vodi Rilkejeva pot, po klifu ob morju. Razgled prekrasen. V obe smeri potrebuješ max uro in pol, lahko manj, odvisno kako hitro hodiš. Obuj se pohodno, ker je pot nad Sesljanom skalnata in drseča, drugače pa običajna ozka gozdna potka. Drugače je Devin kake pol ure iz Trsta.
Briška jama je res lepa in ena najbolj znanih jam. Ogled traja mislim da okoli ene ure.
V Trstu je več odličnih kavarn z najboljšo kavo Illy in sladicami. Cena kot v Lj, samo kava pri mizi stane 2x več kot za šankom (okoli 3 eur). Natakarji prijazni.
Posebnost Trsta je urejena mestna plaža Lanterna, kjer je z zidom ločen ženski in moški del. Na ženskem delu je vedno gužva. Zanimivo za videt in za kopat, če te ne moti italjansko morje.
Potem je še znana Rižarna, kjer so nacisti med 2. vojno zapirali ljudi preden so jih odpeljali v taborišča.
Ohranjen rimski teater je blizu mcdonaldsa, ni težko najti. Vzemi si čas, dobro se obuj in hodi in fotkaj 🙂 Trst je eno mojih najljubših mest. Meni najljubša slaščičarna je Cadenaro, blizu Ponte rosa, to je cca. 10 min ob morju od železniške postaje. Na Ponte rosu imaš recimo tudi pravoslavno katedralo, sploh je ta stari del vreden ogleda, si pa hitro nekaj ur na nogah, ker je mesto veliko.
V samem centru imaš tudi promenado ob morju, s klopicami, kjer je prijetno posedeti in pomalicati. Vsega se zdaj niti ne spomnim, to je tako na hitro. Za en dan imaš res veliko za videt.
Za info, parkirnina v garažni hiši Silos na železniški postaji je 2 eur na uro. Okoli gradov pa se da najti parkiranje na ulici.
…pomalicati na klopcah ???
[/quote]
1. A ti nikoli ne kupiš kakega sadja ali sendviča in ob pogledu na morje na miru poješ? Ni vsem nam pojem turizma pica ali menza hrana.
2. Od vsega napisanega si se prijela za klopce in malico 🙂
3. A veš da sem jedla na klopci tudi v Central parku, NY, na Waikiki plaži, Havaji, sredi Rima, sredi Budimpešte, …..sredi kjerkoli sem bila.
Ma je res škoda, da človek karkoli napiše na mon 🙁
V Trstu nisem bil že nekaj let. Sem pa kar malce zaljubljen v Trst in okolico. Je tako prijetno svetovljansko mesto. Najraje sem šel v Trst kar z avtobusom v družbi kake prijateljice ali prijatelja. Septembra ali pa oktobra, če ni dežja zna biti zelo lepo za obisk mesta in ogled bližnje okolice.
Tukaj na MON bi se lahko dogovorili in gremo skupaj z avtobusom za en dan v Trst. :)))
Forum je zaprt za komentiranje.