Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Zakaj so poleti iz Trsta, Benetek in Zagreba cenejši kot iz Brnika?

Zakaj so poleti iz Trsta, Benetek in Zagreba cenejši kot iz Brnika?

Samo resne in argumentirane odgovore prosim.

Velikost tržišča. Enak razlog zakaj so domače knjige dražje – ker je naklada manjša. Če bi imela Slovenija 10x več prebivalcev, bi tudi cene prevozov padle – večje tržišče.

Vse ostalo sledi zaradi velikosti tržiča. Ona stara filmska modrost: “Jebeš državu, koju kokoš može da preleti za dva dana.”
Pa kokoš še leteti ne zna 🙂

Lokacija – v neposredni bližini so glavna mesta: Zagreb, Dunaj.. kot tudi letališča: Trst, Graz, Celovec. Da ne omenjamo, da če bi imeli kakšen TGV do Munchen-a, bi bil tam prej z vlakom, kot letalom.

Infrastruktura – ne moreš priti z vlakom, redki avtobusi, dragi taksiji in sem in tja dandanes Shutle-i. Infrastruktura hkrati tudi ne pomaga, da bi prevzeli potnike iz okoliških držav.

Letališke pristojbine – so visoke. Razlogov je več: Ljubljana je glavno mesto, ni konkurence znotraj države (neke vrste monopol).

Število različnih prevoznikov, ki bi prevažalo iz te točke – več, ko je kompanij, interesa, nižje naj bi bile cene.

Število destinacij – kakšen drzen plan, direktnih letov v Avstralijo, New York.. bi verjetno propadel, ker ni infrastrukture.. pa tudi lokacija je v oviro.

De omnibus disputandum..

Še Rijeka, Pula.. kot letališči.. ki pa živita bolj poleti.
Pa Benetke, Treviso, Bolognja, Brescia.. Bratislava..

Pa še ena točka: kdo bi k nam želel?
Pučnika preimenujemo v Melanijo.. pa bo ziher kak turist več 🙂

De omnibus disputandum..

Mi je vseeno zakaj, verejtno je Stepni Volk dobro ugotovil, ampak dokler lahko koristim Trst in Zagreb, mene Brnik ne vidi. Živela Evropa brez meja.

Ker je tam več nizkocenovcev. Z obično linijo denimo Alitalia te košta isto kot Adria.

Iz Ljubljane greš lahko poceni samo v London (Easy Jet).

NIzkocenovci gredo tja, kjer manj plačajo za lete. In če sedaj primerjaš hangar v Trstu ali Trevizu je malo razlike od tistega lepega in novega kompleksa na Brniku.

Zakaj bi bila Slovenija premajhno tržišče za nizke cene? Mar ni Slovenija del 500 milijonskega tržišča Evropske Unije? Drugače pa tudi pot do Trsta, Benetk ali Zagreba in nazaj ni zastonj. Če seštejemo vse stroške potovanja, vprašanje, če je let direktno iz Brnika res dražji.

Nizkocenovni prevozniki si izbirajo destinacije tudi na podlagi tega, kje jim letališča – občine subvencionirajo njihove lete.

Hkrati imajo le malo redno zaposlenih, druge najemajo – t.i. “Oustsourcing”. Vse z namenom, da se zaposleni ne morejo zorganizirati v sindikat in zahtevati svoje pravice.
Tudi sicer izigravajo vsa možna pravila. Michael O’Leary ima tako lastno taksi službo (z le enim taksijem), da se lahko vozi po pasovih namenjenim zgolj busom in taksijem.

De omnibus disputandum..

saj iz Brnika sploh ne letijo.
ker tudi ne pristajajo v Brniku.

poleg velikosti potencialnega tržišča (velika mesta (cca 1 mio prebivalcev), močne turistične točke (Benetke, Dunaj …) — bo kaj tudi na gostoti letal nad določeno pokrajino in s tem pogojena možnost pridobitve linije …

A Wizzair ne leti več?
Pa zadnjič sem videla neke oglase za ugodne lete Transavie v Amsterdam.

Zato ker je brniški vrabček najmanjše in najdražje letalo, ki pristaja.

Čudno res, da je na Brniku vse še vedno tako drago, če je vse prodano tujemu zasebnemu kapitalu. Od tiste racionalizacije in nižjih cen je vse obtičalo samo na odpuščanju zaposlenih in postopnih podražitvah še slabših storitev. Je švaba red naredu.

Brnik je letališče, ki zaračunava eno najdražjih potniških in ostalih pristojbin.

Koliko časa je že ceneje letati iz okoliških krajev? Po mojih izkušnjah od leta 2009 naprej.

Pritoži se na Fraport AG v Frankfurtu. Oni zdaj določajo pristojbine, nič več Milan Kučan.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close