Spanje v šotoru in temperatura
Sicer imamo kar precej izkušenj s kampiranjem, ampak vedno v “toplejših” predelih. Naša oprema je običajna, torej tisto, kar je mogoče kupiti npr. v Hervisu v okviru akcij (šotor 15.000, spalka 12.000, ipd.). Ne predstavljam pa si, kako bi s takšno opremo lahko preživel noč v bolj mrzlih predelih. Zaenkrat imam samo izkušnjo iz Skandinavije, ko smo resda spali v šotorih, ampak nas je kar precej zeblo. Ko temperatura pade pod 10 stopinj celzija, je enostavno premrzlo za spanje.
Torej, moje vprašanje je namenjeno tistim, ki se bolj spoznate na dražjo opremo. Koliko npr. dražja spalka pripomore k temu, da lahko preživiš nizke temperature? Ali pa je finta v šotoru? Ne predstavljam si namreč, kaj lahko material (spalke ali šotora) pripomore k ohranjanju temperature?
Ker gojim željo, da bi nekoč kampirali na Islandiji, želim najti varianto, ki bo omogočala ugodno spanje do 0 stopinj. Verjetno je to možno, glede na alpiniste, ki taborijo v snegu pod ničlo?
In še to: ima kdo izkušnje s kakšnimi plinskimi grelci šotorov? Kakšna je poraba in kakšne so izkušnje?
Mojster napisal:
> Torej, moje vprašanje je namenjeno tistim, ki se bolj spoznate
> na dražjo opremo. Koliko npr. dražja spalka pripomore k temu,
> da lahko preživiš nizke temperature? Ali pa je finta v šotoru?
Dražja cist nic. Pripomore sam spalka, ki ma boljse izolacijske lastnosti.
> Ne predstavljam si namreč, kaj lahko material (spalke ali
> šotora) pripomore k ohranjanju temperature?
A si ze kdaj bil na mrazu v majcki pa pol v bundi? Tko nekak vpliva materjal.
> In še to: ima kdo izkušnje s kakšnimi plinskimi grelci šotorov?
> Kakšna je poraba in kakšne so izkušnje?
Probaj webasto. A bos pozim hodu po Grenlandiji?
Seveda oprema močno vpliva.
Šotor mora biti narejen tako, da ob straneh nima mreže, da noter ne piha. Na vrhu pa mora imeti zračenje, drugače klima notri ni preveč prijetna.
Sam sem kupil Salewo Bengerja 2, ki še ravno zadošča zahtevam o zaščiti proti vetru, ampak se je letos v Andori, kjer je ponoči snežilo in pihalo obnesel prav zadovoljivo. Najnižjo temperaturo pa je Suunto izmeril 1 st. C.
Spalka mora pač ustrezat pogojem za hladno vreme. Na žalost za te temperature spalke niso več poceni, ampak računaj, da bojo najmaj 20 jurjev, ali raje še več. Če pričakuješ vlažno podnebje, kupi spalko iz umetnih materialov, ki sicer zasede več prostora kot puhasta, ampak bo boljše.
Zelo pomembna zadeva pri spanju pri nizkih temperaturah pa je tudi ustrezna termo podloga, kajti velik del hladu pride tudi od spodaj.
Pa seveda obleka pod spalko v hudi zimi ne sme biti predebala, ampak je najboljše termo spodnje perilo in nogavice. Sam na srečo nisem preveč zmrzljiv in spim v kratkih gatah in v majici z dolgimi rokavi (ker rad tiščim roke ven).
Če pa je zelo zelo zelo mrzlo (ali pa če si s kako luštno punco, ki jih itak kar naprej zebe), pa je smiselen nakup dveh spalk, ki gresta z zadrgo skupaj. Ali pa kupiš eno dobro zase, drugo pa koz zasilno uporabno (in na tej tazasilni zamenjaš zadrgo, da paše na tadrugo). Potem pa res ni zime za eskime 🙂
Gorilnik za ogrevanje – sam s tem nimam izkušenj, ampak to je po mojem bolj za polarne zime s temperaturami mnogo pod ničlo. Pa še dodatna krama za s seboj vlačit je.
LP,, M.
Zanimiva tema, ravno danes sem se vrnil z Dolomitov, kjer sem spal v Cotini v predelanem manjšem avtodomu. Oblečen in kar dobra puhovka (spalka), tako da je bilo kar znosno. Dvakrat sem si prižgal plinski štedilnik, poraba ni velika, pijačo sem pa dal v hladilnik, da mi ni zmrznila, da prav ste prebrali!
Temperatura , najnižja ponoči -12,4 C, PRAVO UŽIVANJE VAM PRAVIM.
LP
DANI
Poleg že vsega naštetega poskusi tudi z izolacijsko folijo ki jo dobiš v trgovinah s popotniškimi stvarmi , mi smo to prakticirali v ZDA kjer se je ponoči ohladilo na 0 C pa res ni nobenega nič zeblo ker vso toploto zadrži v notranjosti.
Poleg tega da je folija tudi zelo poceni pa zavzame tudi zelo malo prostora!
Kaj pa narediš s to folijo? Se oviješ z njo? Nekaj takšnega smo počeli v vojski: ovijali noge v alu folijo, ampak je bila bolj zajebancija kot kakšen pravi poskus zadrževanja toplote. Prosim pojasni nam; takšne folije nisem še nikoli videl v trgovinah.
Pa še to: ker imamo majhne otroke, je treba misliti tudi na to, da malčki (nekateri) težko zdržijo na miru vso noč v spalni vreči (mahanje z rokami…). Tako da samo spalna vreča ni zadosti, nekako je potrebno tudi temperaturo v šotoru ohranjati na znosni ravni…
V spalki in šotoru sem visoko v hribih spal že pri vseh možnih temperaturah. Pri -20 v spalki za -25 stopinj ki je pred leti stala okrog 50 000 tisočakov te zebe glih za en prou, tako, da spiš recimo dve do tri ure. Dobra spalka stane precej denarja, poleg tega je zelo pomembno kako si oblečen, najboljša varianta je termo perilo. Vseskozi prisegam na puh. Spanja na nizkih temperaturah se sčasoma navadiš in ti je sčasoma vse bolj udobno.
V spalki za -15 stopinj boš okrog ničle spal zelo udobno in toplo.
Za majhne grelce v šotoru na plin še nisem slišal, doma imamo večjega za ogrevanje delavnice, ki porabi relativno malo plina, priključi pa se na navadno bombulo. Problematična je po mojem mnenju tudi poraba kisika, ki je pri teh stvareh velika, obstaja moznost zadusitve.
Zanimiva izkušnja iz poskusov v vojski. V naravnem snežnem igluju je ena sveča in trije dihajoči vojaki pri zunanjih -20 stopinj spravilo temperaturo na +12.
lp
oz
Pozdrav !
S spalko do -10 C oz.-12 C bos na Islandiji poleti dokaj toplo spal. Mogoce ti bo celo pretoplo. A ni problema, zakaj pa so zadrge na spalkah. Zenske so dokazano bolj zmrzljive zato spalki z levim in desnim zapiranjem, da lahko spnes spalki skupaj. Preverjeno topleje kot pa ce si sam v svoji. Za vlaznejso klimo so spalke s polnilom iz sinteticnih vlaken (zal malo vecje ko so spakirane), drugace pa puh za polnilo. Glede navajanja do katere temperature “gre” spalka s 1.1.2005 velja v Evropi EN 13537 norma glede testiranj spalk v neodvisnih laboratorijah.Torej nakup spalke z verificiranim EN 13537, da bo res ustrezala temperaturnemu obmocju.Precej pozornosti posveti lezalni podlogi. NE prakticiraj s kaksno zracno blazino (ponuja mehko spanje na mrzlem). V postev pride le samonapihljiva ali penasta lezalna podloga (od 1.3 – 1,5 cm za peno oz. 2,5 – 4 cm za samonapihljivo). Leta 89 ko sem kampiral po Islandiji sem imel kar nekaj noci vetrovno. Torej soliden sotor, ki se dobro upira vetru. Ker sem vcasih kampiral v divjini, kjer podlaga ni bila ravno prava za pritrditev klinov v zemljo, sem si moral pomagati s skalami, da sem vrvice sotora privezal nanje. Pa se motor sem moral obracati, da je predstavljal cim manjso uporovno povrsino proti vetru.
Trgovin z zahtevano opremo je dovolj tudi ze pri nas. Zato le ena tuja, kjer sem pred leti nekaj nabavil.
http://www.daerr.de/shop_daerr/1FCD9FC97F063527DFFA38634680069F/schnellsuche.html
Prijetno “islandovanje”
lp motorist
Kdaj je boljši puh in kdaj sintetika pri spalnih vrečah in puhovkah, si preberete v objavi Puh ali sintetika[/url]
Forum je zaprt za komentiranje.