Sofija
Hoj, če potrebuješ kakšen konkreten nasvet v zvezi s Sofijo oz. Bolgarijo, mi piši in poslala ti bom naslov totalnega poznavalca. Mimogrede, mi smo spali v zasebnem stanovanju (bil je pravi flower power žur:), sredi Sofije, na prometni ulici oz. pred zastraženim hotelom pa smo v nekaj minutah ostali brez kombija… Ostalo pa si lahko le predstavljaš.:) Vso srečo – in upam, da greste z letalom ali vlakom.:)
lp,
Alma
O tem sem že večkrat pisal – pazi se na cesti policije. Najmanj kar je, ti bodo nastreljali prehitro vožnjo. Vedno imej s seboj bankovce po 10 EUR, 10 do 20 EUR je tarifa za to, seveda gotovina brez potrdil. Drugače ti vpišejo prekršek v pasuš.
Poleg tega se včasih prelevijo v cestne ropraje, včasih pa roparji oblečejo uniforme policije.
Predlagm ti, da vozite tam v konvojih, sam jih boš opazil. Brez velikih ceremonij se priključi koloni.
To ni nakladanje in delanje slona iz muhe.
lp
bv
Živjo!
Mi smo bili v Bolgariji pred dvemi leti. Prav tako s kombijem – oldtimerjem. Prevozili smo jo kar precej res pa nismo bili v Sofiji, ker so nam domačini na črnomorski obali to odsvetovali ravno zaradi kraj in cestnega “gusarstva”.
Razen enega srečanja s policijo nismo imeli nobenih težav. Očitno je veliko odvisno od sreče. Vozili pa smo se povsod od avtoceste, ki je poglavje zase, do navadnih vaških cest.
Tudi z varnostjo parkiranja ni bilo težav. Jasno pa je, da morate vse stvari pospraviti oz. nositi s seboj. Tudi avtoradio, Cdje, … Skratka, na sedežih, armaturi, v predalih ne sme biti nič. Prtljago obvezno pokrijte s kakšno cerado čeprav to ne bo dosti pomagalo, če se bodo odločili, da vam vlomijo v kombi.
Veliko sreče.
Smeško
Dve leti nazaj je bilo to 7 DEM. Vsaj toliko smo plačali mi. Nikoli pa ne veš koliko ti bodo zaračunali. Nikjer ni napisano samo računajo. Kakšne hude prijaznosti na meji tudi ni za pričakovati. Priporočam tudi, da pred policaji in cariniki ne preklinjate ali komentirate preveč, ker hitro zastopijo. Bolgarščina je pač slovanski jezik.
Smeško
tle berem po casopisih koliko avtomobilov je pokradenih vsak dan tujcem po celi bolgariji. za piko na i pa je potrebno placati carino za avto, ki ti je bil ukraden, sicer bolgarije ni mozno zapustiti. torej ce se odpravljate v bolgarijo z avtom, vzemite s seboj dovolj denarja da mu placate carino, ce vam ga ukradejo. drugac je pa v sofiji na zelezniski postaji majhna agencija za accomodation, veliko dvosobno popolnoma opremljeno stanovanje se da dobiti ze za 10 evrov na noc. celo poletje bom v bolgariji, ce vas kaj zanima, vprasajte.
Nam so lani avgusta pri plaži blizu Burgasa ukradli skoraj novega
golfa. Parkiran je bil pred hotelom in ukradli so ga okoli petih
zjutraj, kljub temu, da je bil zaklenjen s ključem in je imel še
objemko okoli volana. Verjetno so ga kar naložili. Velike težave
so bile potem še pri prijavi kraje na policiji, saj je bilo dolgo
čakanje in prepričevanje uradnih oseb, da je bil avto zares
ukraden. Policija je izdala uradno listino o kraji, ki smo jo
še overili pri notarju. Pri prehodu nazaj grede preko meje z
Romunijo so uradniki zahtevali še plačilo carine v znesku
1000 Eurov za ukradeni avtomobil?! Do danes nismo dobili nazaj
niti tolarja, kljub večkratnim prošnjam bolgarskemu veleposlaništvu
in našim predstavnikom Zunanjega ministrstva za Bolgarijo.
Nauk te zgodbe: V nobenem primeru z avtomobilom v Bolgarijo!!!
Lep pozdrav!
Samo
Letos sem že 2x prečkal Bolgarijo s kombijem na poti v Turčijo in nazaj. Z večino se strinjam, da je to dežela kjer se ne počutim dobro. Čeprav sem jo nekajkrat prečkal lani in tudi letos nisem imel težav s policijo. So pa naš kombi pred 14. dnevi dali na kanal in iskali in iskali. Glede na simpatičnost države Bolgarijo vedno le prevozim in nikoli ne pustim vozila smega. Samo to mi naj še negdo objasni kako bodo 2007 leta v EU? O varni in urejeni Turčiji pa o tem ni govora?!
Nomad
Nomad: preprosto. Turcija bi bila po morebitnem vstopu v EU dalec najvecja drzava, po stevilu prebivalcev bi bila 2.najvecja. Ce pristejemo se Turke v Nemciji, bi bili Turki dalec najvecja nacija v EU. Kar seveda pomeni VELIKO MOC v odlocanju znotraj EU, kjer bi danes vodilni drzavi – Nemcija in Francija – se bali za svoj glavni polozaj. Ce smo posteni (opisujem dejansko stanje, da ne bo kdo mislil, da kje nasprotujem uniji), so drzave EU danes pravzaprav nemsko-francoske “kolonije” – ostale drzave pravzaprav znotraj EU ne uspejo uveljavljat svojih interesov, ce se z njimi ne strinjata ti dve drzavi. Nadalje zaradi razlicne religije, kulture in za vecino Evrope razlicna zgodovina. Posebej religija bi bila najvecji problem. Treba se je zavedati, da bi o vstopu Turcije bili verjetno vsepovosod razpisani referendumi in dvomim, da bi vsepovsod uspeli. Nadalje, zaradi velikosti in moci Turcije in njenega izredno nerazvitega vzhoda, bi se veliko sredstev pretakalo iz proracuna EU na racun za razvoj Turcije, to pa bi verjetno pustilo politicne posledice. In nadalje, ker EU hoce dolociti mejo, kje se naj siritev ustavi – mogoce bi se potem hotele se prikljuciti Libanon, Jordanija, Irak?. O sirjenju na Moldavijo, Belorusijo in Ukrajino nihce ne govori, ceprav gre za drzave v Evropi, sama Turcija pa ni niti vec (uradno) evropska drzava. V vseh anketah EU o priljubljenosti bodocih clanic EU Turcija zaseda dalec zadnje mesto. Kot verjetno veste, je predzadnja konstantno Slovenija :).
Bolgarija vecino teh problemov nima, ceprav so njeni gospodarski kazalci tudi slabi. Nima problemov z religijo, kulturo in zgodovino. Je evropska drzava in kar je najpomembneje, tako jo obravnavajo tudi prebivalci EU. Siritev na Bolgarijo je manj politicno tvegana, tudi njena moc znotraj EU bo sibka. In zaradi tega se tudi Bolgarija ne more sprevreci v kaksnega gospodarskega giganta – Turcija je za razliko od Bolgarije investicijsko privlacna. Skoraj vse isto velja za Romunijo. Pomembno je se dejstvo, da sta Bolgarija in Romunija veliki zaveznici ZDA (Turcija je veliko bolj proevropsko usmerjena), tega pa EU hoce, da je v sami Evropi cim manj, ce zeli postati v daljnji prihodnosti najvecja gospodarska sila na svetu. In kako si jih najlazje pridobis na svojo stran – tako, da si jih prikljucis in jim kasneje ukazujes oz. lepse receno, vlagas v razvoj drzave.
O tem bi se se dalo razpravljat, jaz sem to poskusal pojasniti z ekonomsko-politicnega aspekta, ki bo predstavljal glavno osnovo za odlocitev. Na zalost lepota drzave in prijaznost ljudi pri siritvi ne igrata nobene vloge.
Lep pozdrav!
Bojan
Novice! Cestni roparji ustavili avstrijca, ga pretepli do nazavesti, mu ukradli vse. Avstrijec je se vedno v nezavesti, od Avstrije je prispelo njegovo zasebno letalo, da ga prepelje v avstrijsko bolnisnico, toda avstrijec ne more zapustiti drzave, dokler ne bo kdo v njegovem imenu placal carino za avto. Se kaksna dilema glede tega??
Bojan: lepo ekonomsko-politično predavanje in pregmatično razmišljanje, kar pa še zmeraj ne pomeni, da je pravično! Sem še zmeraj za idejo, da Bruselj v najkrajšem času najame luksuzen vlak, nanj nabaše bruseljske birokrate in jim razkaže sedanje in bodoče države-članice. Živ primer je mešanje Slovaške in Slovenije in naše predzadnje mesto po evropskem barometru, ki kaže na to da ta (povprečna) Evropa v katero vstopamo nima pojma! Nekaj je ekonomska geografija, nekaj drugega pa izkustveno doživetje neke dežele in Bolgarija je na mojem spisku priljubljenosti zelo nisko.
Igor
Forum je zaprt za komentiranje.