grčija s kolesom
Živjo
Jaz sem iz Igoumenitse biciklirala proti Ioannini, potem šla po pokrajini Zagorija, od tam v kraj Metsovo, čez prelaz Katara, od tam v Meteoro, potem pa nekako proti jugo-zahodu (Arta) nazaj proti morju in nazaj v Igoumenitso. Težav nisem imela nobenih, razen kakšnega pastirskega psa je bilo potrebno vsake toliko pomirit :))). Aja, pa sredi maja je bilo čez dan tako vroče, da si je bilo potrebno vzeti malo sieste od 13h-15h :)))
Je pa res kar pravi Dani- ogromno je klancev…Za priti v npr. 5 km oddaljen kraj se moraš ene trikrat fajn vzpet, potem se spustit nazaj v dolino, pa spet gor,… Ma ni panike…Mudi se ti itak ne in greš lepo počasi…Ob tem ti pa sigurno ne uide niti ena lepota narave :)) ki je v tem predelu res prečudovita. Ravnina na moji poti je bila le nekaj kilometrov pred Arto in čeprav sem mislila, da bo tako rudi ob morju sem se fajn zmotila. Cesta poteka visoko nad obalo in brez vzponov in spustov tudi tu ni šlo :))
Kje je najbolje kolesarit po Grčiji ne vem, ker še nisem prekolesarila cele :)) Od moje poti mi je bilo najlepše v pokrajini Zagorija, kjer resnično prideš v odmaknjen svet z osamljenimi vasicami s tipično arhitekturo, kjer v enem dnevu srečaš največ 2 avtomobila in kjer si lahko kadarkoli hočeš privoščiš osvežitev v bistri rečici. Je pa Zagorija planota na ene 1600 m.
Pitno vodo je v teh predelih mogoče dobiti povsod, saj je na vsake nekaj kilometrov postavljena “fontana” v katero teče izvirska voda, tako da to ni problem. Kampov je v tem delu bolj malo (le ob morju), tako da smo večino spali kar na prostem, kar tudi ni problem. En kamp je v Ionannini, več jih je okoli Meteore, pa potem ob morju. Vmes pa jih nisem zasledila.
Aja, kruh je v trgovinah težko dobit oz. ga ni. Tam je namreč navada (v večjih krajih), da kruh prodajajo v pekarnah in tako je v osamljenih vasicah Zagorije, ki premorejo le kakšno manjšo “hišno trgovino” v kateri imajo kakšno konzerva tune, feto in olive, kruh nemogoče dobit. Je fajn imet kakšen “toast paket” za rezervo.
Se še kaj spomnem, če pa te še kaj zanima, sporoči.
LP P.
Ravno te dni me preveva sladko zadovoljstvi in prekrasni spomini na kolesarjenje po Krfu. Zaradi pomankanja časa sva bila omejena bolj na severni del otoka, v 8 dneh sva prišla okrog in nazaj do gl. mesta Krfa. Noro, koliko odneseš od potovanja, če ga doživiš na kolesu! Če se ti ne bo več dalo gonit in če te bo rit že noro fejst bolela, ti predlagam, da vzameš s seboj tudi veljavno vozniško, da si boš Krf lahko ugobneje ogledal z vespe (cca 3000 se mi zdi na dan). Midva sva bila lani pred prvomajskimi, pa je bilo še malo hladno za spanje od zunaj, tako, da sva si najemala sobe, cca 15-20 eur na noč. Zaljubila sva se v Nes kafe na 1001 način in obvezen gyros na dan. Če ne preveč kompliciraš na potovanjih, je to idealen način za odkrivanje novih dežel.
Ne pozabi na obvezno opremo za kolo (zračnice,,,) in obvezne torbe za kolo, da ne boš našpukal z rukzakom, kot sva midva.
SUPER SE IMEJ! LP NIKA IN SAX
Zdravo
septembra imava z boljšo polovico namen izkoristiti teden dni dopusta pa bi šla malce s kolesom po Krfu, kako je kaj s kampi tam kakšne so razdalje med njimi, je v tem času kdo kolesaril kake izkušnje dobrdošle. Aja baje da vozi trajekt iz Trsta do Krfa nisem pa še preverjal informacij pri prevoznikih.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.