Kampiranje na Tedniku – res to počnete?
ne konča se pri tem….privlečejo še staro kuhinjo, tri hladilnike, dve klime, sezidajo kamin in še kaj itd….potem to naredijo še sosedje in njihovi sosednje in kmalu ne veš, ali si v kampu ali v ciganskem naselju polnem podgan.
k sreči so hrčki prodali svoje kampe in novi tuji lastniki v večini kampov tega ne dovolijo več, tako da pravi slovenski kampisti pizdijo, ker morajo z bagerjem čistit parcele.
to je pač slovenski domet kampiranja….
Jasno je samo to, da v kamp še nikdar stopilo nisi, ker sicer ne bi pisalo teh bedarij.
[/quote]
Danes je kampiranje drago in v tujini kampira predvsem tisti, ki ima kaj pod palcem. Pri nas pa se je vcaaih kampiralo zato, ker je bilo najceneje (in tako je bilo veliko kampistov tistih “preprostih” ljudi). Zacelo se je s sindikalnimi prikolicami, nadaljevalo z odkupom in nakupom lastne. Vecina Slovencev je res zgresila bistvo kampiranja in si okrog prikolice postavljala ograjice z rozami in zacela kar nekaj zidat. Ja, je postala ciganija kamp. Ko so tujci prevzeli kampe, so zaceli to ukinjati. Folk pa se je zacel bunit. Danes kampiranje sploh ni poceni. Poleg tega pa se edini kampi, ki so res urejeni, so na severu. Tam pa je vreme, kakrsno pac je. Velikokrat slabo.
ponavadi na kamp parceli stoji premoženje, o katerem marsikdo tule lahko samo sanja.
pavšalist slovenc se od pavšalista nemca ali avstrijca ne razlikuje kaj dosti. da so rožice ob parcelah in le te parcele razmejujejo, poskrbijo vrtnarji v kampu, zelo redko pavšalisti sami. namen je lep kamp, lep okoliš, ker pavšalisti in dnevni gostje so v večini kampih sosedje in lastniku kampa je še kako do tega, da se vsi dobro počutijo in da naslednje leto spet pridejo ali kamp priporočijo drugim.
najbolj smešni ste mi tisti, ki pojma nimaete ne o kampu ne o kampiranju, pa imate toliko za povedat 🙂
dejstvo je da je to način življenja. sprejmi ali ne, ampak pametovanje pa velik več pove o tebi, kot o kampistu.
Sem imel enkrat priliko videti to folkloro slovenskih pavšalistov v hrvaških kempih. Takrat me je bilo sram, da sem slovenec. Privlečejo dol VSE. Če mislite da so čehi ekstremni, potem še niste videli te kaste v kempih. Obnašajo se, kot da je vse njihovo. En genialac je šel celo tako daleč da je posekal drevo ob njegovi parceli, ker ga je nekaj motilo. Ko so ga vrgli ven iz kempa, je bilo ogorčenje zelo veliko. Ne samo njegovo, tudi vseh okoli. Se jim zdi čisto samoumevno da se to dela.
Revni ljudje tam ravno niso, so pa duševno zelo omejeni. Ponavadi se jih spravi skupaj cela širša žlahta da spraskajo za tisti pavšal.
No tole. In ciganarija na kvadrat, pred leti sem imela priliko videt v kampu Valkanela. Prikolica, pa zraven še par stvari doštukanih iz takih in drugačnih materialov, oprema iz kake odslužene kuhinje, stari kavči, tepihi, tuše so si naštimali z odtokom najbrž kar v tla, seveda so si postavili ograje, vsak itak drugačno … Pa seveda še vrt so si omislili zraven – ne morš verjet, če ne vidiš. Ko so jim rekli, da bo treba to pospravit in umaknit, je bila cela uzbuna, pisale so se peticije … pa ni nič pomagalo.
Druga stvar je pa obnašanje slovenskih pavšalistov. Ja, kot da so s pavšalom kupili kamp. Žurke do pozno ponoči, pijančevanje in dretje po kampu, pa ne mularija, stari dedci in babnice, ki bi lahko imeli toliko v glavi, da bi se znali obnašat. Kampiram širom po Evropi, pa česa takega, kot ob par priložnostnih kampiranjih med pavšalisti v Istri, nisem nikjer drugje doživela. Niti v Italiji ne, kjer imajo po kampih ob morju tudi marsikje precej pavšalistov in naj bi bili Italijani znani kot rogovileži. Če ne prej, ob polnoči je v kampih mir. Tako da če že gremo občasno v kak kamp na hrvaški obali, se na daleč izogibamo Slovencem, sploh pavšalistom, ko iščemo parcelo.
Sicer je pa kampiranje tako in drugačno. Čedalje več je poleg prikolic tudi avtodomov, z luksuzom, ki ga marsikdo niti doma nima. Šotoristi smo že precej v manjšini, no zame je edino to tisto pravo kampiranje. Bivanje v naravi, brez klime, televizije, mikrovalobne pečice in podobnih zadev. Pa tudi cenovno še kar dostopno, saj šotor in druga oprema ne stane ravno celo premoženje.
V Nemčiji imaš zadružne kampe – veliko lastnikov, ki si vzame vsak svojo parcelico za prikolico, del kampa pa oddajajo začasnim gostom. Samo to je ureditev na nivoju in čeprav so prav tako pavšalisti kot pri nas, takega ciganskega naselja ne vidiš. Imajo pa zato toliko večje prikolice, predšotor in to je to. Nobenih pomožnih šotorov, objektov, kuhinj zunaj, kaminov, žarov in ne vem še česa.
Prijateljica mi je odkrito povedala, zakaj so nehali jemati pavšal: ko so jeseni podirali, so pod podom in prikolico našli ene par mišjih gnezd, da se ji je življenje zagravžalo. To je vse hodilo po šotoru, mogoče tudi po prikolici, ko jih ni bilo.
Hm sicer sam ne uporabljam kampov…ne razumem pa nekoga ki piše da hodi samo najnižji sloj v kampe !!! Očitno si sama zlo redko na morju da bi se malo sprehodila čez kamp in pogledala kakšen folk je v resnici tam.
Drugače ti pa priporočam da se ne sekiraš za druge kaj počnejo pospravi najprej doma imaš zelo veliko dela….
Kampiranje je super. Kjer koli, ob rekah, na morju ….Ni treba žaliti ljudi, ki kampirajo. To je njihov način življenja. Tudi jaz raje kampiram, kot pa da se vlačim po hotelu in spim na starih, ponucanih jogijih…., da ne omenim še kaj drugega:)
Če imaš dober šotor, ki so zelo dragi in hkrati udobne blazine za spati, je to nekaj najboljšega in najlepšega.Spati v naravi, ob reki ali morju…Verjemi, da je v šotoru bolj čisto, kot pa v hotelu ali apartmaju. Kampiranje obstaja že od nekdaj in je način življenja in ni pogojen z denarjem. Saj kampiranje ni tako poceni, kot si ti misliš. V kampu si sami kuhamo ja, ampak jaz vem kaj skuham sebi in svoji družini. Ti pa v hotelu ne veš kakšno hrano dobiš in kakšne roke jo skuhajo. V šotorih ni pršic, pa malo poglej hotelske postelje….preden vzameš sobo:)
Kampiranje je čist ok. , le pretsotkov se je potrebno znebiti. Pri nas doma smo imeli vedno veliko denarja, moj oče je dobro služil in trdo delal za ta denar. Lahko bi šli tudi v hotele, pa smo vedno kampirali, ker je bila to zanj in tudi za nas sprostitev v naravi, med borovci na morju. Zdaj , ko imam svojo družino, pa zopet kampiramo, ker je preprosto lepše spati v čistem šotoru in dihati svež morski zrak in borovce na prostem. Je bolj zdravo, kot tista klima v hotelih ali apartmajih. Če pa kampiraš ob rekah, pa ponoči sploh ni vroče in lahko mirno spiš.
No tule ven pa kar vejejo predsodki proti hotelom – umazanija, pršice, nezdrava klima, ne veš, kakšno hrano dobiš in kakšne roke jo skuhajo (!).
Jaz tudi kampiram, večinoma naokoli po Evropi, tudi ob rekah, jezerih ali pa tudi brez voda in plaž, na hrvaško obalo zaidem tu pa tam za par dni. Včasih kuhamo, včasih gremo ven jest in nas pri tem ne daje paranoja, kakšne roke so skuhale hrano, ki jo dobimo na krožnik. Občasno zaidem (brez predsodkov) tudi v kak hotel, še nisem naletela na kake težave s čistočo, pa sem spala tudi že v 2*.
Ti kar veselo kampiraj dalje, pa bodi vesela, da ne delijo vsi tvojega mišljenja, ker bi sicer kampi pokali po šivih, hoteli bi bili pa prazni.
Aja, pa dober šotor se da dobit za zelo solidno ceno, da ne rečem poceni, če ga znaš kupit.
Nimam nobenih predsotkov. Sem delala v gostinstvu, v hotelu, tudi v kuhinji . In vem kako je, če je hotel poln celo sezono. Tako, da o tem raje ne bi govorila. In nimam nobene paranoje. Tudi jaz hodim ven jest kdaj pa kdaj.Vem pa kako se kuha, če je “gužva”.In pa kaj se kuha, saj vsi gledajo, da nabavijo najcenejše meso, zelenjavo….z obilo ojačevalcev hrane. Vsak po svoje, a ne.
Glede šotorov pa, mi je jasno, da se dobijo poceni ali za solidno ceno in seveda posledično za kratek rok obstojnosti. Je pa tudi odvisno, kaj je za tebe solidna cena. En kvaliteten šotor za v gore, ki ti bo dolgo služil, verjetno ne boš dobila poceni. Prav tako kvalitetne spalne vreče niso poceni. Razen če vzameš takšne, ki ne služijo svojemu namenu. Za vsakogar je drugače. Za nekoga je nekaj poceni ali ugodno, za drugega pa ne. Jaz gledam, da mi stvari, ki jih kupim še dolgo služijo.Če boš kupila šotor za 100 evrov (simbolična cena), ti zagotovo ne bo dolgo služil., ker sonce in dež naredita svoje na takšnih materialih, kot so sedaj cenovno ugodni šotori. Je pa tukaj spet vprašanje kako velik šotor kupuješ, ali samo za dve osebi ali za več. Med šotorom po ceni 100 evrov, za dve osebi ali za več oseb je spet ogromna razlika…Tako, da vsak po svoje a ne. Kakor komu paše. Lep pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.