Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice kampiranje za začetnike

kampiranje za začetnike

Odločamo se za dopust in letos bi poskusili it kampirat. Ker nimamo nikakršnih izkušenj s takim letovanjem, bi prosila, da mi mal svetujete, kaj spada pod klasično/nujno kamp opremo, kam it, kako rezervirat (a rezervirat al kar “uletet”….čimveč okrog tega, no:)

hvala vsem za odogovre!!

šotor? 🙂

lej, jaz ti samo eno zadevo povem, ker se sicer na kampiranje v kampih ne spoznam.
Ampak – če boste kampirali kje v naravi, boste pod sabo in okorg sebe slišali na kupe zvokov: pod zemljo rijejo razne miške in žužki in podobno, v šotor se zaletujejo kobilice in drugi žužki, na šotor zna priletet kakšna vejica, storž …

NIČ BAT !!!!!!!!! 🙂

šotor, spalke, ležalne podloge in gorilnik s posodo če boste sami kuhal, sicer niti tega ne rabite

pa bistvo kampiranja je da si tem kjer ti je všeč, tko da rezervacije – se nikol nisem o tem niti razmišljala………. ne kompicirat

hvala obema. Ja, za šotor sem nekak predvidevala.))) kako pa je z elektriko po kampih? kaj nesete s sabo za kuhat…plinški gorilnik? a električni pekač za pico bi prišel v poštev? sem se ful navadla vse v njej delat. A rabim kakšne kable al pa podalške s sabo?

Če boš vzela elektriko, moraš imeti podaljšek s sabo, pa kakšen razdelilec, lahko tudi tisti majhen hladilnik, plinski gorilnik (električni pekač je v redu, samo mleka pa ne boš mogla gret notri ali pa kuhat juhe), nekaj posode, jaz imam v šotoru tudi takšne plastične zložljive predalnike, tako, da imam notri hrano malo bolj pregledno).
Drugače pa ne rabiš nekaj ful dosti. Mi nimamo elektrike, ker smo se navadili brez. Kar je pokvarljivega kupimo sproti in takoj pojemo, pa pri hrani nismo izbirčni, samo, da je domače kuhano.

Kampov ne rezerviramo, iščemo manjše privatne kampe, kjer je sigurno prostor. Pri kampih poglej sanitarije in če ti je še ostalo všeč, se kar naselite.

Lep dopust!

Mi bomo letos kamperali tretjič. Nikoli nismo komplicirali z opremo, tako, da imamo res nanjujnejšo.

Šotor, kladivo, kakšen 15 do 20 cm žebelj kot klin, če je v kampu trda podlaga, manjšo ponjavo 3 x 3 metre, 4 x samonapihljive blazine, manjše vzglavnike, spalne vreče (poletne),naglavne lučke, stole in mizica, klinčki in vrvica za obešanje perila, 2 ali 3 kg plinsko bombo z gorilcem in nekaj posode (minimum).

Mi na morju jemo makarone, riž in pločevine z ETO Natureto. Pokvarljiva živila kupimo sproti. Tudi kakšno gazirano hladno pijačo.

Elektrike nismo nikoli imeli in je tudi ne bomo.

Manj kompliciraš lepše se imaš.

LP

9

Eno vprašanje, kje dobiš ponjavo 3*3 metre in ali je primerna tudi za na tla?

malo sem gledala po netu in odkrila par kampov, pa ko računam, ugotovim, da so cene kar primerljive z apartmaji:) a je povsod tako? pa vidim, da imajo opcijo “hladilnik” – a to imaš skupnega z drugimi, a moraš svojga pripeljat?

Hladilniki v kampih so ponavadi majhni boksi v velikosti večje hladilne torbe in so običajno v bližini sanitarnih vozlov. Najem plačaš na dan, kakšna pa je čistoča pa ne vem, ker jih nikoli nisem najemala. Če pripelješ svoj mini hladilnik rabiš samo ustrezen podaljšek in razdelilec in se ti pač šteje najem elektrike.
Kampiranje že dolgo ni več poceni, sploh v bolj urejenih kempih z večjim komfortom, sploh FKK kampi so vedno nekoliko dražji, je pa tudi standard višji (dokler avgusta ne pridrejo Italijani). Je bolj način preživljanja dopusta, tako da kaj dosti ne prišparaš, razen če se greš skrajnosti. In ja, je primerljivo s ceno apartmajev, mogoče malce ceneje.

lp tinca

Cene kampov so primerljive s cenami apartmajev samo na Hrvaškem. Kjerkoli drugje po Evropi so cene kampov še vedno nizke, da o čistoči in urejenosti v primerjavi s kampi na Hrvaškem ne govorim. Za primer- lansko leto smo kampirali v Franciji (Provansa in Alpe)-avgusta in je bila cena za dva odrasla+šotor+avto od 8-10 evrov na noč (ne na osebo!!)Podobne izkušnje imam s Švico in Skandinavskimi deželami.

Glede opreme pa so vse že predhodnice napisale.Mi kuhamo na plinskem gorilniku, elektrike ne rabimo, hladilnika tudi ne, saj kupujemo živila sproti.Prostora v kampu tudi nismo še nikoli rezervirali.

Prijetno kampiranje!

Malo prej sem v Mercatorju v Šiški na oddelku za vozila gledal ponjavo 3 x 4 metre. Poglej Bamhaus. Imajo 5 vrst dimenzij. Večje dimenzije nam niso prišle prav razen za pod šotor. Da eni dajejo ponjave pod šotor, mi pa v predprostor, ker tam šotor nima dna.

Nekdo je o rezervacijah. Ne, na noben način. Kampiranje s tistim trenutkom izgubi smisel. Prideš v kamp ga pogledaš, pogledaš plažo (če nima FKK plaže ane TINAT greva naprej) in če ti ni všeč greš dalje. To smo delali lansko leto. Prepotovali smo Monako, NIco, Korziko in na koncu pristali v Pisi. Brez vsake rezervacije. Šotor smo postavljali 9 x.

Tudi letos gemo podobno v južno Dalmacijo. Dva dni Dubrovnik, dva ali tri dni Mljet in nato na Pelješac za preostanek dni (9 dni).

Še glede cen. Štiri članska družina mora računati kar 30 € na dan osnovno brez elektrike. Apartmaji pa so tudi po 50 in več evrov. Vendar ni vse v denarju oz. koliko privarčuješ. Je v načinu bivanja in preživljanja počitnic.

9

Kot je ze nekdo zgoraj napisal, je fino imeti s seboj zebelj za bolj trda tla. Pa rezervne kline, vrvice, gurtno za dodatno pritrditev sotora (dodatna zascita pri vetru in ce je sotor vecji), mogoce lepilni trak v primeru, da vam mocan veter natrga sotor (zgleda kot ta sirok selotejp). In kako dodatno palico. Pa tudi kladivo imejte tisto bolj veliko – mi temu recemo “macola”. Vcasih so poleg iglu sotora dajali cisto svoh kline – v tem primeru si kupite mocnejse.
Za rezervacijo jaz ne bi komplicirala, se vedno kaj najde, se posebej, ce je sotor majhen. Ce je vecji je pa v nekaterih kampih odvisno od srece – se da najti kak fajn plac z veliko sence, ali pa tudi ne – odvisno od kampa in zasedenosti. Kar se ostale opreme tice je odvisno od tega kaj lahko pogresate. Npr. ponjava za v predprostor – mi jo imamo, je fino, ker predprostor nima dna, da ne hodimo po zemlji (ce je suha, bi se nekako slo, ce je mokra je pa tecno) in je ne nosimo notri. Z leti ugotovis kako si bivanje naredis udobjense – eni bi temu rekli, da kompliciras :-))) Npr, pod ponjavo (in sotor) das polivinil, da je na koncu dopusta ne rabis prevec drgniti – se posebej, ce vmes dezuje :-)))
Fino je imeti kake “omarice” za hrano in posode (visece, stojece, kakrsnekoli), ni pa nujno. Pa se kaksno tendo pred sotorom za senco (a la arafat ali pa tendo, ki jo namontirate na sotor – spet odvisno od velikosti sotora) – v sotoru zna biti ZELO vroce, ce je postavljen na soncu.
Kar se elektrike tice, jo lahko najamete. V tem primeru imejte s seboj en res dolg podaljsek (tisti, ki se navije na kolo) – zna se zgoditi, da se boste postavili 10 m stran od omarice za elektriko. Hladilniki obstajajo, vendar ga nisem nikoli najela. Nimam pojma kako velik je, vendar mi ne deluje zelo velik.
Je pa vse odvisno od cloveka – jaz sem dala skozi robinzonsko varianto brez elektrike, vode, sence in tudi tako, kjer je bilo “all inclusive”. Prva varianta mi je dalec najboljsa, je pa odvisno od cloveka do cloveka. Z leti pa ugotovis kaj lahko pogresas in kako si dopustovanje naredis se bolj prijetno, ce se sploh da :-)))

Uzivajte!

Takole ti še jaz povem! Zdaj, ko vreme ni več kar je bilo, ti svetujem, da si najprej kupite res en ornk kvaliteten, trdni, trpežni šotor, tu ne šparajte!!! Kajti vetri zdaj niso več nežni, dežja, ki nežno škreblja skoraj ni več, kadar je, je bum tresk, torej močan veter, dež, veje se lomijo … ne strašim, sem le nekdo, ki že 20 let tabori kot pavsalist v nekem kampu, seveda v prikolici, pa itak ni skoraj nič bolje zavarovano kot je šotor. Torej tu le pazite. Nato kam boste to postavili, preglej dreco, da ne visi, ni nagnjeno, kajti borovci imajo korenine le na povrsini, kajti spodaj ni zemlje, je nato le kamenje in malo močnejsi veter in hopa je na Vas. Oh koliko tega sem videla zadnja leta, zato mi res verejmi na besedo, se strasim, le pisem kar je res.
Potem pa najbolje, ce se odlocite da se greste kampiranje nekaj let, si kupite uno prikolo aluminij in tja notri boste lahko dali cisto vse, celo opremo, nato stole, mizo, mali hladilnik, posode …kajti na dopust greste ane in uzivajte ga, torej boste morali le imeti nekaj opreme in vidim, da se imajo najbolje tisti, ki prakticirajo prikolice in nato na koncu iz nje naredijo še priročno kuhinjo. Pred šotori pa imajo arafate, tudi tukaj ne sparajte, tisti beli poceni so le za eno neurje…
Seveda to ne pride v postev, če ste robinzoni, potem vam bo dovolj le malo pretljage, ampak to ob mali otrocih gre bolj tezko.
Nato pa kline, dobre, motiko za jarke, debeli jermen za povezat cez sotor vse to se uredi takoj na zacetku, da si potem miren, seveda ce bo neurje svetujem, da greste lepo v avto in nekam na cistino, ne zapirajte se v sotore, sploh ce so pod borovci, drevesi!!!

dobre so tiste visece zlozljive omarice, tja mravlje recimo pridejo bolj tezko, dobra je oprema, ki je lahka, zlozljiva a vseeno trdna, dobro opremo ima Iztok Orehek iz Domžal, poglej si netno stran, tam vedno kaj dokupimo. za lezat so odlicne tiste napihljive blazine, ce vam to odgovarja, eni raje kupijo zlozljive postelje, tudi te ima on zelo trdne, velike, siroke, udobne, ma ves kaj, taborjenje je tako lepo, samo organizirajte se in bo, ti ves kaj je za vas nujno, potrebno…seveda ne pozabi na kabel, ki je zvit na kolutu za kar nekaj m…in tisto vticnico okroglo, ker v kampih ponavadi ni navadna vticnica, ko plačaš parcelo imas elektriko neomejeno, ponavadi in le zakaj to ne bi koristila in tisti pizza pekac je super ja, vse se da notri skuhat, nato pa se kaksen mali elektricni na dve rinki in imas vse, kaksen vecji lonec …

Tudi lucka bo prav prisla, razen če boste romantiki;))

9,omenjas, da ste lani kempirali tudi po Korziki… kaksni so kaj kempi, se spomnis okvirnih cen?

hvala 🙂

lp,

e.

Juhu! Tudi mi gremo letos prvič kampirati. hvala za vse nasvete.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close