z avtomobilom do španije?
z mojim sva se nekaj pogovarjala da bi šla letos za cca teden do 14 dni malo po evropi in sicer čez italijo, francijo do španije. je kdo že šel tako daleč z avtomobilom? se je peljal čez omenjene države? kaj je potrebno vedeti? malo bi potrebovala več info o tem ter če je kdo že bil v španiji če je kje kak ugoden hotel, studio, apartma?
vse info dobrodošle
da, šla z avtom do juga španije – čez IT in FR…
Nikjer ni vinjet, so pa cestninske postaje kar gosto postavljene, tako da se mi je zdelo, da skoz neki bremzamo in plačujemo. To je kar strošek, ampak redko kje imaš drugo normalno pot, da se cestninam izogneš… v FR je sicer fajn iti po stranskih poteh čez provanso, in še kaj vidiš, ampak moraš imeti čas za to – tam so ceste večinoma zelo ozke, čez hribe in soteske, v sezoni je precej turistov, zato se voziš zelo počasi…
mi2 sva se na poti v španijo ustavila za dlje časa le v Aix en Provance – mesto vodjakov. Lepo mestece z dušo. Na poti nazaj pa sva šla čez Provanso, ampak nama je bilo žal, ker nisva imela nič od tega (se nama je že mudilo domov)…
Glede nastanitev pa ne morem svetovat, mi2 sva bila 15 dni pri sorodnikih, ki imajo hišo na južni obali Španije…
Saj Španija ni na drugem planetu, da še noben ne bi bil tam!
Bila pred več kot 10 leti, s šotorom, avtokarto in približno začrtano smerjo v glavi. Brez kakršnihkoli internetnih, forumskih in podobnih informacij. Obdelala celo južno obalo Španije, še malo v notranjost, pa do Madrida… Pot je trajala skoraj 3 tedne, naredila čez 6.000 km, vse je laufalo brez problema.
Kar se cestnin tiče – čez Italijo se jim skoraj ne moreš izognit, tudi francoske so kar orng, v Španiji je pa (vsaj takrat je bilo) ob mnogih avtocestah še ena “skoraj” avtocesta, ki ni plačljiva. Ampak priporočam bolj za večje razdalje. Če hoče človek videt kaj dežele, po kateri potuje, se je treba vsaj malo vozit tudi po pokalnih cestah.
Saj Španija ni na drugem planetu, da še noben ne bi bil tam!
Bila pred več kot 10 leti, s šotorom, avtokarto in približno začrtano smerjo v glavi. Brez kakršnihkoli internetnih, forumskih in podobnih informacij. Obdelala celo južno obalo Španije, še malo v notranjost, pa do Madrida… Pot je trajala skoraj 3 tedne, naredila čez 6.000 km, vse je laufalo brez problema.
Kar se cestnin tiče – čez Italijo se jim skoraj ne moreš izognit, tudi francoske so kar orng, v Španiji je pa (vsaj takrat je bilo) ob mnogih avtocestah še ena “skoraj” avtocesta, ki ni plačljiva. Ampak priporočam bolj za večje razdalje. Če hoče človek videt kaj dežele, po kateri potuje, se je treba vsaj malo vozit tudi po pokalnih cestah.[/quote]
nisem mislila, da če nihče ni bil tam, zanimalo me je če je kdo bil tam z lastnim prevozom, ker gre večina folka z avionom ali busom prek agencije.
hvala za info
Če je bilo to vprašanje namenjeno meni – od takrat je že več kot 10 let, nekje v spominu imam cifro 2.000 DEM, ampak s tem si dandanašnji ne moreš kaj dosti pomagat. Nisva pa takrat imela s sabo niti plinskega kuhalnička, tako da sva vse od jutranje kavice do večerje pila in jedla zunaj (kuhanje sva uvedla na kasnejših turah).
Okvirno si lahko zračunaš kilometre in s tem ceno poti, malo pobrskaš po netu, kakšne so cene kampov (takrat je bilo to zelo poceni), pa dodaš še nekaj za hrano, morebitne oglede…
Je pa Španija prekrasna, samo poleti zna bit, sploh v mestih kot so Sevilla, Cordoba…, strašno vroče.
španka…
hja midva sva se odločila, da ali greva v španijo z avtomobilom ali kamorkoli drugam, za 2 osebi nebova dala več kot 1000 eur ali še manj. če greva do španije greva do costa brave ali do barcelone, dlje verjetno ne.
čez katera mesta sta šla vidva? midva sva razmišljala v tej smeri: benetke-padova-verona-milano-genova-monaco-toulon-marseille-perpignan-costa brava/barcelona…se bova bolj ob morju vozila
se ti zdi, da je to fajn ali predaleč? povej kaj misliš
zakaj pa toliko?midva sva zračunala da bo maksimalno 1500 eur za dve osebi, na za eno osebo.
-cestnine maksimalno 200 eur
-gorivo maksimalno 150 eur
-kar se prenočišč se bova kar se spanja tiče ustavila le enkrat ali dvakrat tko da je to vse skupi maksimalno 4 noči – 200 eur
-prenočišče v španiji maksimalno 800 eur za 8-10 dni za 2 osebi
-šoping spominčkov od 50 do 100 eur
-ostalo maksimalno 50 eur
pa te na konc košta maksimalno 1500 eur
res nevem zakaj 1000 eur po osebi
španka…
hja midva sva se odločila, da ali greva v španijo z avtomobilom ali kamorkoli drugam, za 2 osebi nebova dala več kot 1000 eur ali še manj. če greva do španije greva do costa brave ali do barcelone, dlje verjetno ne.
čez katera mesta sta šla vidva? midva sva razmišljala v tej smeri: benetke-padova-verona-milano-genova-monaco-toulon-marseille-perpignan-costa brava/barcelona…se bova bolj ob morju vozila
se ti zdi, da je to fajn ali predaleč? povej kaj misliš[/quote]
Mi smo Italije že posebej veliko predelali (prej in pol) in smo šli tisto špansko turo direkt do Barcelone.
Odvisno, kaj želita. Če bi rada videla čimveč Španije (priporočam), se na poti ne ustavljajta preveč. Če vama je cilj bolj “na easy” potepanje do Barcelone, bit par dni tam, pol pa nazaj, si bosta pač pot prikrojila tako, kot vama najbolj odgovarja. Po obalni cesti ob Azurni obali se je sicer luštno vozit, je pa strašna gneča po mestih.
Benetke, Padovo, Verono in okolico pa lahko obdelata tudi enkrat za vikend.
zakaj pa toliko?midva sva zračunala da bo maksimalno 1500 eur za dve osebi, na za eno osebo.
-kar se prenočišč se bova kar se spanja tiče ustavila le enkrat ali dvakrat tko da je to vse skupi maksimalno 4 noči – 200 eur
res nevem zakaj 1000 eur po osebi[/quote]
A hrana je pod rubriko “ostalo” (=50 EUR) al ne bosta nič jedla tam dol 🙂
res nevem zakaj 1000 eur po osebi[/quote]
A hrana je pod rubriko “ostalo” (=50 EUR) al ne bosta nič jedla tam dol :)[/quote]
Pa tudi gorivo dobita verjetno po sindikalni ceni. Po redni ceni cca 1.20EUR (Slovenija in Španija nekaj manj, Italija in Francija pa več), nameravata narediti 3.000km z 125 litri goriva.
Za stroške poti stiček Michelin pravi takole:
Ljubljana – Barcelona
Costs 268.30 EUR
Toll 96.25 EUR | Petrol 137.05 EUR | Road tax 35.00 EUR
Time 13h39 which 13h07 on motorways
Distance 1457 km which 1438 km on motorways
ker je treba priti tudi nazaj je to samo za pot 570 eur. Menu del dia, ki je daleč najcenejša varianta, če odmislimo kruh in mleko iz trgovine, vaju bo prišel tudi vsaj 10 EUR na osebo (pa bo treba kar iskati). kava, pivo, vino…najmanj po 2 eura.
verjetno si pa celo reč lahko pocenita s kampiranjem.
Ja, kampiranje je verjetno še zmeraj najcenejši način za takšno potovanje. Kar se mene tiče, tudi najbolj zanimiv, praktičen, enostaven… Kampov je povsod dovolj, ko smo bili mi tam, so bili tudi za naše razmere zelo poceni, urejeni, z bazeni, restavracijami… Večinoma smo naleteli na takšne, ki so bili tudi blizu vlaku ali avtobusu, tako da smo avto puščali v kampih in se do mest vozili z javnim prevozom, ki je super urejen.
če je samo za pot potem 570 € za obe smeri pa potem dol za hrano ne bova dala več kot 150 € vmes postanki bova spala kar v avtomobilu – zastonj, dol v costa bravi je en hotel z 2* ki je za dve osebi za teden dni z zajtrkom 500 € pa naju prav nič ne zanima kakšen je glavno da majo zraven zajtrk ter pojstlo, ostalo naju ne zanima. v enem mestu med costa bravo ter barcelono je ena oštarija ter neka trgovina v njeni bližini in je preverjeno zelo dobra ter poceni, tko da je za hrano zrihtano – 150 € za 10 dni dol. potem pa še razglednice pa spominčki pa še kaj zraven…
maksimalno 1500 € …po vaše ni mogoče?
kaj je 13,39h skupaj vožnja ali je skupna vožnja do tja 26,46h?? če je 26,46 to pomeni maksimalno 2 postanka za tja. ogledi – če bodo, bodo za nazaj, za dol se nama bo malo mudilo, za nazaj pa ne.
še kak info ki ga je dobro vedet?aja v katerem mesecu je bolje it dol? avgusta ali takoj septembra?
No, po moje se da tud s 1.500 EUR skoz pridet, ampak s hrano za 10 dni za dva za 150 EUR pa jaz ne bi bla zadovoljna. Saj mi tud ne hodimo (v glavnem) ven jest, kuhamo v kampu, ampak gremo pa na kak sladoled, pivo, kdaj tud kakšne prigrizke spotoma pojemo…
Mislim, da na takšni poti lahko največ prihraniš, če greš s šotorom. Sem naključno kliknila en kamp na Costa Bravi – 20 EUR za 2 osebi, avto in šotor. Ampak, ja, vsak pač ni za kampiranje.
Bi pa jaz raje šla septembra kot avgusta.
hm hja midva šotora sploh nimava kr ga ne uporabljava nikoli. enostavno ne moreva spat v šotoru pa pika. tko da med potjo bova kar v avtu, tam sva pa že nešla nekaj teh hotelov pa penzionov pa tko tko da nekaj bova že zbrala. s šotorom pa res nikoli več, ker sva mela vsakič slabšo izkušnjo tako da nikoli več.
Hoteli bodo bolj prazni in posledično cenejši v septembru, ko bo večina zaključila z dopusti.
V Franciji priporočam spanje v Ibis hotelih (po moji oceni najboljši hoteli z dvema zvezdicama), kjer so cene od 39€ na noč naprej (cena je za sobo za 2-3 osebe brez zajtrka). Tudi v Etapu (2*) se da preživeti nekaj noči povsem spodobno. Vsekakor bolj udobno kot v avtomobilu.
Pa še link na njihovo stran:
http://www.accorhotels.com
… na ViaMichelin ti med stroške vrine še road tax v znesku 35 €… to je naša vinjeta, ki jo predvidevam že imata, tko da še tukaj prihranita 70 €… v obe smeri seveda).
btw:
Ljubljana – Lloret de mar / 1400 km
CESTNIN imaš za 91 € / eno smer
GORIVA porabiš za 131 € (po izaračunu Via Michelin), čeprav tam računajo da ti avto porabi 10 litrov / 100 km… tko da… če odhajata s kakšnim dizlerjem, ki kuri 6-7 l / 100, bosta še tukaj prihranila 30-40 € za eno smer. (V Franciji in Španiji je gorivo ceneje kot pri nas, medtem ko je v Italiji občutno dražje… tko da še tle malo splanirajta glede tankanja in vsekakor se da tudi tukaj prišparati kakšen Euro. V Španiji je na primer liter dizla 0.99 €!!!
Vožnja do Lloreta v eno smer traja cca. 13 ur, tko da spanec med potjo ni obvezen, je pa obvezno, da greš na takšno pot maximalno spočit… če pa vozita oba, pa pot ne bo pretežka.
V Lloretu imaš v tem obdobju sobo za oba z zajtrkom že od 50 € / dan, tko da bosta tukaj za 10 dni porabila cca. 500 €.
Da prišparata še kakšen Euro vama predlagam, da imata v avtu hladilno torbo, za na pot pa si doma pripravita kakšne sendviče, tko da na poti razen bencina in cestnine res nimaš nepotrebnih stroškov.
še računica:
CESTNINA: cca 180 € (obe smeri)
GORIVO: cca. 200 € (obe smeri)
HOTEL: cca. 500 € (10 dni)
SKUPAJ: 880 €
če gresta z buđetom 1500 €, vama za 10 dni ostane cca. 600 € (60 € / dan) za hrano in zajebancijo. Luksuza ne bo, se da pa vsekakor preživeti!!!
Če npr. v Lloret potuješ že maja ali v začetku junija, boš za hotel odštela tudi do 50% manj. Vglavnem lepo se imejta in poročajta, kako je bilo.
Lp!!!
Forum je zaprt za komentiranje.