korčula – lumbarda
V Lumbardi smo bili pred dvemi leti, Koludrt se nahaja od centra Lumbarde cca 200m, sama Lumbarda je zelo lep in miren kraj. Kraj Koludrt ima malo slabšo plažo, strmo s skalami. Je pa v sami Lumbardi dosti lepša plaža s kamenenčki in peskom, gostilno na sami plaži in blizu glavnega hotela. Na nasprotni strani Lumbarde oz. otoka cca 2km, oz. 3min z avtom imaš plažo z mivko, kristalno čisto vodo in dokaj nizko za otroke. Na tej plaži je ravno tako restavracija, edino kar je , je to da se parking plača. Če te še kaj zanima me lahjko kontaktiraš na email.
LP
Ingrid
Torej še malo info, v sami Lumbardi se dnevno dogaja marsikaj, večinoma pred hotelom Borik, vsak petek pa imajo ribjo fešto, kar pomeni kar ulovijo prodajo na neke vrste tržnici. Pečejo pred tabo, toči se vino, in dogajajo se razne igre na plaži. Ful lepooo, za se sprehajat imaš tudi dosti je pa bolj mirno, vsak večer je pred hotelom muzika u živo. Do mesta Korčule imaš cca 5min z avtom, kjer se pa itak dogaja živžav, štanti, muzika,… Če pa imaš otroke naj povem da ni ne trampolinov, ne lunaparka, vsaj mi ga nismo zasledili nam pa ni tudi nič manjkal. No upam da sem kaj pomagala. Če lahko poveš, me zanima kam točno greste u hotel ali privat?
lp
Ingrid
Gremo privat v apartma v Lumbardi (pa neki Koludrt piše zraven). Otroci – ja, dva odrsla in en mali, ki pa ravno ne umira za lunaparki, trampolina ima doma dovolj – bolj pali na muziko. Ne iščemo nekaj strašnega – da bo zanimivo, kaj videt na večernih sprehodih, posedet na kaki terasi ob glasbi,… Plaža mi je edino pomembna – da je mivka za igranje in norenje v vodi, ter delanje potičk, tudi drobni kamenčki gredo skozi. Kolega je sicer že bil v teh app, ampak – vse mu ni za zaupat (žal. obljubil slike, pa še čakam)
Ma če ne bo, bomo pa pohajkovali po otoku, naredili si bomo že pravi lepi dopust. In kakor pišeš – bo definitivno.
Lepo, uživali boste sigurno, kaj mi lahko pošlješ na email u katere app. točno greste, pa morda kšno kontaktno št od dol, pa kašne app. imajo, pa po kakšni ceni. Ha zdej sem pa že zahtevna, bom poiskala kšno slikco pa ti pošljem.
lp
Ingrid
aja, email: ingridvrh@gmail.com
Pridružujem se tistim, ki menijo, da boste imeli lep dopust (kar se izbire kraja tiče). Tudi sam sem zadnjih devet let reden gost v Lumbardi (izredno prijazen domačin in nizke cene – apartma za 12, 5 EUR po osebi medtem, ko za otroke v glavnem ne računa nič).
Kar se tiče plaž jih je kar nekaj in to različnih, čeprav prevladujejo peščene. Glavna je “Pržina” (tudi pri domačinih je najbolj priljubljena). Tam je kar soliden lokal kjer je mogoče tudi kaj pojesti, zraven je tudi odbojka na mivki. V bližini je tudi plaža “Bilin žal”, ki ga odlikuje družinska konoba z zelo dobro hrano in prijaznim osebjem. Tudi tam je raj za male kopalce, saj je ob plaži iz mivke gladina morja nizka. Sence je bolj malo vendar si je mogoče izposoditi ležalnike in senčnike.
Je pa še več plaž (Tatinja, Prvi žal itd.). Kar pa se vaše namestitve tiče je dostop na plažo na vzhodnem delu res bolj strm in ni najbolj primeren za starejše in otroke (vsekakor pa ni nič kritičnega). V kolikor že veste kdo bo vaš “gazda” mogoče ne bi bilo slabo vedeti s kom boste imeli opravka. Moj znanec je namreč prav na tem delu letoval pri nekomu, ki mu je “zagrenil” dopust (težil, kompliciral, ter na vsak način želel iztržiti še nekaj več denarja kot so bili predhodno dogovorjeni).
Kot je že bilo zapisano je kraj bolj umirjen, vendar se kljub temu v večerih kaj dogaja (od nastopa folklore, do “ribarske večeri” enkrat na teden, običajno pa je ob hotelih tudi glasba). Je kar nekaj odličnih gostilnic (“More” je v istem zalivu kjer boste letovali – na drugi strani – kjer nudi prijazen lastnih svežo in odlično hrano (najbolje si je rezervirati mizo).
V kolikor greste na sprehod ob obali pridete za marino do konobe “Roko” kjer je prav tako zelo dobra hrana.
Vsekakor pa je nepozaben obisk mesta Korčule (vseeno ob katerem času), vendar morate pričakovati, da so tam cene nekoliko višje, pa tudi več turistov se tam več zadržuje.
Pa lep pozdrav.
p.s. v kolikor vas še kaj zanima e-mail goran.vidrih@gmail
Najlepša hvala za tako izčrpno poročilo. Načeloma smo vsi veseli, mene še pa vseeno malce muči tisti – kaj pa če …..
Vsekakor bomo poskrbeli, da nam bo moralo bit lepo, pa kakor že bo. Dopust je za to, da se uživa.
Štajerc, bom pa izkoristila priliko in si mail shranila.
A je peščene plaže potrebno res z avtom? In plačat parkirnino? (z otrokom in vso kramo res ne mislim hodit po vročini 2 – 3x na dan)
Rečeno je, da je prodnata plaža blizu, res so tudi skale – ma sam tega me je strah, pa ko vsi pravijo kako so visoke cene doli.
Glede plaž vam lahko pošljem kakšno slikco, do njih pa je res potrebno z avtom.
Kar se tiče parkirnine poznam primere, ko so se nekateri s pobiralci nekako dogovorili tako, da so potem plačevali “pavšalno”. Parkirnino namreč pobira mladina, ali pa celo otroci (Bilin žal).
Cene po moje spet niso taka groza, saj so razen za trajektni prevoz, cene tudi za domačine enake. Kot pa sem že omenil so cene pijače in hrane v mestu Korčula v nekaterih gostinskih lokalčih precej višje kot v Lumbardi. Sam sem imel izkušnjo, ko smo šli pojest pico, račun pa je izgledal kot “malo manjši rop”. Še dobro, da smo bili prvi dan na morju.
LP
Pozdravljena,
Sem redna obiskovalka Lumbarde, ravno tiste ulice, kamor ste namenjeni. Plaža je meni tu celo bolj všeč kot peščena (ki pa tudi ni slaba, samo z avtom se nam ne da skoz vozit). Začeli smo z malimi otroci, ki so medtem že kar zrasli in nikoli ni bilo problema tudi na tej plaži (ki pa je super glede sence, pod borovci, vstop v morje je varen, urejen). Ljudje prijazni, kraj umirjen oz. ravno prav živahen. Kar se nas tiče, priporočam, smo zelo zadovoljni.
Pretirane gužve na plaži tik pod apartmaji ni nikoli. Praktično jo mi nismo imeli niti na mivki, vendar smo zelo zgodni, ker bežimo pred soncem, drugače, ja, je kar gužva, sploh, če prideš okrog 11.00.Če si zgoden, si lahko do takrat že skoraj doma v senci:) Ker nam zadnja leta v naravni senci bolj ustreza, se na mivko zapeljemo le zaradi spremembe… Je pa idealno za čisto majhne otroke, ki radi delajo gradove iz mivke. In lepo je, ker se voda ne skali in dolgo je tudi nizka.
Zdravo,
da ne odpiram nove teme, bi vprašala kar tukaj:
Letos potujem v Lumbardo, in kolebam med trajektom čez Drvenik ali pa Orebič. Zanima me torej, ali so kakšne težave, ko se na poti proti Orebiču prečka Bosno? Ugotovila sem že, da potni listi niso več potrebni – ampak ali je treba plačati tudi kakšno eko takso ali kaj podobnega?
Hvala za odgovor!
Lp
Taks ali podobnega pri Neumu ni. Vsaj bilo jih ni do letos. Potne liste so pa ponavadi hoteli videt.
Sicer pa je poleg trajekta Drvenik- Korcula tudi moznost trajekta Ploce-Trpanj ( slaba ura voznje). Oboje skrajsa voznjo po cesti ob obali mimo Stona po Peljescu, vse skupaj precej ovinkasto, za uro ali par ur. Je pa po cesti ne le ceneje, ampak tudi zelo slikovito.
Vse skupaj, s Korculo in Lumbardo z otoki ( Skoji) pa spada med najlepse konce Jadrana.
Joj, kaj res komplicirajo za potne liste? Jih namreč nimamo.
Ploče – Trpanj je pa treba pol še na Orebič it, ne? To mi pa ni ravno všeč ker prvi trajekt iz Ploč štarta šele ob 9:30 🙁
Sem pa na spletni strani od ministrstva za zunanje zadeve našla:
“Slovenski državljani lahko potujejo v BIH in tranzitirajo preko njenega ozemlja tudi z veljavno osebno izkaznico.” (http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu_in_informacije_o_drzavah/evropa/bosna_in_hercegovina/)
Kaj bi se res znalo zgodit da nas odslovijo če nimamo potnih listov? Ima kdo izkušnje samo z osebno?
Lp
Ne vem kako je bilo zadnja štiri leta, ampak prej so imeli pri vstopu v Bosno 2 pasova; enega za vstop v Bosno in drugega za tranzit. In v primeru tranzita nisi potreboval potnega lista.
Smo pa mi prvo leto tudi šli na trajekt v Pločah in potem po Pelješču in naprej.
Pa so nas potem poučili, da samo za tranzit ne potrebujemo potnih listov.
Cvetka,
oprosti, ce sem povzrocil nepotrebne skrbi. Bo ze drzalo, da so informacije na zunanjem ministrstvu gotovo bolj azurne kot moje. Mi smo bili v Lumbardi namrec pred 2. leti. Pa ce si s ta malimi otroci, se ne spomnim, ali oni sploh ne morejo dobit osebne, ali smo samo izracunal, da se bolj splaca, da jim naredimo potne liste- tako da smo pri Neumu v vsakem primeru za njih lahko pokazal samo potne liste.
Trajekt na Trpanj je majhen in se ti hitro zgodi, da ne prides v prvi rundi nanj in se potem odlocis vozit po cesti. ( Mogoce je bil trajekt iz Drvenika nekaj vecji, ampak tudi ena zelo stara kripa, ki je letos nehala vozit. Menda je zdaj ta trajekt prevzela druga firma, ce se ne motim Jadrolinija)
Trpanj- Ploce je pa kvecjemu ene pol ure zmerne voznje. Po Peljescu, ki je zelo slikovit. Zame je skoda iti na Korculo, pa ne videti kaj Peljesca. Voznja preko Stona je mogoce utrujajoca, ampak lepa. Tako na severni strani pri Trpnju ( recimo zahodno od njega Divna, Duba) ali pa mnogi kraji na juzni obali ( od Zuljane in Trstenika do Viganja) imajo enkratne in manj obljudene plaze, pa tudi kraji v notranjosti in strmi vinogradi so za videt. ( Pravzaprav je raziskovanje Peljesca za en teden odlicnega dopusta).
Pozna kdo Uvalo Račišće? Ali pa mogoče celo tele apartmaje:
http://apartma-on.net/Apartments-Ana/details.html
Zdijo se mi super, solidna cena, 10 m do morja, samo so slike plaže slabe, zanima me, če je cesta vmes?
Forum je zaprt za komentiranje.