Razlika med SSI in PADI
Pozdravljen,
Obstaja več associacij, med njimi so tudi SSI, PADI, CMAS, PSS, itd. V Osnovi so si programi večjih in bolj uveljavljenih asociacij zelo podobni. Nekaj je sicer razlik. Moje mnenje je, da je bolj pomembno kot to, v kateri asociaciji boš delal tečaj pomembno to, da imaš kvalitetnega inštruktorja, ki bo konkretno izvedel program.
Obstaja namreč veliko inštruktorjev, ki jim je pomemno zgolj to, da pokasirajo vpisnino, izvedba je pa vprašljiva. Izberi si kak klub, kjer so usposobljeni potapljači, tehnični potapljači i ima tudi večje število potapljačev visokih kategorij. To ti daje nek podatek, o kvaliteti, da ne govorim glih o imenih in delam reklame.
Se popolnoma strinjam z instruktorjem SSI, da ni pomembno, katera šola je, ampak kaksnega instruktorja imaš, zato se je najbolje pozanimati in povprašati tiste, ki so tečaj že opravili, kako so bili zadovoljni.
V potapljaškem centru Plavutka je tečajnik na prvem mestu, zato tudi ne organiziramo tečajev z več kot 4-5 kandidatov, saj se le tako res lahko posvetiš vsakomur.
Mi opravljamo tečaje po potapljaški šoli PSS (Professional Scuba Schools), ki je priznana svetovna potapljaška šola. Več o tem tukaj http://www.plavutka.com/index/sl/0/16/0/0/0/0/o-pss-%C5%A1oli.html
matjazR:
prvo kot prvo, naredi po CMAS, to vsaj povsod po svetu velja – ker je to glavna nosilka amaterskega potapljanja. Pusti vse SSi pa PADI pa bognedaj DIR organizacije – teh je pri nas najmanj 10 različnih. Potem je samo odvisno koliko agresivni so “inštruktorji” ko te prepričajo da je PADI ali kaka druga “šola” boljša kot CMAS zapovedi.
Tale OWD je ravno polovica P1 po CMASu.
Nikomur ne delam reklame, da se zastopimo, samo sem sam tudi med potapljači in mi gre na kozlanje ko poslušam kakšne streljajo, P1 do deset metrov v paru po neCMAS, ah sej to lahko mal spregledamo pa gremo do 20 (že res da hujših posledic ne bo, če vemo da si lahko z 10 litrsko jeklenko pol ure tam brez deko) ampak a je to kaka odgovornost? Še lastnih pravil se večina ne drži. pa da ti rečejo v diving centru v Franciji PADI? no, only CMAS. Že imel izkušnje, sicer gledal od strani ampak hvala bogu da me je takrat kolega potegnil na stran in rekel, pust, ne se pustit prepričat pa naredi po CMAS.
Pojdi na SPZ in kupi mal literature, pa si pusti razložit kaj so določeni pojmi.
osebno mi gre na bruhanje, kako je tu plavutka favorizirana, ko med resnimi potapljači najde mogoče mesto samo med vici. kakšen padi, pa dober inštruktor. Kar ni po CMASu, lahko (ok, open water diver, že ime dovolj pove, wtf?) na mednarodnem nivoju (če ravno ne tako kot tu, se držimo pristransko, ane admin, povabi en resen klub in ne nekoga ki živi samo od tega pa prodaja 50% bučke tukaj v resnici pa je drugače) samo gre domov. Pojdi s plavutkino licenco v Nemota (smo imeli konkreten primer, dec je lahko samo gledal kako smo šli v tunel), da o raznih inozemstvih izven EU (pustimo razne egipte, kjer inštruktorji sami krepajo) ne govorimo.
Pa da ne kritiziram samo v negativo. Je pomembno kako dober je inštruktor. Samo da ni pr programu nižjem od CMAS. Zaradi mene lahko dela kdo po iberDIRu, dokler bo v redu.
zanič program oglaševati s tem, da je pa inštruktor boljši. kje? na piru? prosim lepo. Že to, da polovico starega programa (od voditelja čolna kot obveznost, pregleda pri zdravniku, za višje stopnje psihotesti – govorim seveda za CMAS) ni več, se pa najdejo nadebudneži ki peljejo na hitri ogled podvodnega sveta za cenk, kateri jim na koncu pade kot zaslužek.
Mogoče še ne bi bil tako agresiven nasproti monopolu tu na forumu, če ne bi par “vaših” Tina malomanj kot ne reševali. tko da sam ….
lp
PS. par let že gledam tele plavutkine nebuloze tu na forumu, samo zgleda da so admini tudi po PADIju naredil, pa nikoli več šli v vodo, tko kot 50% plavutkinih strank. ajd adijo.
No bi še sam tukaj nekaj dodal. Zakaj sem se jaz osebno odločil za PADI. Nekaj je bilo glede selekcije. CMAS sem izločil zaradi napihnjenosti članov (oni post zgoraj s strani MatjazR, če pogledamo, je odličen primer. Sem pa videl še precej več takih) no in na tak nivo se ne mislim spuščat, pa čeprav je sama šola mogoče fajn.
Pol druga šola, ki sem jo izločil iz svojih opcij je PSS, za katero sem slišal, da se full drila, full teorije, full računanja, bi rekel sicer tako na hitro, da od nje precej odneseš, ampak sledi pol razočaranje, ko se vse skupaj konča pri teoriji in pri kakih potopih v bazenu. Pravih izkušenj pa nič (morje, reke,…). Kolegica, ki je delala pri PSS-u in priznala da v praksi niti kompasa ne zna uporabljat (se je sicer pol naučila pri določenem tečaju s strani PADI-ja, kjer smo se tudi spoznali). Ampak OK, dopuščam možnost, da je to le en posamezen primer po tej šoli (konec koncev imaš konkurenčne centre pri istih šolah in ne poznam več primerov iz te šole).
Pol SSI, za katero ste ravno spraševali, žal ne morem nič povedat, nimam nobenih izkušenj z njimi. Kot potapljač pri PADI, ti celo priporočam (kot so tudi meni priporočali, da je najboljše da sam vidiš, če te že zanima), da poskusiš, saj lahko še pol zmeraj zamenjaš (nadaljuješ pri drugih šolah), večina teh svetovno priznanih šol upošteva tvojo licenco iz druge šole in lahko kar na enaki stopnji nadaljuješ (res da te bodo povsod testirali, kaj si se prej naučil, ampak to velja že če samo center zamenjaš, ne tudi šolo).
Pa da še se lotim zakaj PADI za mene. No eno je pač to da je svetovno uveljavljen (Mogoče je izjema Francija… Ne vem, to je pač kar je MatjazR izjavil in bi mu še kar verjel, saj je CMAS Francoska šola in no ja, Francozi se mi zdijo včasih celo bolj polni sebe, kot Američani (se opravičujem za posploševanje, ampak večinoma je bolj tako kot ne)). Drugo je to, da so precej odprti (Od nobenega inštruktorja še nisem slišal nobene kritike do drugih šol). Tretjo pa je,… No, tako da sem se pri PADI-ju zasidral me je navdušil Göran Ehlme, ki je tudi inštruktor po PADI-ju. Pač na antarktiki bi se res rad kdaj potapljal in vem da je precej teh ekspedicij tja v okvirju PADI-ja.
Forum je zaprt za komentiranje.