Če bi bili turisti v SLO, kaj bi si najraje ogledali?
Jaz bi si ogledala naravne lepote. Recimo dolina Soče, Mangrt, Bohinj z gorami, Logarska dolina + okoliške gore, kar se jam tiče sigurno kaj, jih imamo cel kup, Cerkniško jezero, …
Od mest mi pa ni nobeno lepo. Če bi že morala, bi bil to Bled – zaradi jezera.
[/quote]
Nekaj podobnega bi tudi jaz.
Vendar pa bi me poleg tega zanimal tudi življenski utrip; sedel bi v center kakšnega oz. večih mest, naročil nekaj malega in opazoval ljudi, vsesal občutek kraja oz. vzdušje, ipd.
To naredim tudi v tujini, mi je še najbolj zanimivo.
Jaz bi si ogledala naravne lepote. Recimo dolina Soče, Mangrt, Bohinj z gorami, Logarska dolina + okoliške gore, kar se jam tiče sigurno kaj, jih imamo cel kup, Cerkniško jezero, …
Od mest mi pa ni nobeno lepo. Če bi že morala, bi bil to Bled – zaradi jezera.
[/quote]
Vendar pa bi me poleg tega zanimal tudi življenski utrip; sedel bi v center kakšnega oz. večih mest, naročil nekaj malega in opazoval ljudi, vsesal občutek kraja oz. vzdušje, ipd.
[/quote]
No, če bi me zanimal življenjski utrip, bi ga šla preverit na podeželje :).
Mesta mi niso všeč. Sicer grem kdaj na kak izlet tudi po mestih, ampak v Sloveniji ni takega mesta, da bi me pritegnilo. V Avstriji, Italiji pa so mesta, ki so me pritegnila, ampak ne tako, da bi bila tam več dni. Pač za en dan ogled Firenc, Dunaja… imam mest hitro dovolj :). Ne maram gužve.
Naravo imamo pa izjemno, čudovito.
Vsekakor dolina Soce (Lepena je krasna), Skocjanske jame, morda Brda (odlicno za jesti v Medani Belici), Masngart definitivno (do koce oz sedla) se pripeljes z avtom, krasen razgled, v koci dobra Slovenska hrana), Ljubljana stari del ob Ljubljanici + trznica, morda se Predjamski grad, Piran, kaj pa Krizna jama? Krnska jezera so tudi krasna, v Kranjski gori so lepo uredili okolico jezera Jasna za kaksno kavico spiti je lepo, Bled mogoce, ceprav se mi ne zdi nic posebnega, je pa soteska Vintgar lepa itd
Slovenija je res lepa..
[/quote]
Mesta mi niso všeč. Sicer grem kdaj na kak izlet tudi po mestih, ampak v Sloveniji ni takega mesta, da bi me pritegnilo. V Avstriji, Italiji pa so mesta, ki so me pritegnila, ampak ne tako, da bi bila tam več dni. Pač za en dan ogled Firenc, Dunaja… imam mest hitro dovolj :). Ne maram gužve.
[/quote]
Ja – saj; utrip na podeželju se vidi ko obiskuješ naravne znamenitosti. V mestih je pa koncentracija ljudi večja in se več dogaja.
Povprečnim turistom oboje paše.
[/quote]
Ja – saj; utrip na podeželju se vidi ko obiskuješ naravne znamenitosti. V mestih je pa koncentracija ljudi večja in se več dogaja.
Povprečnim turistom oboje paše.
[/quote]
Uf, mene ravno koncentracija ljudi odbija :).
Pa podeželski ljudje so mi bistveno bolj prijazni kot mestni.
Recimo tudi, ko si grem kako mesto ogledat, grem raje zgodaj zjutraj kot popoldan oz. zvečer, ker je zgodaj zjutraj bolj prazno :). Sploh kaka bolj mediteranska območja, se zna zgoditi, da popoldan in zvečer – obupen kaos. Zjutraj pa je kar znosno.
Kaj bi si pa ti ogledala, Yo? Bi kaj?
[/quote]
Najprej bi sigurno izbrala Piran. Pa Logarska mi je všeč, pa Kras npr.
Ostalo pa verjetno vsakega po malo, čeprav ne vem, kako bi razmišljala kot turist…
[/quote]
Kot turist drugače razmišljaš. Ničesar ne poznaš in se ravnaš po nekih priporočilih, prospektih, internet ponudbi. A to je drugače, kot če si tukaj “domačin”. Izbereš izmed že vsega znanega.
Jaz bi tudi Piran, pa še Ljubljano, Brda, Sočo, Kras, Prekmurje….
Množinsko poimenovanje Krnska jezera se nanaša na Veliko (Krnsko) jezero, Dupeljsko jezero in manjše jezero V Ložnici. By the way….
Kar se pa tice ceste “na” Mangrt (Mangart) do sedla ali koce – cesta ima krasen razgled, pelje cez rocno izklesane tunele, res, da je vijugasta in ozka ampak, ce se gre v jutranjih urah, ni panike, ker praviloma nihce ne pripelje dol oz nasproti. Je pa “cestnina” 5€. Na planini lahko poizkusis oz kupis ovcji in kozji sir.
Naša državica je pravi zaklad naravnih znamenitosti. Povsod se najdejo fajn ljudje,Slovenci smo do turistov še posebej prijazni,zdi se mi le, da jim premalo “potegnemo iz žepa”.
– Bohinjsko jezero – en krog okoli jezera, pa na kakšne vrh kjer se vidi razgled na jezero
– Bled in okolica s pogledom na jezero
-Mangart
-Mlin na Muri
-Ljubljana ob Ljubljanici/grad
– Maribor ob Dravi in center
– Piran – sprehod od Portoroža do Pirana, soline
-Cerkniško jezero, Rakov Škocijan
-Postojnska jama
– Zipline čez Sočo
-Slokanski most
– Škocjanske jame
-Ptujski grad