nizkocenovniki-lahko na letalo?
Vsak nizkocenovnik ima svoja pravila in dovoljene dimenzije ter teže prtljage. Vedno se najde na njihovi strani. Gelde Ryanaira je tu dovolj dobro zbrano: http://www.edreams.com/blog/ryanair-flight-tips/
Glede dovoljenja tekočin ter ostalih predmetov, pa veljajo splošna pravila: http://www.lju-airport.si/sl/potniki-in-obiskovalci/nasveti-za-potovanje/prtljaga/rocna-prtljaga/
Če je pa vprašanje ali smeš vzeti s seboj hrano?
Da.
S tekočino tako ne boš prišel do letala, razen v primeru, da si jo kupiš po zasoljeni ceni v terminalu po varnostnem pregledu.
Ali bodo težili, ker ješ/piješ hrano?
To pa ne znam napovedati. Nam nazadnje (v maju) niso.
Kakor kdaj – vsem potnikom, ki smo leteli z Malte naprimer ob 5ih zjutraj z Ryanairom, ko še na letališču ni nič odprtega, so dovolili na letalo vzeti s seboj prinešene plastenke pijač, preko kontrole ročne prtljage….. 0,5l, original zaprte embalaže. Mi smo v hotelu dobili Lunch paket namesto zajtrka, in so nam dovolili, da vzamemo s seboj na letalo.
glede tekočine za leče, kozmetične tekočine ipd – vse si prelij v 100 ml plastenke, pa gre lahko v osebno prtljago – kupiš jih lahko v Kiku, Tedi-ju, Muellerju, ipd….
Gor na letalu nikoli ne težijo, da nebi smel kaj svojega prigrizniti. Vodo pa priporočam, da imaš prazno plastenko in jo napolniš na letališču (ko prideš čez security check). Pol ti nihče več ne bo težil glede vode. Dimenzije prtljage pa imaš zgoraj napisane. Če letiš z easyjet lahko imaš samo en kos prtljage. Ryanair pa 2 (kovček in torbo/torbico/nahrbtnik, preveri dimenzije).
V google vtipkaj ime prevoznika in če znaš angleško “baggage allowance”. Ti bodo napisali vse dimenzije in kilograme. Težo resno jemljejo, mi je Turkish Airlines kasiral 20€ za vsaki kilogram preko limita.
Drugače običajni limiti so en carry on kovček ne več kot 55 centimetrov velik in ena osebna torbica ALI torba s prenosnikom ALI kakšna druga manjša torbica. Check in prtljaga pa je običajno med 15kg do 30kg in s skupnimi dimenzijami 185cm ali kak pač napišejo. Običajno samo težo merijo, če pa je kovček prevelik pa bodo zmerili in ti dali račun. Vse si lahko prineseš ampak preko limitov lahko stane tudi po $200.
Za čokolado mi niso nič rekli, drugače pa ne nekih sirov v carry on, ker se isto vidi kot plastični exploziv na xrayu. Pa vse tekočine pod 100ml, tudi pri tekočinah za leče, saj ne bo nihče umrl od žeje in premalo mila na straniščih. Prevoznik mogoče nekaj več dovoli, a varnostni pregled je po univerzalnih standardih in varnostniki ne bodo dovolili nekaj, ki je preko limita.
Na kratko ne pakirat v check in preko meje teže, ki je označena na karti in carry on naj bo pol metra velik ali manj. Komu se da večje torbe šlepat po letališčih? Včasih tudi po 20 minut hodiš od enega terminala do drugega na večjih letališčih. Pakiraj preprosto in to kar rabiš. Jakno ja, če te zebe ko je 15 stopinj, fena pa ne rabiš. Ven na luft pa bo.
Kakor kdaj – vsem potnikom, ki smo leteli z Malte naprimer ob 5ih zjutraj z Ryanairom, ko še na letališču ni nič odprtega, so dovolili na letalo vzeti s seboj prinešene plastenke pijač, preko kontrole ročne prtljage….. 0,5l, original zaprte embalaže. Mi smo v hotelu dobili Lunch paket namesto zajtrka, in so nam dovolili, da vzamemo s seboj na letalo.
glede tekočine za leče, kozmetične tekočine ipd – vse si prelij v 100 ml plastenke, pa gre lahko v osebno prtljago – kupiš jih lahko v Kiku, Tedi-ju, Muellerju, ipd….[/quote]
Tekočino za leče imaš lahko tudi v večji steklenički, ker se šteje za lekarniški artikel.
glede tekočine za leče, kozmetične tekočine ipd – vse si prelij v 100 ml plastenke, pa gre lahko v osebno prtljago – kupiš jih lahko v Kiku, Tedi-ju, Muellerju, ipd….[/quote]
Tekočino za leče imaš lahko tudi v večji steklenički, ker se šteje za lekarniški artikel.[/quote]
Pravila na letališčih se sicer rahlo razlikujejo, tako da je najsigurneje da se držiš pravila do 100 ml tekočine v steklenički.
Lahko imaš več embalaž vendar nobena ne sme biti večja od 100ml.
Tako tekočino za leče kot kremo za sončenje dobiš v embalažah manjših od 100ml.[/quote]
Nujno s sabo za na letalo verjetno rabiš samo tekočino za leče pa zdravila (to bi bilo res tečno, če se ti kufer zgubi, da začneš iskati zdravila). Krema za obraz pa krema za sončenje pa ne rabi biti v ročni prtljagi, spakiraj jih v kufer……
Lahko imaš več embalaž vendar nobena ne sme biti večja od 100ml.
Tako tekočino za leče kot kremo za sončenje dobiš v embalažah manjših od 100ml.[/quote]
Nujno s sabo za na letalo verjetno rabiš samo tekočino za leče pa zdravila (to bi bilo res tečno, če se ti kufer zgubi, da začneš iskati zdravila). Krema za obraz pa krema za sončenje pa ne rabi biti v ročni prtljagi, spakiraj jih v kufer……[/quote]
Nimam kufra, saj zato sprašujem. Imam samo ročno prtljago.
Hvala!
Sem razmišljala, da sta lahk tud pinceta in šivanka “hladno orožje” :))
A to imaš lahk zraven?[/quote]
Zelo odvisno od kontrole. Včasih pustijo, včasih pa ne. Pinceta mi sicer gre vedno skozi, pilico za nohte so mi pa že vzeli. SIcer pa vzameš in bo kar bo 🙂 V najhujšem primeru boš potem imela novo 🙂
Hvala!
Sem razmišljala, da sta lahk tud pinceta in šivanka “hladno orožje” :))
A to imaš lahk zraven?[/quote]
Zelo odvisno od kontrole. Včasih pustijo, včasih pa ne. Pinceta mi sicer gre vedno skozi, pilico za nohte so mi pa že vzeli. SIcer pa vzameš in bo kar bo 🙂 V najhujšem primeru boš potem imela novo :)[/quote]
Hvala, saj načeloma mi ni panika za par evrov, bolj mi ni za imet komplikacije. Ne pri pregledu ne potem pri iskanju tega po trgovinah. 🙂
Zelo odvisno od kontrole. Včasih pustijo, včasih pa ne. Pinceta mi sicer gre vedno skozi, pilico za nohte so mi pa že vzeli. SIcer pa vzameš in bo kar bo 🙂 V najhujšem primeru boš potem imela novo :)[/quote]
Hvala, saj načeloma mi ni panika za par evrov, bolj mi ni za imet komplikacije. Ne pri pregledu ne potem pri iskanju tega po trgovinah. :)[/quote]
Ma v bistvu ni neke panike tudi, če je v kovčku kaj kar ne sme biti. Manj kot minuta. Gospa odprite kovček, gospa tega ne smete nest na letalo, ok prosim vržite v smeti, zapreš kovček in naprej. Ne komplicirajo in dejansko v minutki rešiš. Seveda to velja dokler govorimo o pilici za nohte :)))
Forum je zaprt za komentiranje.